Varan 2... 500 milyon dolarlık sır dosya açıldı, içinden neler çıktı?

Varan 2... 500 milyon dolarlık sır dosya açıldı, içinden neler çıktı?

Suudi Veliaht Prens Selman'ın çantasındaki sır dosya açıldı. Odatv'nin ortaya çıkarttığı 500 milyon dolarlık olay Bahreyn borsasında doğrulandı.

Varan 2... 500 milyon dolarlık sır dosya açıldı, içinden neler çıktı?
16px
24px
13.07.2022 17:38
ABONE OLgoogle

Bahreyn merkezli 6 bankayı dolandırdığı öne sürülen Başaran Yatırım Holding sahibi Hüseyin Başaran ve 4 Türk'ün elleri Almanya'ya uzandı.

Panama belgelerine de yansıyan bilgilere göre fonlar Başaran Holding bağlantılı şirketlere aktarıldı.

Türkiye, Körfez'den İstanbul'a uzanan 500 milyon dolarlık vurgunun film gibi öyküsünü Odatv yazmıştı. Bahreyn merkezli 6 bankanın Başaran Yatırım Holding sahibi Hüseyin Başaran'ın da aralarında olduğu 5 Türk tarafından dolandırıldıklarına dair iddialar banka tarafından Bahreyn Borsa’sına da taşındı.   500 milyon dolarlık vurgun... Prens Selman'ın çantasındaki sır dosya

OdaTV'den Hazar Şahsuvar'ın haberine göre İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı harekete geçerek soruşturma başlattığı olayla ilgili yeni detaylar da ortaya çıktı. 

ALMANYA'YA SIÇRADI

Hüseyin Başaran, Murat Solak, Ardaşes Sara Kavafyan, Kerim Kumla ve Korhan Alev'in adının geçtiği vurgun Almanya'ya da sıçradı. Almanya’da 2018 yılından itibaren emeklilere yüksek getiri vaadiyle tanıtım ve reklam yapmaya başlayan Hüseyin Başaran bir çok kişiyi mağdur etti. 

Suç duyurusunda yer alan iddialar ve belgelere göre Almanya’daki emeklilere yıllık % 8 kazanç vaadi sunan Hüseyin Başaran, yatırım yönetimi kapsamında toplanan paraların yüksek getirili ticari finansman işlemlerinde kullanılacağı iddiasında bulundu ve yatırımların Bahrain Middle East Bank aracılığıyla gerçekleştirileceğini iddia etti. 

PANAMA'DAN ÇIKTI

Bir yandan da fonların kullanımına aracılık etmek üzere Panama’da International Trade and Portfolio Company Limited unvanlı bir şirket kuran Hüseyin Başaran, şüphelilerle birlikte kurduğu sistemle Alman emeklilerden gelen fonların da kendi şirketlerine aktarılmasını sağladı.

Hortumlama aracı olarak kullanılan dünyaca ünlü firmaların isimlerine benzer isimli Offshore şirketleriyle Hüseyin Başaran ve Kerim Kumla'nın ile irtibatlı olduğu belirlendi. 

SAHTE ALAN ADI 

İnceleme derinleştikçe Hüseyin Başaran ve diğer şüphelilerin Bahrain Middle East Bank websitesi bağlantılı bir alan ismini izinsiz ve yanıltıcı biçimde kullanarak dijital mecrada yatırımcıları kandırdıkları belirlendi.  

Alman Federal Mali Denetim Otoritesi BaFin devreye girdi ve yürütülen faaliyetler için gereken hiçbir yasal iznin alınmadığını ve işlemlerin yasadışı gerçekleştirildiğini tespit etti.  

SİSTEM NASIL İŞLEDİ

6 bankanın suç duyurusunda detaylıca aktarılan yöntem peki nasıl işledi? Tüm dünyada tanınan itibarından kimsenin şüphe duymayacağı şirket isimlerinin seçildiği aktarılarak şöyle anlatıldı:

"Başaran'ın şirketleriyle firmalar arasında gerçek bir ticari kurulduğuna dair belgeler bankaya gönderildi. Alıcı ve tedarikçi firmalarla uydurma yazışmalar kanıt gösterildi. Bu sözde ticarete ilişkin belgeleri ilgili banka ile paylaştıktan sonra finansmanı için gerekli tutarı kendisine aktardı. Şüpheliler bu şekilde her defasında yüzlerce bin dolar tutarındaki ödemeleri kendilerinin kontrollerindeki hesaplara gönderdi."

BENZER FİRMA İSİMLERİ 

Nestle, Ferrero Rocher, Pepe Jeans, Philip Morris, Primark, Unilever, Tchibo, Lindt, Deichmann, Danone, Calzedonia gibi itibarlı şirketlerin adının kullanıldığı belirtilen suç duyurusunda sistemin titizlikle kurulduğu ise şöyle vurgulandı:  

"Bu kadar itibarlı firmaların dört -beş aylık vadede borçlarını ödeyeceği, gecikme durumunda dahi bankanın alıcının itibarlı konumundan dolayı tahsili neredeyse garanti gördüğü tutarların vadeyi geçse dahi tahsil sürecini ötelemeyi kabul edebileceği düşünüldüğünde kurulan düzenin ne kadar titizlikle tasarlandığı ortaya çıkacaktır."

Banka alacaklarının tahsili için irtibata geçtiği köklü firmalardan ise böyle bir işleme taraf olmadıkları bilgisi ile karşılaştı. Resmi belgelere yansıyan yazışmalarda şirketler belgelerin sahte olduğunu ve böyle bir ticari işlem gerçekleştirmediklerini belirtti. 

ÇÖZÜM İSTENDİ

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman bin Abdulaziz al Suud'un Türkiye ziyaretinde çantasındaki dosya. Ankara'ya sunuldu. Karşılanmasından uğurlanmasına kadar çok konuşulan Suudi heyet, 500 milyon dolarlık yolsuzluğu masaya koydu ve Başaran Yatırım Holding’in sahibi Hüseyin Başaran ve diğer işadamları için çözüm istedi.

YAKINDAN TAKİP

Ankara'nın sürecin yargı boyutunun bulunduğunu belirterek gelişmelerin yakından takip edileceğine dair güvence verdiği öne sürüldü.

Suudi heyet, 2 yılı aşkın süredir davanın açılmadığına dikkat çekerken Muhammed bin Selman ve ekibinin bu konuda hassasiyetinin görüldüğü öğrenildi.

KİM BU 5 İSİM

Odatv dosyada adı geçen Hüseyin Başaran, Murat Solak, Ardaşes Sara Kavafyan, Kerim Kumla ve Korhan Alev'i araştırdı. Dosyada yer alan bilgilere göre haklarındaki suçlamalara mercek tuttu.

HÜSEYİN BAŞARAN

Hüseyin Başaran başta inşaat, gıda ve finans olmak üzere çeşitli alanlarda faaliyet gösteren, Türkiye'de ve yurtdışında kurulu firmaların çatısı altında birleştiği Başaran Grup'ın başında yer alıyor... Şikayetçi altı bankanın imzasını taşıyan suç duyurusuna göre Hüseyin Başaran'ın Bahrain Middle East Bank'ın (BMB) hissedarı olma süreci şöyle başladı:

"Hüseyin Başaran'ın şirketi TFC, Almanya'da kurulu TFC Europe'un tek hissedarı olup, 2016 yılının Aralık ayına kadar da İsviçre'de kurulu TFC Swiss'in %24 hissedarıydı. Ancak ANI vasıtasıyla BMB'nin (Bahrain Middle East Bank) hisselerini satın almadan önce, Bahreyn Merkez Bankası'nın banka hissedarlarının bankayla bağlantılı taraflar olmasını yasaklayan kuralını dolanmak amacıyla, TFC Swiss'teki hisselerinin çoğunluğunu Kerim Kumla'ya devretmiştir."

YÖNETİCİ İDDİASI

Bankanın büyük ortağı AN Investment'in (ANI) hisselerini alarak bankaya ortak olan Hüseyin Başaran hakkında dilekçede yer alan iddialar şöyle:

"Hüseyin Başaran'ın işlenen suçlardan dolayı doğrudan menfaat elde ettiği bu suçların tamamının işlenmesinden haberi olmamasının mümkün bulunmadığı açıktır. Zira bir yandan kontrolünü elde tuttuğu BMB'nin (Bahrain Middle East Bank) diğer yandan doğrudan ve dolaylı olarak kontrolü altındaki kendi şirketleri vasıtasıyla yüz milyonlarca dolar hortumlanması faaliyetleri tamamen kendine ait farklı tüzel kişiler üstünden yürütülmüştür. Bu itibarla tüm şirketlerin yasal kontrolünü elinde bulunduran Hüseyin Başaran'ın tüm şüphelileri kapsadığı anladığımız suç örgütünün de kurucusu olduğu ve bu örgütün yöneticilerinden olduğu nettir"

MURAT SOLAK

Bankanın dolaylı yoldan diğer bir ortağı Murat Solak ise Başaran Grup dahilindeki şirketlerde yönetici olarak görev aldı.

Hem yurtdışında kurulu TFC şirketi ve hem de Başaran Holdinq'in yöneticisi Murat Solak'la ilgili şikayet dilekçe yöneltilen suçlama ise şöyle:

"Doğrudan Başaran Grup ile ilişkili bulunan firmaları tedarikçi olarak göstermek suretiyle oluşturdukları sahte ticaretler de yer alan Arasco Gıda Sanayi ve Dış Ticaret A.Ş., şüpheli Murat Solak ve savcılığın ayrıca ifadesini almasında fayda olacağını düşündüğümüz eşi S. Solak tarafından kurulmuştur."

KENDİ FİRMASI

Bahrain Middle East Bank'ın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı ve Yönetim Kurulu icra Komitesi Başkanlığı görevlerinden Bahreyn Merkez Bankası'nın 22 Kasım 2018 tarihli talimatı uyarınca görevden alındığı hatırlatılan Murat Solak'la şikayetçilerce getirilen suçlama ise şöyle:

"BMB ve diğer müvekkil bankalara karşı suça konu hukuksuz ticaretlerin her iki yanında da bulunmuş olup. aynı zamanda BMB içinde karar mekanizmalarının yukarıda anlatılan işlemlere yönelik itirazlarını engellemiş ve bu işlemlerin sürdürülebilmesi kararlarının alınmasında etkin olmuştur. Murat Solak'ın suç örgütün kurucularından ve yöneticilerinden olduğu açıktır."

ARDAŞES SARO KAVAFYAN

Diğer bir isim ise Ardaşes Sara Kavafyan... Başaran Grup bünyesindeki şirketlerde yönetici olarak görev alan Ardaşes Sara Kavafyan da Hüseyin Başaran ve Murat Solak ile birlikte BMB'nin (Bahrain Middle East Bank) dolaylı hissedarı.

Suç duyurusuna göre dolandırıcılığının organizasyonu yaptığı öne sürülen Ardaşes Sara Kavafyan'a yenelik suçlama şu şekilde:

"Şirketlerin yönetiminde bulunmakta ve örgütün Bahreyn ayağının bulduğu fonların hortumlanarak TFC şirketlerinin oluşturduğu havuza akmasını sağlayarak oradan da ne şekilde sürdürüldüğünü bilemediğimiz şekilde dağılmasını organize etmiştir."

KERİM KUMLA

Hüseyin Başaran'ın kayınbiraderi Kerim Kumla'nın Başaran Grup bünyesindeki Kredi Finans. Başaran Entegre ve Bordo Gıda'nın hissedarı olduğu savunulan dilekçede şunlar belirtildi:

"Kerim Kumla Hüseyin Başaran'ın şirketindeki hisselerini üzerine alarak, şirket üzerindeki işlemlerin yürütülmesine imkan sağlamış ve bu şekilde işlenen tüm suçlara iştirak etmiştir. Kerim Kumla aynı zamanda Hüseyin Başaran'la yakın ticari bağlara sahiptir."

KORHAN ALEV

Murat Solak'ın yakın arkadaşı ve iş ortağı Korhan Alev, Bahreyn Merkez Bankası'nın kararı doğrultusunda görevden alınana kadar BMB'nin (Bahrain Middle East Bank) İcra Kurulu Başkanı (CEO) olarak görev yaptı. Pozisyonu itibarıyla örgüte üye suçlaması getirilen şikayet dilekçesinde "BMB üzerinden işlenen suçlarda etkin olduğu, pozisyonu itibarıyla açıktır. Ayrıca işlemlerin merkezinde bulunan bu şirkette CEO olarak görev alan bu kişinin diğer işlemlerden de haberdar olabileceği açıktı" denildi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde