Ünlü giyim firmasında büyük kavga

Ünlü giyim firmasında büyük kavga

Herry’nin sahibi Selami Sarı, 2013’te hisselerinin yüzde 38’ini Metro’ya, yüzde 24’ünü de Adnan Kaplan’a sattı.

Ünlü giyim firmasında büyük kavga
16px
24px
05.09.2014 08:02
ABONE OLgoogle
Herry’nin sahibi Selami Sarı, 2013’te hisselerinin yüzde 38’ini Metro’ya, yüzde 24’ünü de Adnan Kaplan’a sattı. Metro payını Kaplan’a devredince büyük kavga patladı.

Kadın giyim markası Herry’nin serüveni 1992’de Bakırköy’de küçük bir mağazada başladı. 2010 yılına gelindiğinde, 15’i yurtdışında 75 mağazaya ulaşan marka Japonya’da bile kendine yer bulmuştu. Markanın geçen yılki cirosu 65 milyon TL.

Ancak 2013’te Herry’nin sahibi Selami Sarı, markayı büyütmek için ortaklık yolunu seçti. İşler tam da o noktada karıştı.

2013 sonunda, Adnan Kaplan’ın sahibi olduğu Kaplan Giyim’e yüzde 24, Metro Holding’e (Türkiye’nin en büyük otobüs şirketlerinden) ise yüzde 38 hisse satışı gerçekleşti. Ancak 5 ay geçtikten sonra Metro, hisselerini Kaplan Giyim’e devrettiğini duyurdu. Böylece Adnan Kaplan yüzde 62, Selami Sarı ise yüzde 38 hissenin sahibi oluyordu.

‘Küçük ortak olmam’

Fakat bu duruma razı olmayan Selami Sarı, söz konuşu satış işlemine karşı çıktı. Dava açtı. Selami Sarı’nın yakın çevresine, “Metro yapması gereken ödemenin yarısını yaptı, kalanını yapmadı. Sonra Kaplan Giyim’e hisselerini devretmek istedi. Herry benim çocuğum gibi. Kendi yarattığım markanın küçük ortağı olamam” dediği söyleniyor.

Yarattığı markayı, Kaplan Giyim’e kaptırmak istemeyen Selami Sarı’nın, sonuna kadar mücadele etmeye kararlı olduğu da kulağımıza gelen bilgiler arasında.

Patronu dava belirleyecek

Herry’nin zirvesinde bu kavgalar sürerken, Adnan Kaplan’ın piyasada markanın tamamını satın aldığını söylemesi ve hatta geçtiğimiz günlerde bir röportaj vererek bunu beyan etmesi Selami Sarı’nın sabrını iyice taşırmış. Görülen davaların sonucunda, Herry’nin patronu belli olacak.

Yakın tarihe bakınca da kimi zaman markaların kurucularının, zamanla küçük ortaklara şirketin tamamını kaptırdıkları görülüyor. Aile içi kavgaların sonucunda Fransız Lacoste, İsviçreli ortağının olmuştu. Türkiye’de de YKM’nin, Boyner’e satışı sonucu kurucu aileler şirketten ayrılmıştı.

Demet Cengiz/Sözcü
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde