Ünlü CEO'dan İstanbul'un nüfusunu azaltabilecek çılgın öneri: Evden çalışma modeliyle 3-4 milyon kişi gider

Ünlü CEO'dan İstanbul'un nüfusunu azaltabilecek çılgın öneri: Evden çalışma modeliyle 3-4 milyon kişi gider

Otomotiv Direktörleri Derneği (ODD) Başkanı ve Toyota Türkiye'nin CEO'su Ali Haydar Bozkurt, evden çalışma yöntemiyle İstanbul nüfusunun 3-4 milyon azalacağı önerisinde bulundu. 

Ünlü CEO'dan İstanbul'un nüfusunu azaltabilecek çılgın öneri: Evden çalışma modeliyle 3-4 milyon kişi gider
16px
24px
24.09.2022 15:25
ABONE OLgoogle

Ali Haydar Bozkurt, Linkedin'den kaleme aldığı "Uzaktan çalışma modeli fırsat olabilir mi?" başlıklı yazısında, bu uygulamanın İstanbul'u her anlamda rahatlatacağını savundu.

Devletin ve şirketlerin kişilerin başka şehirlerden çalışması için teşvik paketleri sunması gerektiğini de dile getiren Bozkurt, yazısında, şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye’nin temel sorunlarından bir tanesi olan, ekonomik yoğunluğun ağırlıklı olarak Istanbul’da toplanması sonucunda, yaklaşık 20 milyona dayanan nüfusu ile artık İstanbul’un bu yükü kaldıramadığı aşikardır. Sağlıklı bir eko-coğrafya için, Anadolu’da en az beş altı tane “İstanbul” yaratılmasına ihtiyac olduğu goruluyor. Acaba, birçok firmada başlatılan uzaktan çalışma modeli bu anlamda bir katkı sağlar mı?

Tamamen uzaktan çalışma ile yönetilebilecek pozisyonlarda çalışanların, Anadolu’nun farklı şehirlerinden çalışması teşvik edilse, İstanbul’un keşmekeşinden uzaklaşmayı hayal edenlere bir çözüm olur mu? Örneğin; Zaman içerisinde yaklaşık 1 milyon beyaz yakalı bu modele geçse ve yaşamak istedikleri başka şehirlere yerleşse, aileleriyle birlikte ortalama 3-4 milyon kişilik bir nüfus azalması söz konusu olabilecektir. Bu durumun bir yandan İstanbul’u her anlamda rahatlatacağını, yandan bu kişilerin İstanbul’da elde ettikleri kazançla Anadolu’da nispeten refah seviyelerinin yükseleceğini, aynı zamanda gittikleri şehirlerin ekonomisine de bir katkı yaratacaklarını, daha sakin şehirlerde yaşamanın bir çok farklı avantajını da düşünecek olursak, bu fikir, üzerinde kafa yormaya değer görünmekte. Ancak bunun olabilmesi için, uygun zeminin ve düzenlemelerin de hazırlanması gerekmektedir. Devletin, bu programı teşvik etmesi, iş kanununda gerekli düzenlemeleri yapması,  bu programa dahil olanların vergi ve SGK yükünü düşürerek (örneğin, ilk 5 yıl olabilir), hem kişileri hem firmaları buna teşvik etmesi, bu programı cazip hale getirmesi düşünülebilir. Bu sayede, “imkanım olsa İstanbul’dan giderim” diyen birçok kişiye cazip gelecek bir program oluşturulabilir belki de.

Elbetteki firmaların da bu konuda samimi ve adil davranması bir başka gerekli ve de önemli husus olarak akla gelmekte; başka şehirlere taşınan çalışanların ücretlerinde ve yan haklarında, bu durumu fırsat bilerek/gerekçe göstererek, pozisyonun ücret ve yan haklar paketlerinde en kucuk bir azalma olmamasına da özen gösterilmelidir. Acaba farklı çalışma modellerinin uygulanmaya başlandığı böylesi bir dönem, bu gibi projeleri tartışmak için doğru zaman olabilir mi?"  

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde