Uzmanların kur beklentileri! Dolar/TL yeniden 6.12’nin risk primi 500’ün üzerinde

Uzmanların kur beklentileri! Dolar/TL yeniden 6.12’nin risk primi 500’ün üzerinde

İstanbul seçiminin iptali sonrası 6,2450’ye yükselen USD/TRY kur, Cuma günü kamu bankalarının döviz satışı yapmaları ile %3 üzerinde gerilemişti.

Uzmanların kur beklentileri! Dolar/TL yeniden 6.12’nin risk primi 500’ün üzerinde
16px
24px
13.05.2019 12:33
ABONE OLgoogle

İstanbul seçiminin iptali sonrası 6,2450’ye yükselen USD/TRY kur, Cuma günü kamu bankalarının döviz satışı yapmaları ile yüzde 3 üzerinde geriledi ve haftayı 5,98 seviyelerinde tamamlamıştı.

Ancak bu düşüş oldukça kısa süreli oldu. Merkez’in adımları ve S-400 ile ilgili çıkan haberlerin etkileri haftanın ilk gününde neredeyse tamamen silindi.

Kur, yeni haftaya hızlı yükselişle başladı ve son saatler yüzde 2,5 kazançla 6,12’ye çıktı.

Merkez Bankası’nın bütçeye yeniden para aktarabileceğine dair iddialar da piyasada hareketlenme yarattı.

Ağustos’ta yaşanan kur şoku ve TL varlıklardaki sert kayıp nedeniyle 600 bp seviyesine yaklaşan 5 yıllık CDS risk primi bugün 500 bp seviyesine çıkarak Eylül sonrası zirveye yükseldi.

ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşlarının risk iştahını azaltması ile gelişen ülke varlıklarındaki düşüş yeni haftada da sürerken TL varlıklar, yurt içi yüksek belirsizliğin de etkisi ile negatif ayrışmaya devam ediyor. 

4. Haftaya da düşüşle başlayan BIST 100 tarafındaki kayıplar devam ediyor.

Uzmanların kur beklentileri

Dolar/TL kuru en yüksek 6.1318 seviyesini test etti. Euro/TL ise 6.8948’e kadar yükseldi.

Yurt dışında veri gündeminin zayıf olduğunu ve ABD ile Çin yetkililerinde gelecek açıklamaların gündemi meşgul edeceğini belirten analistler, teknik açıdan dolar/TL’de 6,23’ün önemli direnç, 5,9650’nin destek konumuna geldiğini kaydetti.

Finansinvest’ten Serdar Pazı “Cuma günü iç piyasalar kapandıktan sonra sığ likidite ortamında gerçekleşen satışların ardından Asya piyasasında hafta 6.00 seviyesinin altında başlarken, TL likiditesinin arttığı Avrupa seansında dolar kurunun yeniden 6,00-6,10 bandına döndüğünü görüyoruz, bu bant destek-direnç olarak halen geçerli.” dedi. 

İntegral Yatırım paylaştığı günlük notunda “USDTL kurunda genel görünüm yukarı yönlü eğilimini koruduğu yönünde. 22 günlük ortalama 5.92 seviyesinden geçiyor. En yakın bir diğer destek noktası ise 5.95 olarak izlenebilir. Bu destek noktaları kurun rahatlaması açısından önemli olabilir. Yukarıda ise 6.00 seviyesi direnç noktası olarak takip edilebilir.” teknik beklentilerini paylaştı.

Investing.com yazarlarından Şenay Şerefoğlu “Beklentimiz düşüşlerin sınırlı kalması ve 6,22’ye doğru alımların devam etmesi yönünde, ancak Cuma günkü gibi bir müdahale ya da merkezden gelecek yeni bir adım kurdaki yükselişi dizginleyebilir, bu olasılıkta ise geri çekilmelerin 5,95 – 5,87 bölgesini koruması durumunda yükseliş devam edebilir.” yorumunu paylaştı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde