Vatandaşın vergisiyle yandaş yayına itiraz

Vatandaşın vergisiyle yandaş yayına itiraz

CHP, hükümetin yayın organı gibi çalışan TRT’nin, elektrik faturası başta olmak üzere vatandaşların yaptığı harcamalardan aldığı katkı payının iptal edilmesi için kanun teklifi verdi

Vatandaşın vergisiyle yandaş yayına itiraz
16px
24px
17.07.2014 05:48
ABONE OLgoogle
CHP, son dönemde hükümetin yayın organı gibi faaliyet gösteren Türkiye Radyo Televizyonu’nun (TRT) elektrik faturası başta olmak üzere vatandaşların birçok harcamasından aldığı katkı payının iptal edilmesi için kanun teklifi verdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ve diğer vekiller Veli Ağbaba ile Özgür Özel’in hazırladığı 3093 Sayılı Türkiye Radyo-Televizyon Gelirleri Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin gerekçesinde TRT’nin tüm yurttaşlara eşit olması gereken mesafeyi tamamen kaybettiği belirtilerek hükümet yanlısı yayın yaptığı ifade edildi. Gerekçede “Herkese hizmet vermeyen bir kurumun herkesten ve zorunlu olarak gelir elde etmesi mümkün değildir” dendi.

TRT’nin diğer özel kuruluşlarla aynı rekabet ortamında bulunduğunun hatırlatıldığı teklifte, kuruma sadece devlet televizyonu/radyosu olduğu için kaynak aktarılmasının haksız rekabet oluşturduğu ve bu durumun ticaret rekabet kurallarıyla, Anayasa‘nın eşitlik ilkesine de aykırı olduğu ifade edildi. Kanun değişikliği teklifinde 3093 Sayılı Türkiye Radyo-Televizyon Gelirleri Kanunu’nun birinci maddesindeki “radyo, televizyon, video ve birleşik cihazlardan alınacak ücretler, elektrik enerjisi hasılatından ayrılacak paylar” ifadesiyle ikinci maddesindeki TRT adına gerçekleştirilen zorunlu kesintilerin yapılmaması durumunda uygulanacak cezai hükümlerin ortadan kaldırılması istenildi.

ERDOĞAN’A 36, DEMİRTAŞ’A 4 SAAT

TRT özellikle 30 Mart yerel seçimleri ve 10 Ağustos Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde hükümet yanlısı yayın yaptığı gerekçesiyle eleştirilerin odağındaydı. Medya Takip Merkezi’nin verdiği rakamlara göre Köşk adayların netleştiği 1 Temmuz ile 10 Temmuz arasında TRT1 ve TRT Haber’de yapılan yayınlarda haber ve süre sayısına Başbakan Erdoğan’ın ağırlığı bariz bir şekilde görülüyor. Buna göre TRT, Erdoğan’a 36.1 saat ayırırken, diğer Köşk adayları Ekmeleddin İhsanoğlu’na 13 saat ve Selahattin Demirtaş’a ise yalnızca 4 saat ayırdı.

Cumhurbaşkanlığı adaylarıyla ilgili yapılan haber sayısında da Erdoğan açık ara önde. Buna göre TRT, 1-9 Temmuz arasında Erdoğan’la ilgili 573 haber yaparken, İhsanoğlu’yla ilgili 269, Selahattin Demirtaş’la ilgili ise yalnızca 94 haber yaptı. Söz konusu yayın süreleriyle ilgili savunma yapan TRT, Erdoğan’ın popülaritesinin daha çok olduğunu ifade ederek diğer adayların haber değerinin olmadığını iddia etmişti.

DEMİRTAŞ’TAN SUÇ DUYURUSU

Köşk adayı Selahattin Demirtaş bir kamu yayıncısı olarak tüm adaylara eşit mesafede olması gereken TRT’nin cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde, hükümet yanlısı haberler yapmasının Anayasa’nın temel ilkelerine aykırı olduğu gerekçesiyle TRT Haber, TRT Türk, TRT Avaz, TRT 6 ve TRT 1 kanalları ve haber müdürler hakkında suç duyurusunda bulundu. Ayrıca 100 TL’lik manevi tazminat davası açtı.

VATANDAŞA 4 MİLYARLIK YÜK

MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri’nin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesine TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin tarafından geçen şubat ayında verilen cevaba göre TRT’nin elektrik faturası ve bandrolden aldığı payla vatandaşlara yükü 3 milyar 981 milyon 676 bin 79 TL oldu.

Cep telefonundan bile para kesiliyor

TRT, elektrik faturası dışında cep telefonundan arabaya kadar birçok üründen gelir elde ediyor. 1984’te elektrik faturalarından pay almaya başlayan TRT, radyo ve TV satışlarından da bandrol geliri sağlamaya hak kazandı. 2009’da ise TRT, üzerine radyo veya TV alıcısı eklenen her türlü elektronik ürüne bandrol satma hakkını elde etti. Bunlar arasında 3G’li telefonlar, MP3-MP4 cihazlar, uydu alıcıları, radyolu cep telefonları, radyolu kondüsyon aleti, radyolu banyo seti, radyolu saat, TV tuner kartı ve radyolu adımsayarlar bile var. Radyo ve TV alıcısı bulunan uçak ve gemiden bile badrolle gelir elde ediyor. 
 
Taraf
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde