Uyanıklar harekete geçti; Al sana çatı ver bana tapu

Uyanıklar harekete geçti; Al sana çatı ver bana tapu

Ülke genelinde yayılan "Yeni İmar Barışı" haberleri üzerine uyanık vatandaşlar akıl almaz yeni sistemler uygulamaya başladı.

Uyanıklar harekete geçti; Al sana çatı ver bana tapu
16px
24px
21.11.2022 15:17
ABONE OLgoogle

Önceki imar barışında kaçak binaların uydu görüntüleriyle tespit edildiğini öğrenen uyanıklar, imarsız arsalarına sadece çatı koymaya başladılar.

Muğla'nın özellikle turistik ilçelerinde bazı uyanık vatandaşlar çevrede yayılan “Yeni İmar Barışı” çıkacağı haberleri üzerine akıl almaz yeni sistemler uygulamaya başladı. Dört yıl önceki imar barışında kaçak binaların uydu görüntüleriyle tespit edildiğini öğrenen uyanıklar imarsız arsaları ile kat fazlası hakkı olmayan binalarının üstüne sadece çatı koymaya başladılar.

Sözcü'den Mustafa Sarıipek'in haberine göre iktidar çevrelerince dile getirilen yeni bir “İmar Barışı”  haberleri üzerine bazı uyanık vatandaşlar akıllara pes dedirten uygulamayı hayata geçirdi. Dört yıl önceki imar barışında kaçak binaların uydu görüntüleriyle tespit edildiğini öğrenen vatandaşlar, imarsız arsalarına sadece çatı koymaya başladılar. Böylece yeni bir imar barışının gelmesi halinde, uydudan görünen çatılara, “orada ev vardı” diyerek ruhsat alacaklarını düşünüyorlar.

AL SANA ÇATI, VER BANA TAPU

Son aylarda Ege ve Akdeniz bölgelerinde adeta mantar gibi çoğalan “sade” çatılar yeni imar barışının gelmesiyle birlikte çatıların dört duvarları örülerek tamamlanacak. Duvarlar bittiğinde de yapacakları müracaatla da “işte evlerimiz bunlar bizi affet, tapumuzu ver” diyecekler. Çünkü uydu görüntülerinde sadece çatı göründüğü, duvarların tespit edilmediği için de orada ev olup olmadığının nasıl belirleneceği merak konusu.

Datça'da yaşayan gazeteci-yazar Sedat Kaya da bu doğrultuda çektiği bir fotoğrafı paylaştı. Kaya, “Bugünlerde yürüyüşlerinizde dağlık ve ormanlık alanlarda bol bol çatı görebilirsiniz. Çünkü çevrede mantar gibi çatı bitiyor. Araç yolunun olmadığı 3-4 ayrı yerde daha böyle çatıların olduğunu da biliyorum. Ev falan değil, sadece çatı bunlar” dedi.

Muğla'nın çeşitli ilçelerinde doğa yürüyüşleri yapan çok sayıda grup üyelerinden de aynı doğrultuda şikayetler gelmesi üzerine bölgede geniş çaplı bir araştırma yaparak bu duvarsız çatı olayının fazla oranda yayıldığı da ortaya çıktı.

Örneğin Köyceğiz ilçesinde imar affından önce 2 katın üzerine bu şekilde çatı yapıp kanundan sonra etrafını kapatıp üçüncü kat çıkanların bolluğu ortaya çıktı. Yeni Mahalle'de çatıdan kat çıkartıp dört kata ulaşanlar bile olduğu ileri sürüldü. Hatta Zeytinalanı Mahallesi'nin genelde hep böyle yeni yapılar çatı-teras deyip hep üçer katın yapıldığı bile aktarıldı.

EN FAZLA SAHİL KESİMLERİNDE

Özellikle imarın olmadığı yerleşim merkezlerinden Fethiye'nin Ölüdeniz Mahallesi'nden başlayıp Faralya'dan (Kelebekler Öadisi) Kabak Mahallesi'ne kadar olan bölgede çok sayıda bu tür yapılarak rastlamak mümkün. Göcek Mahallesi, Bodrum ve Marmaris'in kırsal mahalleleri, Gökova Körfezi'ni çevreleyen alanlarda bu tür yapıların çoğaldığı alanlar olarak gösteriliyor. Yine Akdeniz'de de rantı yüksek sahil kesimlerinde bu tür yapıların olduğu da alınan bilgiler arasında.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde