Ünlü ayakkabıcı fabrikayı kapattı, 300 işçiyi çıkardı

Ünlü ayakkabıcı fabrikayı kapattı, 300 işçiyi çıkardı

2010 yılının örnek girişimcisi olarak tanımıştık. Şimdi fabrikayı kapattı, 300 işçiyi işten çıkardı

Ünlü ayakkabıcı fabrikayı kapattı, 300 işçiyi çıkardı
16px
24px
02.12.2011 17:55
ABONE OLgoogle

Ali Murat Kızıltaş İnci Kundura fabrikasını kapattıklarını açıkladı. Ali Murat Kızıltaş’ı, 2010 yılının örnek girişimcisi olarak tanımıştık. Milliyet gazetesi 2003 yılından beri Ernst&Young ile birlikte “Yılın Girişimcisi”ni seçiyor. 2010 yılın örnek girişimcilerinden biri, kundura üreticisi Ali Murat Kızıltaş idi.

İnci Kundura’nın, Esenyurt’taki tesislerinde ayakkabı üretiliyordu. Üretilen ayakkabılar şirketin 80 mağazasında İnci ve Attimo markası ile pazarlanıyordu. İnci Kundura özel tasarımıyla, 50’yi aşkın ülkeye her yıl 350 bin çift dolayında ayakkabı ihraç ediyordu. İnci’yi Ali Murat Kızıltaş’ın dedesi lostra salonu olarak kurmuştu. Babası 1947 yılında Fatih’teki lostra salonunu ayakkabı mağazasına dönüştürmüştü.

Üniversite sonrası 1987’de işi babasından devralan Ali Murat Kızıltaş, önce mağaza sayısını artırmış, sonra da İnci markasıyla 1994 yılında üretime başlamış, 2006 yılında 8 milyon dolar yatırım yaparak tesisi yılda 1 milyon çift kaliteli ayakkabı üretecek şekilde büyütmüştü.

Medyaya yansıyan haberlere göre, fabrikanın 2 üretim hattı başkalarına devredilmiş. 300 kundura işçisi işten çıkarılmış. Fabrika binası boşaltılmış. Binaya kiracı aranıyormuş.
Ali Murat Kızıltaş “Kim ne üretiyor ise mağazalarımızda onu satacağız. Her şeyi üretmek zor oluyor” demiş.

Ekonomi denilen şey üretimdir. Üretim, katma değer yaratmaktır. İstihdamdır. Gelirdir. Kundura üretimi katma değeri yüksek, ihracat şansı olan bir üretim dalıdır. Bu işi bilen, bu işe büyük yatırım yaparak çağdaş bir makine parkında üretim sürdüren genç bir sanayici üretimden vazgeçiyor ise ortada ciddi bir sorun var demektir. Yeni yatırımlar yapılsın üretin artsın diye beklerken, mevcut üretim tesislerinin hem de ihracat yapabilen tesislerin kapanması üzücü bir gelişmedir.

Güngör Uras/Milliyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde