UKOME’de büyükşehir belediyeleri azınlığa düştü, İmamoğlu sert çıktı: İstanbul oyuncağınız değil

UKOME’de büyükşehir belediyeleri azınlığa düştü, İmamoğlu sert çıktı: İstanbul oyuncağınız değil

Resmi Gazete’de yayınlanan düzenlemeyle Ulaştırma Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) yapısı değiştirildi. Değişiklikle büyükşehir belediyeleri -temsiliyet göz önüne alındığında- UKOME’de azınlığa düştü.

UKOME’de büyükşehir belediyeleri azınlığa düştü, İmamoğlu sert çıktı: İstanbul oyuncağınız değil
16px
24px
19.02.2020 12:27
ABONE OLgoogle

İBB'nin yönettiği UKOME'nin yapısı bugün yayınlanan yönetmelikle değiştirildi. Yeni yönetmelikte, Milli Eğitim, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da UKOME üyesi yapıldı. Kararın ‘siyasi’ olduğunu savunan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Burası sizin oyuncağınız değil, İstanbul” diyerek iptal için Danıştay’a başvurulacağını söyledi.

Resmi Gazete’de bugün yayımlanan “Büyükşehir Belediyeleri Koordinasyon Merkezleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” kararıyla Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) üye sayısı artırıldı. Ayrıca yeni yönetmelikte, Milli Eğitim Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da UKOME üyesi yapıldı. 

"Büyükşehir Belediyeleri Koordinasyon Merkezleri Yönetmeliğinin 17'nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendindeki 'Milli Savunma Bakanlığı' ibaresinden sonra gelmek üzere, 'Milli Eğitim Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının birer' ibaresi eklenmiş, (g) bendindeki 'Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü' ibaresinden sonra gelmek üzere ve 'TCDD Taşımacılık Anonim Şirketi Genel Müdürlüğünün birer' ibaresi eklenmiş, (ğ) bendindeki 'Karayolu' ibaresi 'Ulaştırma Hizmetleri' şeklinde değiştirilmiş, fıkraya (ı) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki bent eklenmiş ve diğer bentler buna göre teselsül ettirilmiştir."

'ÜYE SAYISI HÜKÜMET LEHİNE ARTTI'

UKOME’nin mevcut yapısında 11’i İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 10’u hükümet tarafından belirlenen 21 üye bulunuyordu. Yapılan değişiklikle 3 bakanlık daha kurum bünyesine dahil edilerek üye sayısı hükümet lehine 27’ye çıkarıldı.

Yeni UKOME Kurul teşekkülü;

11 Üye Büyükşehir Belediyesi Temsilcisi,

16 Üye Diğer Kamu Kurum Kuruluşları Temsilcileri, (Demiryolu ağı olmayan illerde 14 Üye),

İlçe Belediyeleri.

Yapılan bu değişikliğin İBB’nin yanı sıra Ankara Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni de etkileyeceği iddia ediliyor.

İMAMOĞLU: HUKUK BUNU GERİ ÇEVİRECEKTİR

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da Sarıyer Belediyesi ziyareti sırasında UKOME ile ilgili düzenlemeye ilişkin şunları söyledi: 

 “Güne göre, siyasi hesaba göre, siyasi iktidarın o günkü psikolojisine göre kanun hazırlamak dünyanın hiçbir yerinde yok… Yani oyuncağı elinden alınmış bir çocuk ağlar ya; öyle bir durum. Burası sizin oyuncağınız değil. Burası İstanbul. Bugün Ekrem var, yarın başka birisi var, dün başka birisi vardı. Yani buna saygı duyup, birbirimize sarılsak, birbirimizle iyi geçinsek, güzel işler üretsek, konuşsak, ortak akılla işler üretsek.”

‘Seçimi iptal eden bir avuç insanla aynı akıl’

İBB başkanı UKOME’deki eşitlik dengesiyle ilgili yöneltilen, “Bazı bakanlıklara da yer verilmiş. O eşitlik dengesi şu an ne durumda” sorusu üzerine şunları söyledi: “‘Biz buraya, üç üç tane daha bakanlıktan eleman yollayalım.’ Birisi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan -ne alakası varsa ulaşımla- birisi, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan -onun da ne alakası varsa… Yazık yani. Kurumlarımıza yazık. ‘Biz bunu artıralım. üç dört tane daha ilave yapalım ve burada çoğunluk elde edelim.’ Üzüntünün ötesinde, artık isyan ediyorum. Bunu yapan akıl, ‘Ya biz bu seçimi kaybettik, ama biz hala İstanbul’u yöneteceğiz’ iradesinde. Akılsız bir irade. Ama böyle bir irade! Bu işi yapan, böyle bir kurulu tanımlayan, mart seçiminden sonra seçimi iptal eden o bir avuç insanla, aynı akıl. “

Türkiye Belediyeler Birliği’ne: Ses çıkarın

Yerel yönetim iradesinin ortadan kaldırılmaya çalışıldığını savunan İmamoğlu, “Her şeye Ankara’da biz karar verelim! Vay büyükşehirler nasıl gitti elimizden” mantığıyla hareket edildiğini söyledi ve Türkiye Belediyeler Birliği’ne (TBB), “TBB’yi ses çıkartmaya davet ediyorum” diye seslendi.

İBB başkanı, “Meclis çoğunluğuyla alınan kararlar, seçimden önce yapılan ‘topal ördek’ benzetmesi arka arkaya geldiğinde, bunun sadece siyasi bir karar olduğunu mu düşünüyorsunuz” yönündeki soruyu ise şöyle yanıtladı: “Tamamen siyasi. İstanbul’da otobüs, minibüs, taksi, her şey, bakın her şey, belediyeyle ilişkili. Kanun, bunun yetkisini İBB’ye vermiş. Sorumluluklarını vermiş. Bazı trafik düzenlemeleri vardır, orada Emniyet devreye girer; o da zaten masada. Ama siz, ‘Burayı biz seçimde kaybettik, ama bak biz yöneteceğiz’ diyorsunuz. “

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde