Uber raporuna göre 2 yılda 6 bine yakın cinsel saldırı şikayeti

Uber raporuna göre 2 yılda 6 bine yakın cinsel saldırı şikayeti

Uber servisi ilk kez ABD’de seyahat güvenliği üzerine bir rapor yayınladı. Rapora göre şirket 2017 – 2018 aralığında yaklaşık 6 bin cinsel şiddet şikayeti aldı, bu şikayetlerin yarısı sürücülerden geldi.

Uber raporuna göre 2 yılda 6 bine yakın cinsel saldırı şikayeti
16px
24px
06.12.2019 09:31
ABONE OLgoogle

Uber sürüş servisinin ABD’de seyahat güvenliği üzerine yayınladığı ilk kapsamlı rapora göre şirkete 2017-2018 yılları arasında 2.3 milyar taksi yolculuğu sırasında cinsel şiddetle ilgili yaklaşık 6 bin şikayet iletildi. Bu şikayelerin yarısı kendi sürücülerinden geldi. 2017'de 2 bin 936,  2018'de ise 3 bin 45 cinsel saldırı vakası yaşandığı belirtildi. Cinsel saldırıların, 2017'de 229'u, 2018'de 235'ini tecavüz vakaları oluşturdu.

84 sayfalık raporda konuyla ilgili şu ifadeler yer aldı: “Aslında bu rapor Uber’den daha fazlası. Toplumumuzda çok fazla insanın normalleştirdiği ve her gün yaşayabildiği eski bir soruna yeni bir bakış açısı getirmekle ilgili. Bu rapor kadınlar ve diğer herkes için emniyetin artırılmasıyla alakalı. Rapor müşterilere, sürücülere ve tüm sektöre hesap verebilmekle ilgili."

Uber‘in hukukçularından Tony West'in NBC News’a verdiği demeçte "Bu olayların her biri dehşet verici bir travma geçirmiş birinden geliyor.  Aslında şaşırmadım. Çünkü toplumda cinsel şiddet insanların sandığından çok daha fazla" değerlendirmesi yaptı.

İki yılda 126 kişi hayatını kaybetti

Raporda, seferler sırasında 2017'de 10, 2018'de 9 cinayet vakası yaşandığı, 2017'de 49, 2018'de ise 58 kullanıcının araçların yaptığı kazalarda hayatını kaybettiği ifade edildi.

Cinayet ve ölümlü kaza oranlarının, ülke genelinde ulaşım ve motorlu taşıtlarla bağlantılı vakalara göre düşük olduğu savunulan raporda, ABD'de geçen yıl motorlu taşıtların dahil olduğu 36 bin ölümlü kazanın, 2017'de ise 20 bin cinayet vakasının yaşandığı kaydedildi.  

Uber, raporun sonunda “Kaza oranlarını düşürmek, Uber'i dünyadaki en güvenli platform haline getirmek ve ortak araç kullanımını daha güvenli bir seyahat şekline dönüştürmek için devamlı çalışacağımıza söz veriyoruz" ifadelerine yer verdi. 

Rapora ilişkin veriler direkt olarak Uber uygulaması, internet sitesi ve yardım hattından elde edildiği gibi diğer 3 kaynak da medya, sosyal medya paylaşımları ve polis envanterinden oluşuyor.

Londra'daki lisansı güvenlik sebebiyle yenilenmemişti

İngiltere'nin Londra kentinde ulaşım hizmetlerinden sorumlu toplu taşıma birimi Transport For London (TfL), geçen ay Uber'in süresi dolan çalışma ruhsatının güvenlik soruları nedeniyle yenilenmeyeceğini bildirmişti.

Kurumdan yapılan açıklamada, Londra'da toplam 45 bin sürücünün bünyesinde çalıştığı Uber'in düzenli olarak yanlış uygulamalarda bulunduğu, izinleri olmayan sürücülerin başka sürücülerin hesaplarına fotoğraflarını yükleyerek kullandıkları, bu şekilde yakın zamanda yaklaşık 14 bin usulsüz sürüşün gerçekleştiği kaydedilmişti.

Açıklamada, denetim kuruluşları tarafından çalışması yasaklanan sürücülerin yine Uber üzerinden yeni hesaplar açıp çalışarak yolcuların güvenliğini tehlikeye attığı vurgulanmıştı.

 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde