Uzmanlardan korkutan tahminler: Yüzde 50 beklentisi

Uzmanlardan korkutan tahminler: Yüzde 50 beklentisi

Yurt içi piyasaların gözü bugün TÜİK'in açıklayacağı enflasyon rakamlarına odaklandı. Piyasa anketlerinde yer alan tahminlere göre enflasyon oranı yüzde 50'yi bulabilir. İşte Reuters, Foreks, Bloomberg ve piyasa uzmanlarının enflasyon tahminleri...

Uzmanlardan korkutan tahminler: Yüzde 50 beklentisi
16px
24px
03.02.2022 04:21
ABONE OLgoogle

Vatandaşların ve piyasaların merakla beklediği ocak ayına ilişkin tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) ile üretici fiyatları endeksi (ÜFE) verileri TÜİK tarafından bugün saat 10.00’da açıklanacak.

Geçtiğimiz ay TÜİK'in açıkladığı verilerde aralık tüketici enflasyonu yıllık yüzde 36,08, aylık yüzde 13,58 artış göstermişti. Yapılan anketlerde ocak ayı enflasyon oranının yüzde 50'yi aşması bekleniyor.

VERİLER AÇIKLANMADAN ÖNCE TÜİK BAŞKANI DEĞİŞTİ

Yeni yılın ilk enflasyon rakamlarının açıklanacağı hafta TÜİK Başkanı Sait Erdal Dinçer’in görevden alınarak yerine, BDDK Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Erhan Çetinkaya atandı. Hafta sonu Resmi Gazete'de yayımlanan karar dikkat çekerken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun TÜİK binasına gittiğinde içeriye alınmaması tartışma yaratmıştı.

İSTANBUL TİCARET ODASI: İSTANBUL'DA ENFLASYON YÜZDE 50,91

Yarın açıklanacak olan Türkiye enflasyonu öncesinde, İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından gösterge niteliğinde İstanbul'un yıllık enflasyon rakamları açıklandı. Buna göre, ocak ayında yıllık bazda yüzde 50,9 artış kaydeden İstanbul'un enflasyonu aylık bazda ise yüzde 13,78 oldu. Böylece açıklanan rakamlar son 19 yılın en yüksek yıllık enflasyon seviyesi olarak kaydedildi.

BLOOMBERG ANKETİ: ENFLASYON YÜZDE 45,5

Bloomberg anketinde ise medyan beklenti ocak ayında tüketici fiyatlarının aylık yüzde 9,4, yıllık ise yüzde 45,5 seviyesinde artması yönünde gerçekleşti.

25 kurumun katılımıyla gerçekleştirilen ankette ocak ayı enflasyonu için en düşük beklenti aylık yüzde 5,8, en yüksek beklenti yüzde 13,72 olarak kaydedildi.

Ankette “Yıl içinde zirve hangi ay ve hangi seviyede görülür?” sorusuna yanıt veren 20 kurumun medyan beklentisi yüzde 55 oldu. Bu soruya karşılık olarak en düşük zirve tahmini yüzde 45, en yüksek zirve tahmini ise yüzde 62,2 seviyesinde belirlendi. Katılımcıların zirvenin ne zaman görüleceğine ilişkin beklentilerinin dağılımında çoğunluk Mayıs ayına işaret etti.

Yıl sonu enflasyon tahmini ise 21 kurumun katılımıyla yüzde 32,85 seviyesinde kaydedildi. Bu veriye ilişkin en düşük tahmin yüzde 22, en yüksek tahmin ise yüzde 37 oldu.

REUTERS ANKETİ: SON 20 YILI ZİRVESİ

Reuters anketine göre, enflasyonun son 20 yılın zirvesine yükselmesi bekleniyor. TL’nin birikimli değer kayıpları, asgari ücret zammı ve artan enerji fiyatları ile birlikte TÜFE’nin ocak ayında neredeyse 20 yılın zirvesi olan yüzde 46,68’e yükselmesi bekleniyor.

Reuters’ın 17 katılımcıyla gerçekleştirdiği ankette ocak ayı için yıllık enflasyon tahminleri yüzde 40 ila yüzde 52,19 arasında değişti. TÜFE en son Nisan 2002 döneminde yüzde 52,7 artış kaydetmişti. Aylık enflasyonun ise yüzde 9,80 seviyesinde gerçekleşmesi beklenirken tahminler yüzde 6.9 ila yüzde 13.72 bandında yer aldı.

Reuters anketinde 2022 yılsonu enflasyon tahmin medyanı ise yüzde 35 seviyesinde oluştu. Tahminler yüzde 27,60 ila yüzde 42 bandında yer aldı.

FOREKS ANKETİ: YÜZDE 47,01

Foreks anketinde ise ocak ayı enflasyonuna ilişkin medyan tahmin 19 ekonomist ile düzenlediği ankete göre, TÜFE’de Ocak ayı ortalama tahmin yüzde 9,86 artış olurken, yıllık veride ise medyan tahmin yüzde 46,95, ortalama yüzde 47,01 olarak gerçekleşti.

TÜFE’de aylık en yüksek ve en düşük artış beklentileri sırasıyla yüzde 13,72 ve yüzde 6,52 şeklinde oluşurken, yıllık tahminler aynı sıralama ile yüzde 52,19 ve yüzde 42,56 oldu.

YATIRIM ŞİRKETLERİNDEN TAHMİNLER

Gedik Yatırım tarafından yayınlanan bültene göre yıllık enflasyonun ocak ayında yüzde 46,70 seviyesine çıkacağı öngörülürken, HSBC Portföy Başekonomisti İbrahim Aksoy tarafından yayımlanan yatırım bülteninde ocakta yıllık enflasyonun yüzde 48,7'ye ulaşacağı yönünde tahminde bulunuldu.

Tera Yatırım Başekonomisti Enver Erkan ise Reuters’a yaptığı değerlendirmede politika faizinin arttırılmayacağı varsayımıyla önümüzdeki dönemde enflasyon seviyesinin reel faizi eksi bölgeye itmeye devam edeceğini belirtti. Erkan “Enflasyonun yıl içinde yüzde 50’yi aşacağını öngörüyoruz. Şubat ve Mart ayında yüksek gerçekleşen enflasyonun ardından zirve noktasının Mayıs ayında olabileceğini düşünüyoruz” dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde