Yabancı yatırımcının hisse senedi ve tahvil satışları rekor kırdı

Yabancı yatırımcının hisse senedi ve tahvil satışları rekor kırdı

Merkez Bankası'nın 1.5 yıl sonra faiz indirimi yapmasının ardından yabancı yatırımcı hisse senetlerinden çıkışı 93 milyon dolar, tahvil satışı ise 415 milyon dolarla 6 ayın en yüksek satışı oldu.

Yabancı yatırımcının hisse senedi ve tahvil satışları rekor kırdı
16px
24px
08.10.2021 08:50
ABONE OLgoogle

TCMB'nin faiz indirimi yaptığı hafta tahvilde 6 ayın en yüksek çıkışını gerçekleştiren yabancı yatırımcıların tahvillerdeki çıkışı 1 Ekim haftasında da devam etti.

Merkez Bankası verilerine göre yurtdışı yerleşikler, 1 Ekim haftasında 201.1 milyon dolarlık tahvil satışı gerçekleştirdi. Yabancıların 1 Ekim haftasında hisse senetlerinden çıkışı ise 93 milyon dolar olarak kaydedildi. Bir önceki haftada yabancıların tahvil satışı 415 milyon dolarla 6 ayın en yüksek satışı olarak gerçekleşmişti.

Tahvil portföyü 616 milyon dolar azaldı

Sözcü'den Mehtap Özcan Ertürk'ün haberine göre, yurtdışı yerleşiklerin tahvil portföyü son iki haftada 616 milyon dolar azaldı. Yabancı yatırımcı tahvil stoku 7.7 milyar dolara, yabancı yatırımcı tahvil stoku payı ise yüzde 5.1'e geriledi.

Yabancı yatırımcıların hisse senedi payı ise yüzde 41.9 ile tarihi dip seviyelere indi. Swap kanalı ile ise carry trade işlemlerde söz konusu iki haftada 3 milyar dolar net sermaye çıkışı gözlendi, bu kanaldan yılbaşından bu yana 10.4 milyar dolar net sermaye çıkış oldu.

Yurtiçi döviz mevduatı azaldı

Doların 8.9606 lirayı test ettiği 1 Ekim haftasında yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatları 2.5 milyar dolar düşüşle 232.7 milyar dolara geriledi.

Gerçek kişilere ait mevduatlar son haftada toplam 923 milyon dolar azalarak 144 milyar 201 milyon dolara gerilerken, tüzel kişilere yani şirketlere ait mevduatlar ise 1.5 milyar dolar azalışla 88 milyar 482 milyon dolara indi. Son iki haftada (24 Eylül-1 Ekim haftaları) yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı 4.6 milyar dolar azaldı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde