Ünlü dev banka dolar tahminini düşürdü!

Ünlü dev banka dolar tahminini düşürdü!

Dolar/TL Merkez Bankası'nın (TCMB) para politikasında uzun süre sıkı duruş söyleminin de desteğiyle gerilerken bu hafta TCMB'nin enflasyon raporunda verilecek mesajlar yön belirleyici olarak izlenecek.

Ünlü dev banka dolar tahminini düşürdü!
16px
24px
25.01.2021 08:41
ABONE OLgoogle

ABD'li dev yatırım bankası Goldman Sachs önümüzdeki üç aylık dönemde TL beklentisini 7.50'den 7 seviyesine çekti.

Geçen hafta ABD faizlerindeki yükselişle birlikte gördüğü 7.5’li seviyelerden yönünü aşağı çeviren dolar/TL TCMB kararı ile 7.35’in altına kadar geriledi. Küresel satış baskısıyla gördüğü en düşük seviyelerden sınırlı yükselen kur geçen haftayı 7.4 civarında tamamladı.

Asya borsaları, artan corona virüsü vakalarına ve aşının dağıtımında yaşanan gecikmelere rağmen ABD ekonomisini canlandırmayı sağlamak için açıklanacak 1.9 trilyon dolar büyüklüğündeki mali canlandırma planı beklentileriyle yükseldi.

Küresel hisse senedi piyasaları son günlerde dünya genelinde corona virüsü aşılarının vaka sayılarını azaltacağı beklentileriyle ve Joe Biden başkanlığında ABD ekonomisinin daha güçlü iyileşeceği umutlarıyla rekor yüksek seviyelere çıkmıştı.

SIKI DURUŞ VURGUSU

TCMB geçen hafta politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faizini beklentiler doğrultusunda yüzde 17’de sabit tutarken, sıkı duruşu “kararlılıkla uzun bir müddet” sürdüreceğine ve gerekirse “ilave parasal sıkılaşma” yapacağına dikkat çekti.

Bankacılar PPK kararının ardından TCMB’nin 28 Ocak’ta gerçekleştireceği enflasyon raporunu izleyecek. Enflasyon 2020 yılını yüzde 14.6 seviyesinde tamamlarken, yılın ilk çeyreğinde de enflasyonda yükselişin sürmesi bekleniyor.

TCMB Başkanı Naci Ağbal 2021 sonu için yüzde 9.4 enflasyon tahminini bir “ara hedef” olarak ilan etmiş ve para politikasının da bu hedefe ulaşmak için dizayn edileceğini söylemişti. Tahmin, bu hafta güncellenecek.

ENFLASYONDA TEPE NOKTASI NİSAN-MAYIS

Piyasanın beklentisi enflasyonun nisan veya mayısta tepe noktasını göreceği, yıl sonunda tek haneye düşemeyeceği, yılı yüzde 11-12 bandında bitireceği yönünde. Piyasalar enflasyon raporunda kendi tahminleri (yüzde 11-12) ile TCMB (yüzde 9.4) arasındaki farkın nasıl kapanacağını, bunun piyasa fiyatlamalarına etkisini takip edecekler.

DEV BANKA DOLAR TAHMİNİN AÇIKLADI

Goldman Sachs hafta sonunda yayımladığı raporda 3 ay sonrasına ilişkin dolar/TL beklentisini 7.5'ten 7 seviyesine çekerken 6 ve 12 ay sonrasına ilişkin beklentilerini ise sırasıyla 7.75'ten 7'ye, 8'den 7.5'ye çekti. Banka TL'de son dönemde görülen değer kazançlarının önümüzdeki dönemde ancak sınırlı devam edebileceğini, bunun da TCMB'nin rezervlerini artırma yönlü adım atacağına yönelik beklentilerinden kaynaklandığını belirtti.

Citi ise geçen hafta yayımladığı raporda, enflasyonun düşüşe geçmeden önce Nisan ayında yüzde 16 ya da üzerinde oluşacağını, yıl sonunda ise yüzde 11.5’e düşeceğini öngördü.

JPMorgan da TCMB’nin sıkı duruş açıklamalarına dikkat çekerek geçen hafta ilk faiz indirimi beklentisini ikinci çeyrekten üçüncü çeyreğe öteledi.

Öte yandan bugün 6.5 milyon doz Sinovac aşısı daha Türkiye’ye ulaşırken piyasalar aşılama sürecinin Türkiye genelinde yayılmasına ilişkin süreci de takip ediyor.

Türkiye’nin 5 yıllık kredi iflas takası primi (CDS) ekonomi yönetimindeki değişim öncesi işlem gördüğü 570 baz puandan 300 baz puanın altına kadar geldikten sonra bu sabah 326/332 seviyesinde.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde