Ülker, United Biscuits'i aldı karı yüzde 10 arttı

Ülker, United Biscuits'i aldı karı yüzde 10 arttı

Dünyadaki en büyük 3'üncü bisküvi şirketi olan Yıldız Holding, 2'inci sıraya yükselme hedefiyle birlikte, 2016 ve 2017 yıllarında 1.6 milyar lirayı aşan sabit sermaye yatırımı yapmaya hazırlanıyor.

Ülker, United Biscuits'i aldı karı yüzde 10 arttı
16px
24px
14.01.2016 10:18
ABONE OLgoogle
İngiltere merkezli United Biscuits'i Kasım 2014'te satın alarak dünyanın en büyük üçüncü bisküvi şirketi haline gelen Yıldız Holding, global büyüme planları kapsamında önümüzdeki üç yıl boyunca atıştırmalık alanındaki işini pound bazında her yıl yüzde 17 büyütmeyi planlarken; bu kapsamda 2016 ve 2017'de Türkiye, İngiltere ve ABD kapasite artışına yönelik güçlü yatırım yapacak. Bu kapsamda 2015 yılındaki 1.6 milyar liralık yatırımın üzerinde bir tutarla holdingin en güçlü sabit sermaye yatırımlarını yapmaya hazırlanan holding, Doğu Afrika'ya da yeni bir yatırımla girmeyi planlıyor.

Hedef: Dünya ikinciliği

Yıldız Holding'in United Biscuits'i satın alması sonrası geçen bir yılın değerlendirildiği toplantıda konuşan Yıldız Holding İcradan Sorumlu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Cem Karakaş, "Bu sefer benim beklentilerimden daha hızlı büyüdük. İlk yılda karlılığımız yüzde 10 arttı. Ben finansçıyım, bu kadar karlılık beklemiyordum. Bu sefer ben utandım. Çok güzel gelişmeler var. 1944'de Nohutlu Han'da başlayan Ülker'in serüveninin nerelere geldiğini görmek gurur verici" dedi. 

Hedeflerinin satın alma sonrası dünya üçüncüsü konumuna yükselen holdingi dünyada ikinci sıraya yerleşmek olduğunu kaydeden Karakaş, bulundukları coğrafya ve gelişmekte olan ülkeler arasında ise birinciliğe oturtmak olduğunu söyledi.

Bunun için güçlü bir yatırım sürecine gireceklerini belirten Karakaş, "2016 -2017 yılları bizim için çok büyük sabit sermaye yatırımı yılları olacak. Özellikle atıştırmalık alanındaki işimizi önümüzdeki üç yıl içinde her yıl pound bazında yüzde 17 büyütmek istiyoruz. Bunun için kapasitemize yatırım yapmamız lazım" dedi ve ekledi:

"2016-2017 yılları herhalde Ülker tarihinde, Yıldız Holding tarihinde en ağır sabit sermaye yatırımı ve en ağır istihdam yaratma yılları olacak. Atıştırmalık sektöründe hem Türkiye, hem İngiltere, hem de Amerika'da büyük kapasite yatırımları yapacağız."

1.6 milyar liranın üzerinde

Karakaş, holdingin ne kadarlık yatırım yapacağını açıklamadı, ancak 2015 yılında gerçekleştirdikleri 1.6 milyar liralık yatırımın üzerinde bir tutar olacağını söyledi.

Karakaş'ın verdiği bilgiye göre, holdingin 2015 yılındaki 1.6 milyar liralık yatırımının 600-700 milyon lirası Türkiye'deki sabit sermaye yatırımlarına yönelik oldu. United Biscuits'e yönelik olarak ise 100 milyon dolarlık yatırım yapıldı.

Global büyüme planları kapsamında  yakın zamanda Doğu Afrika'ya yönelik de yatırım planları olduğunu belirten Karakaş, "Suudi Arabistan, Romanya ve Mısır'daki United Biscuits ve Ülker operasyonlarını birleştirmeye başladık. Bu fabrikalara bakıldığında bazı hatların kapasiteleri dolu, bazılarının boş. Biraraya koyduğunuzda ise hat kapasiteleri çok güzel dengeleniyor...Çok daha kuvvetli ilerleyebilecek duruma geliyoruz" dedi ve ekledi:

"Batı Afrika'daki kuvvetli United Biscuits ve Ülker faaliyetlerini de birleştiriyoruz ve Doğu Afrika'ya Kenya, Uganda ve Tanzanya'ya yakın zamanda yeni bir yatırımla girmeyi planlıyoruz."

Yıldız Holding'in atıştırmalık ve bisküvide geçen yılki 4.4 milyar dolarlık cirosunda 2016'da yüzde 15-17 büyüme öngördüklerini söyleyen Karakaş, önümüzdeki dönemde ortalamada yüzde 16 EBITDA marjı hedeflediklerini söyledi.

Yatırımlar devam edecek

Toplantıda verilen bilgiye göre, mevcut durumda United Biscuits'in EBITDA marjı yüzde 17, Ülker'in ise yüzde 12-13 seviyesinde bulunuyor.

Karakaş, Yıldız Holding'in önümüzdeki dönem stratejisi ile ilgili yaptığı değerlendirmede ise, mevcut portföylerini koruyacaklarını belirterek, "Yıldız Holding şu anda elinde bulunan tüm şirketlere yatırıma devam edecek. Şirket satmayı, bazı kategorilerden çıkmayı bıraktık" dedi.

1000 Şok açacak

Karakaş, 2016 yılında Şok marketler bünyesinde ise binin üzerinde mağaza açacaklarını söyledi.

UB CEO’su Jeff van der Eems: Ülker'in her kuruşu doğru yere gidiyor

Basın toplantısında, United Biscuits’in hem İngiltere hem de diğer global pazarlardaki faaliyetlerine dair bilgi veren  CEo Jeff van der Eems, şirketin amiral gemisi, tatlı atıştırmalık kategorisindeki lider markası McVitie’s ile dünya çapında daha da büyümeyi hedeflediklerinin altını çizdi. 

Uzun yıllar süren fon yönetiminden sonra Yıldız Holding ailesine dahil olmanın şirkete hem kültürel hem de operasyonel anlamda büyük fayda sağladığını ifade eden van der Eems, “Yıldız Holding, yolculuğuna bir aile şirketi olarak ve bisküvi üretimi ile başlamış. United Biscuits de, bünyesinde, yola aile şirketi olarak çıkmış, rüştünü kanıtlamış birçok marka barındıran ve uzmanlığı bisküvi olan bir şirket. Bu anlamda iki şirketin ortak bir DNA’sı olduğunu düşünüyorum. Yıldız Holding’in, bisküvinin yanı sıra çikolata kategorisindeki uzmanlığı, global pazarlardaki deneyimi ile etkin satış ve dağıtım ağı United Biscuits’e büyük rekabet avantajı sağlıyor. Önümüzdeki yıllarda bunun etkisini daha da çok görmeye başlayacağız.” şeklinde konuştu. 

Eems, Ülker'in United Biscuits için verdiği 2 Milyar Sterlin'in doğru yere gittiğini söyledi.



Yıldız Holding Başkanı Murat Ülker, Bugün UB'nin CEO’su Jeff'le Çamlıca Kampüs'de buluştu. Ülker, "Arkadaşlara UB'nin Crawfords ile 1813’te başlayan hikayesini ve tecrübelerini, birlikte geçen son bir yılı, 70 yıllık bisküvici bir aileyle çalışmanın farkını, tecrübenin ve sinerjinin getirdiği konforu anlattı. UB’de işler yolunda; bu yıl İngitere'deki deflasyona rağmen karımızı % 10 arttırabildik" dedi.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde