Varyemez Abi’den çalım!

Varyemez Abi’den çalım!

Zuckerberg, teknoloji dahiliğinin yanı sıra müthiş bir finansal dehaya sahip olduğunu gösterdi

Varyemez Abi’den çalım!
16px
24px
17.07.2012 07:52
ABONE OLgoogle

Facebook’u halka açan, 15.7 milyar dolarla dünyanın 40’ıncı en zengini olan Mark Zuckerberg, teknoloji dahiliğinin yanı sıra müthiş bir finansal dehaya (ya da cimriliğe) sahip olduğunu da gösterdi. Zuckerberg, 5.9 milyon dolara aldığı evin parasını peşin ödemektense 30 yıllık mortgage kredisi kullanmayı tercih etti

30 yıllık mortgage kredisi faizleri ortalama yüzde 3.37 iken Zuckerberg’e yıllık 1.05 faiz işletilecek. Zuckerberg eve ödeyeceği 6 milyon doları 30 yıllık ABD tahviline yatırsa bile ödeyeceği faiz bir kenara cebine 88 bin dolar kalacak. Zuckerberg‘in kendisine önerilen düşük faizden dolayı kazancı ise 139 bin 500 dolar...

15.7 milyar dolar değerindeki mal varlığıyla dünyanın en zenginleri listesinde 40’ıncı sırada yer alan Facebook kurucu ortağı Mark Zuckerberg, pintiliğiyle çizgi film kahramanı Varyemez Amca’yı aratmayan bir kredi anlaşmasına imza attı.

Zuckerberg, ABD’nin California eyaletinin en sosyetik semtlerinden Palo Alto’da 5.95 milyon dolara satın aldığı villasını yüzde 1.05’den 30 yıllık mortgage kredisiyle finanse etti.


Freddie Mac şirketinin 12 Temmuz tarihli verileri 30 yıllık ayarlanabilir mortgage faiz oranın ortalama yüzde 3.69 civarında seyrettiğini ortaya koyuyor. Bazı bankalarda 30 yıllık kredi faizi yüzde 5’in bile üzerine çıkabiliyor. Yani Zuckerberg, krediyi kullanırken bile kazançlıydı. Bu nedenle, Zuckerberg’e teklif edilen faiz oranı ABD’de tartışma konusu oldu.

Zuckerberg’e mortgage kredisini kullandıran San Francisco merkezli First Republic Bank’in sözcüsü, bankanın politikası gereği müşterilerine sağladığı mortgage koşulları hakkında açıklama yapmadığını ve bu konuda da yapmayacağını dile getirdi.

Bedava borçlandı

Dünyanın en büyük sosyal ağı Facebook’un sözcüsü Larry Yu da Zuckerberg’in mortgage anlaşmasına dair açıklama yapmamayı tercih ederken, faiz oranları alanında faaliyet gösteren Florida merkezli Bankrite şirketinin kıdemli uzmanlarından Greg McBride, durumu ‘soygunculuk’ olarak nitelendirdi. McBride, “Enflasyon oranının altında gerçekleştirilen bir borçlanma, ‘bedava’ bir borçlanmadır. Yani başka bir deyişle başkalarına ait olan bir parayı kullanmanın farklı bir yoludur. Borçlu olan kişinin mali esnekliğini korur” diye konuştu.

İşine 5 km mesafede

Zuckerberg’in Palo Alto’daki 837 metrekare alan üzerine inşa edilmiş olan 2 katlı villası 5 yatak odası ve 5 banyoya sahip. Beyaz ahşap kaplama villa, Facebook’un Menlo Park’taki genel merkezine sadece 4.8 kilometre uzaklıkta. Bir villanın ortalama 7 milyon dolardan alıcı bulduğu Palo Alto’da, Zuckerberg’in komşularından biri de Google CEO’su Larry Page. Apple’ın kurucu ortağı Steve Jobs’ın da bir dönem bu bölgede yaşadığı biliniyor.

Evlenirken bile hesap kitap yaptı

Yahudi asıllı Mark Zuckerberg evlenirken bile ileride olası bir boşanmanın hesabını yaptı. Büyük hissedarı olduğu Facebook’u evlenmeden hemen önce halka açtı. Böylece halka arzdan elde ettiği geliri, evliliğinden sonra edinilmiş servet kapsamına sokmamış oldu. Fiyat açısından oldukça başarılı bir halka arzdan sonra hemen düğün için start verdi ve evlendi. Yani artık servetini eşi ile paylaşmak zorunda değil... Evrem Sel/Vatan

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde