Ucuz kredi çekip KKM'e yatırdı, dünyaları kazandı

Ucuz kredi çekip KKM'e yatırdı, dünyaları kazandı

Dolarizasyonla mücadele için geçilen kur korumalı mevduat sistemi bazı şirketler için haksız kazanç kaynağı oldu. Ucuz kredi çekip Kur Korumalı hesaba yatırıyorlar… Üstelik vergiden muaf kar elde ediyorlar

Ucuz kredi çekip KKM'e yatırdı, dünyaları kazandı
16px
24px
25.04.2022 13:06
ABONE OLgoogle

Türk Lirası'ndaki hızlı değer kaybına karşı geliştirilen ve tüm umutların bağlandığı kur korumalı mevduat hesabı, büyük haksız kazançların olduğu ortaya çıktı.

Şirketler bankalardan aldıkları ucuz krediyi aynı bankaya kur korumalı mevduat olarak yatırıyorlar. Şirketler böylece hem daha yüksek faiz elde edip, hem de büyük vergi avantajı elde etmiş oluyor.

Bankalar, müşterisi olan şirketlere “kur korumalı hesap açması” şartı ile kredi veriyorlar. Böylece bankalar hem kredi vermiş oluyor hem de KKM yaptığı için ceza ödemekten kurtuluyor.

VURGUN HALKA AÇIK ŞİRKETİN BİLANÇOSUNDA 

Kur korumalı vurgunu  halka açık bir şirketin bilançosunda ortaya çıktı. Şirket bankadan 8 milyon lira krediyi 15.65 faizle kullanıp, 3 şubatta 6 ay vadeli 631 bin ABD doları karşılığında kur korumalı hesap açtı. 

Şirketin hesabı açtığı gün dolar kuru 13.520 TL olarak işlem gördü.

Şirket, kur korumalı hesabın faizi ile kredinin masrafını karşılayıp, hem vergi avantajı sağladı hem de 650 bin liradan fazla bir kur farkı elde etti.

Bu işlemi bir çok şirketin yaptığı iddia ediliyor.

8 milyon lira kredide vergi avantajı sağlayıp, masraf edilmeksizin 650 bin liradan fazla bir kur farkı kazanılabildiğine göre; 200, 300 milyar lirayla yapılan işlemler ile gerçekleşebilecek vurgunun boyutunu siz düşünün.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde