Uzmanlardan dolar yorumu: Dalgaların insafına bırakıldı!

Uzmanlardan dolar yorumu: Dalgaların insafına bırakıldı!

Küresel piyasalarda dolar yeni koronavirüs varyantı haberleriyle zayıflarken Türk lirası gelişen ülke para birimlerinin genelinden negatif ayrıştı. Dolar/TL 13,95 seviyesinin üzerine çıkarak rekor kırdı.

Uzmanlardan dolar yorumu: Dalgaların insafına bırakıldı!
16px
24px
01.12.2021 08:07
ABONE OLgoogle

Doların ABD Merkez Bankası Jerome Powell'in açıklamaları sonrası 13,50 bandına doğru hızlı yükselişine uzmanlardan 'Kötü havanın esiri olduk' yorumu geldi.

Ekonomi uzmanı İbrahim Turhan, 'Fırtına var, gemi demir atamıyor. Dalgaların, akıntının insafına kaldık' diyerek ekonomideki kötü havaya dikkat çekti.

Güne 12,84 seviyesinden başlayan ve öğleden sonra hızlı bir yükselişe geçen dolar, yeniden 13 lirayı aştı. 13,50'lik tarihi seviyesine doğru yol alan ve durdurulamayan doların yükselişine uzmanlar 'Piyasalarda fırtına var gemi çapa atacak liman bulamıyor. Dalga ve akıntıların insafına kaldık' yorumu yaptı.

Ekonomi uzmanı İbrahim M. Turhan, FED Başkanı Jerome Powell'in açıklamalarından sonra Türk lirasında yaşanan değer kaybı ve doların yükselişine yaptığı yorumda, "Kurdaki son hareket Powell’ın “varlık alım azaltımını daha erken bitirmeyi değerlendirebiliriz” açıklamasıyla tetiklendi. TL’nin olumsuz ayrışmasının sebebi ise herhangi bir çapa kalmamış olması. Fırtına var, gemi demir atamıyor. Dalgaların, akıntının insafına kaldık." ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Burak Arzova, dolardaki yükseliş sonrası TL'deki değer kaybına dikkat çekti. Arzova, "Powell'ın konuşması sonrası kurdaki hareket herkese özgü değil TL'de değer kaybı açık ara birinci" açıklaması yaptı.

KARAR yazarı ekonomi uzmanı İbrahim Kahveci de, TL'nin bir günde yüzde 4,7 oranında değer kaybetmesinin trajik olarak değerlendirdi. Kahveci, "Bir yılda %7.4 büyüyen Türkiye'de TL bir günde %4.7 değer kaybediyor." yorumunda bulundu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde