Uganda'da ölüm cezalı LGBT yasası yürürlükte

Uganda'da ölüm cezalı LGBT yasası yürürlükte

Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni, eşcinsel faaliyetlerde bulunanların ömür boyu hapis veya ölüm cezası ile cezalandırılacağı yasayı imzalayarak onayladı.

Uganda'da ölüm cezalı LGBT yasası yürürlükte
16px
24px
29.05.2023 22:01
ABONE OLgoogle

Uganda'da 'eşcinsel fiillerin' ölümle cezalandırılmasını öngören LGBTİ+ karşıtı yasa daha önce "Eşcinsellerden nefret ettiğini" dile getiren Devlet Başkanı Yoweri Museveni tarafından imzalanarak yürürlüğe girdi.

Yasayla birlikte, 'sürekli ihlalde bulunan' ve bu yolla AIDS gibi bulaşıcı hastalıkların yayılmasına sebep olanlara 'ağır eşcinsellik' sebebiyle ölüm cezası verilebilecek. Yasa, eşcinselliği övme 'suçuna' da 20 yıl hapis cezası öngörüyor. Devlet Başkanı Museveni eşcinselliği "normalden sapma" şeklinde nitelendirdi ve milletvekillerini 'emperyalist' baskıya direnmeye devam etmeye çağırdı.

Uganda'nın geçirdiği yasanın, komşu Kenya ve Tanzanya'da da benzer yasaları teşvik etmesinden korkuluyor. Ugandalı insan hakları savunucusu Clare Byarugaba, "Uganda Devlet Başkanı bugün devlet destekli homofobi ve transfobiyi yasallaştırdığını" söyledi. Byarugaba, LGBTİ+ topluluğu, müttefiklerimiz ve tüm Uganda için çok karanlık ve üzücü bir gün" dedi.

Ülkedeki mevcut LGBTİ+ karşıtı yasa, kasıtlı olarak HIV bulaştırmak için en fazla 10 yıl hapis cezası öngörüyordu. Buna karşılık, yeni yasa kasıtlı ve kasıtsız bulaşma arasında bir ayrım yapmıyor.

2014 YILINDAKİ YASA İPTAL EDİLMİŞTİ

Ülkede, 2014'te de benzer bir yasa kabul edilmişti. Batılı hükümetlerin dış yardımları askıya alması ve vize kısıtlamaları getirmesi üzerine Uganda Yüksek Mahkemesi yasayı usule ilişkin gerekçelerle iptal etmişti. Avrupa Birliği mart ayında yasa meclisten geçtiğinde yaptığı kınama açıklamasını yineledi. Birleşmiş Milletler ise yasanın Ugandalıların haklarının sistematik ihlaline yol açacağını söyledi. Tasarıyı gündeme getiren Asuman Basalirwa, gazetecilere verdiği demeçte, yasanın imzalanmasının ardından meclis başkanı Anita Among'un ABD vizesinin iptal edildiğini söyledi.

Uganda'da 2014'te kabul edilen benzer bir yasa eşcinseller için ömür boyu hapis cezası öngörüyordu. Yasa, dönemin yüksek mahkemesi tarafından 'mecliste yeter sayıda milletvekili tarafından onaylanmadığı' gerekçesiyle iptal edilmişti. Devlet Başkanı Museveni, o dönemde CNN'e verdiği bir röportajda "Eşcinsellerden nefret ediyorum, iğrençler. Bunlar nasıl insanlar? Yaptıkları şey mide bulandırıcı" demişti.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde