Ünlü iş kadını: İşe almadan önce Google'a bakarım

Ünlü iş kadını: İşe almadan önce Google'a bakarım

E-ticaret alanında en başarılı girişimlerden birine imza atan Demet Mutlu, “İnternet girişimi kolay değil. Mobile ayak uydurmayan batar." diyor

Ünlü iş kadını: İşe almadan önce Google'a bakarım
16px
24px
20.04.2015 10:28
ABONE OLgoogle
Kendini anlatmayı pek sevmiyor Demet Mutlu. O yüzden biraz deşmek ve dürtmek gerekiyor. İşletme okuyup, 7 yıl maaşla çalıştı. Küresel şirketlerin İstanbul İsviçre, Japonya ve New York ofislerinde dirsek çürüttü. Kariyerine ara verip Harvard’da MBA’e başladı. Sonra ona ara verip İstanbul’a dönüp evinin salonunda moda alışveriş sitesi Trendyol’u kurdu.

Garaj çocuklarına inat o bir salon kadını! Bugün Trendyol, Milla by trendyol ve Modagram’dan oluşan DSM Grup’un başında. Ürün çekimleri yaptıkları stüdyoda buluşup, moda çekimi tadında konuşuyoruz.

*E-girişimcilikte de erkekler sayıca kadınlardan çok, değil mi?

- Normal girişimcilikten farkı yok. Online’da da, offline’da da kadın oranı düşük.

*İnternetin daha adil bir platform olmasını bekliyoruz doğal olarak.

- Kadının işi her yerde zor. Yükselemiyor kadınlar. Gençlik sorun. Yaşlılık sorun. Aynı bariyerlerle erkekler karşılaşmıyor. Ben karşımdakini kadın-erkek diye görmem zaten. Kendimi de kadın olarak kategorize etmedim.

SİLİKON VADİSİNDEN YATIRIM YAPTIM

*Girişimleriniz kısa sürede önemli yatırımlar almayı nasıl başardı?

- Trendyol’u 2010 yılında kurduk. Çok kısa bir süre sonra Facebook, Twitter gibi girişimlerde yatırımı bulunan Tiger Global ortak oldu. Peşinden Kleiner Perkins yatırım yaptı bize. Türkiye’de Silikon Vadisi’nden ilk yatırım alan şirketiz. Başka da olmadı zaten.

*Şu sıra batan girişimleri de duyuyoruz.

- Online moda perakendesi yapanlar arasında bizim dışımızda 100 milyon TL ciroyu geçen iki şirket daha var. İnternet girişimi kolay bir iş değil. Her gün öğreniyorum ben. Bugün dün olduğun gibi olamazsın. Kimse oturduğu yerden bu işi başarıyla yapamaz. Pedal çevirmediğin an düşersin.

*Grup cironuz 500 milyon TL civarında. Bu, sizi sadece online’da değil tüm moda perakendesinde ilk 10’a sokuyor olmalı.

- Evet, ilk 10’da olduğumuzu tahmin ediyorum. Sekiz milyon müşteri, her gün bir milyon ziyaretçi ile online’da açık ara lideriz zaten.

İŞE ALMADAN GOOGLE’A BAKARIM

*Gelecekle ilgili bir kehanette bulunsanız?..

- İnternetin yerini mobil alıyor. Mobile ayak uyduramayan şirket batar!

*Peki siz birini işe almadan internette araştırma yapar mısınız?

- Google yaparım. Sosyal medyaya bakarım. Kişi kendini bir şekilde belli eder. Direkt benle çalışacaksa tabii ki. Diğerleri için İK departmanımız yapıyor online incelemeyi.

Hobi

İlk önce işim. İşim moda olduğu için hobi kadar zevk alıyorum. Haftada 3-4 gün spor crossfit veya pilates/yoga yaparak güne başlamayı tercih ediyorum. Seyahat etmeyi seviyorum. Eşimle fırsat buldukça yurtdışına gidiyoruz. Mesleğim açısından da besleyici oluyor.

Şans

Şans, insanın dönüm noktalarının belirlenmesinde etkilidir. İyi ve kötü şansa inanıyorum. En önemlisi insanların kendi şanslarını kendisinin yarattığına… “Çalışan kişi şansı yakalar” Çin atasözünü severim. Gelen fırsatı doğru değerlendirmek gerek.

Başarının Sırrı

Başarı tek başına olmuyor. Çok kuvvetli ekip gerekiyor. Hedef koyarak bu doğrultuda bir sporcu disipliniyle çalışıp her gün daha iyiye gitmek lazım. Mutlu olduğunuz ve inandığınız işi yapmak başarı getirir. Ben modaya ve yaptığım işe büyük tutkuyla bağlıyım.

Sosyal Medya

Bizim vazgeçilmezimiz. Sosyal medyada Trendyol.com, Milla by trendyol ve Modagram.com olarak etkiliyiz. Paylaştığımız içerikler sadece satışa yönelik değil, moda ve trend öncüsü olarak takipçilerimize yol gösteriyoruz. Fırsat buldukça ben de sosyal medya hesaplarımda aktifim.

Kulağa Küpe

Kendinizin ve şirketinizin bulunduğu konumun rehavetine kapılıp “Ben oldum” dememeliyiz. Sürekli daha iyi, daha faydalı neler yapabileceğimizi sorgulamalı ve kendimizi geliştirmeliyiz.  İşten kazandığımızı işe yatırarak, yenilikleri takip ederek yatırımlarımızı gerçekleştirmeliyiz.

İş Hayat Dengesi

“Sevdiğiniz işi yapınca bir gün bile çalışmazsınız” sözü çok doğru. İş ve hayatı ayırmıyorum ve ayrı bakmıyorum, bakanların da başarılı olabileceğini düşünmüyorum.
Ne kadar yoğun olsam da sağlığıma dikkat ediyorum ve spor yapıyorum. Aileme ve arkadaşlarıma vakit ayırmaya özen gösteriyorum. Onlar güç kaynağım ve çok değerliler.

Sosyal Sorumluluk

Bu konuya önem veriyoruz ve birçok kurum ile ortak projeler gerçekleştiriyoruz.
Özellikle çocuk, eğitim, sağlık ve kadına yönelik derneklerle çalışıyoruz. Toplumdan aldığını, topluma vermek tüm şirketlerin ortak amaçlarından biri olmalı.

Pişmanlık

Elbette her insan gibi hatalarım ve ‘keşke’lerim zaman zaman olsa da, plan ve mantıklı bir yol izlemek pişmanlıkları da ortadan kaldırıyor.  Hatalardan ders alarak kendimi geliştiriyorum.

Yetenek Avı

Genç yetenekleri destekliyoruz. Üniversitelerin kariyer günlerine katılıp bize uygun  yetenekleri keşfediyoruz. Stajyerlerimize  iş imkanı tanıyor ve gelişimlerine katkıda bulunuyoruz. Çalışanlarımızın yüzde 80’i 30 yaşın altında.

Demet Cengiz/Sözcü
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde