Türkiye yeşile döndü, Avrupa ise kuraklıkla boğuşuyor

Türkiye yeşile döndü, Avrupa ise kuraklıkla boğuşuyor

Türkiye Kuraklık Haritası, nisan ayındaki rekor yağışlarla birlikte yeşile dönerken, Avrupa kuraklıkla karşı karşıya.

Türkiye yeşile döndü, Avrupa ise kuraklıkla boğuşuyor
16px
24px
25.05.2023 10:05
ABONE OLgoogle

Nisan ayında geçen yıla göre yüzde 254, son 30 yıllık normaline göre de yüzde 51 artış gösteren yağışlar nedeniyle Türkiye’nin kuraklık haritası yeşile döndü. En fazla yağış yüzde 82 ile Marmara ve Karadeniz’de kendini gösterirken, Karadeniz’de son 63 yılın rekorunu kırdı. Avrupa'da ise kuraklık hala büyük bir tehdit. İklim değişikliği Güney Avrupa’yı daha sıcak ve daha kuru hale getirirken, yıllarca ardı ardına gelen kuraklık yeraltı suyu rezervlerini tüketti. İspanya, Güney Fransa ve İtalya’da topraklar neredeyse tamamen kurumuş durumda. 

Meteroloji Genel Müdürlüğü, nisan ayı yağış, sıcaklık ve kuraklık raporlarını yayımlandı. Türkiye genelinde nisan ayı yağışları normalin (1991-2020) ve geçen yıl nisan ayı yağışlarının üzerinde gerçekleşmesi sevindirdi. Nisan ayında metrekareye 86.8 kilo yağış düşerken, geçen yılın nisan ayına göre yüzde 254 oranında yükseldi.

KARADENİZ'DE SON 63 YILIN REKORU

Tüm bölgelerde genel olarak yağışlar normallerinin üzerinde gerçekleşti. Bölgesel en fazla artış yüzde 82 ile Marmara ve Karadeniz bölgelerinde kaydedildi. Karadeniz Bölgesi nisan ayı yağışları, son 63 yılın en yüksek seviyesinde oldu.

İl geneli en fazla yağış 165,7 kilogram ile Bingöl'de görülürken, en az yağış alan il ise 25,8 kilogram ile Kilis oldu. Normallerine göre en fazla azalma da yüzde 52 ile yine Kilis'te kaydedildi. Yağışlarda Hatay, Kilis ve Gaziantep çevrelerinde normallerine göre yüzde 60 azalma gerçekleşti.

ORTALAMA 15,1 GÜN YAĞIŞLI GEÇTİ

Türkiye'de nisan ayında ortalama yağışlı gün sayısı normaline göre 10,8 gün iken; bu yıl nisan ayında 15,1 güne yükseldi. Yağışlı gün sayısı Batı Karadeniz, Samsun, Çorum, Amasya, Tokat, Ordu, Giresun, Kahramanmaraş, Rize ve Kars çevrelerinde 20-25 güne çıkarken, Kıyı Ege, Mersin ve Hatay çevreleri ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 5-10 gün aralığında gerçekleşti.

Normaline göre 12,3 derece olan nisan ayı ortalama sıcaklığı, bu nisan ayında da 30 yıllık ortalama ile aynı düzeyde gerçekleşti. Geçen yıl nisan ayına göre de 2 derece düştü.

SİYAH HARİTA YEŞİLE DÖNDÜ

Kuraklık analizlerine göre ise uzun yıllar sonra ilk defa Türkiye haritası büyük değişim gösterdi. 'Olağanüstü', 'çok şiddetli' ve 'şiddetli' kuraklık verilerinin etkili olduğu ülke genelinde, son 3 aylık Standart Yağış İndeksi'ne göre Bodrum civarlarında 'şiddetli', Güney Ege ve Hatay'ın güneyindeki 'orta' kurak verileri haricinde; ülke genelinde büyük kesim 'normal', 'hafif', 'orta', 'çok, aşırı' ve 'olağanüstü' nemli veriler gösterdi.

Normalin Yüzdesi Metodu'na göre yine Ankara, Kilis, Hatay ve Karaman haricindeki tüm bölgelerde 'normal ve üzeri risk yok' verisi ile ağırlıklı siyah ve kahverengi tonlardan oluşan kuraklık haritası, yeşil ve mavi ton renklere dönüştü.

REKOR YAĞIŞ MİKTARLARINA ULAŞILDI

Yağış miktarlarında da geçen yıla göre rekor artışlar yaşandı. Marmara Bölgesi'nde  94,5 kilogram ile nisan ayındaki yağışlar, 51,9 kilogram olan normaline göre yüzde 82, 49,6 kilogram olan geçen yıla göre yüzde 91 arttı.

Ege'de 74,2 kilogram ile nisan ayı yağışı, 54 kilogram olan normaline göre yüzde 37, 21,1 kilogram olan geçen nisana göre yüzde 251 yükseldi. Akdeniz'de 76,9 kilogram ile nisan ayı yağışı, 53,5 kilogram olan normaline göre yüzde 44, 13 kilogram olan geçen seneye göre yüzde 491 oranında arttı. İç Anadolu'da 60,2 kilogram ile nisan yağışı, 45,5 kilogram olan normaline göre yüzde 32, 13 kilogram olan geçen yıla göre yüzde 363 yükseldi. Karadeniz'de 102,3 kilogram olan nisan ayı yağışı, 56,2 kilogram olan normaline göre yüzde 82, 40,8 kilogram olan geçen yıla göre yüzde 150 artış gösterdi. Doğu Anadolu'da 116,4 kilogram nisan ayı yağışı, 74,3 kilogram olan normaline göre yüzde 57, 27,7 kg olan geçen yıla göre yüzde 320 yükseldi. Güneydoğu Anadolu'da 69 kilogram olan nisan ayı yağışı, 62,4 kilogram olan normaline göre yüzde 11, 10,7 kilogram olan geçen yıl nisan ayına göre yüzde 545 oranında artış yaşadı.

AVRUPA KURAK BİR YAZA HAZIRLANIYOR

Öte yandan iklim değişikliği Güney Avrupa’yı daha sıcak ve daha kurak hale getirirken, özellikle yer altı suyu rezervlerini tüketti. İspanya, Güney Fransa ve İtalya’da topraklar kurumuş durumda.  Düşük nehir ve rezervuar seviyeleri bu yazın hidroelektrik üretimini de tehdit ediyor.

Bilim insanları, sıcaklıkların yaz mevsimine doğru tırmanmasıyla, Avrupa’nın kuraklık anlamında başka bir acımasız yaza doğru ilerlediği konusunda uyarıyorlar. 24 Nisan’da Avrupa Komisyonu’na gönderilen bir mektuba göre, acil AB yardımı arayan İspanya Tarım Bakanı Luis Planas, “Bu kuraklıktan kaynaklanan durum, sonuçlarının tek başına ulusal fonlarla çözülemeyeceği kadar büyük” dedi.

KURAKLIK TARIMI VURUYOR

Güney Avrupa, bu yıl şiddetli su kıtlığı yaşayan tek bölge değil. Afrika Boynuzu, onlarca yılın en kötü kuraklığına katlanırken, Arjantin’deki tarihi bir kuraklık soya ve mısır mahsullerini vurdu.

Ortalama sıcaklığın şu anda 150 yıl öncesine göre 1,5 derece daha yüksek olduğu Akdeniz bölgesinde daha sık ve şiddetli kuraklık, bilim insanlarının iklim değişikliğinin bölgeyi etkileyeceği tahminleriyle aynı çizgide görünüyor.

Fransa, 1959’dan bu yana en kurak kışından çıkıyor. Portekiz de kuraklığın erken geldiği bir dönem yaşıyor. Anakaranın yaklaşık yüzde 90’ı kuraklıktan mustarip ve ülkenin beşte birini şiddetli bir şekilde etkiledi.

Bu yılın Nisan ayına kadar ortalama yağış miktarının yarısından azını gören İspanya’da, Katalonya gibi bölgelerde su kısıtlamaları getirildi.

Çiftçi grupları, bazı çiftçilerin şimdiden yüzde 80’e varan oranda mahsul kaybı bildirdiğini duyurdu. Ülke, geçen hafta acil durum müdahale fonu için 2 milyar eurodan fazla bir bütçe ayırdı. Hâlâ, bloğun çiftçilik sübvansiyon bütçesinden seferber edilmek üzere 450 milyon euroluk bir kriz fonu talebine Komisyon’dan yanıt bekliyor. Komisyon, durumu yakından izlediğini söyledi.

Ülkenin su kaynaklarının yüzde 80 kadarının tarıma gittiği İtalya’da da benzer bir süreç bekleniyor. İtalya Ulusal Araştırma Konseyi Araştırma Direktörü Luca Brocca, iki yıllık su kıtlığının ardından, Kuzey İtalya’nın kar suyu rezervlerinde yüzde 70, toprak nemi açığında ise yüzde 40 eksiklik olduğunu söyledi.

patronlardunyasi.com

 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde