Türkiye'nin yerli uçağını üreteceklerdi! Türk çift, uzayda medeniyet kuracak

Türkiye'nin yerli uçağını üreteceklerdi! Türk çift, uzayda medeniyet kuracak

Amerikalı Türk iş insanları Eren ve Fatih Özmen'in uzay taşımacılığı şirketi Sierra Space, aldığı yeni yatırımla 4,5 milyar dolarlık değerlemeye ulaştı. Alınan yatırım, Dream Chaser Uzay Uçağı'nın geliştirilmesini hızlandıracak.

Türkiye'nin yerli uçağını üreteceklerdi! Türk çift, uzayda medeniyet kuracak
16px
24px
10.12.2021 13:53
ABONE OLgoogle

Amerikalı Türk iş insanları Eren ve Fatih Özmen'e ait SNC'nin yan kuruluşu olan Sierra Space, 1,4 milyar dolar yatırım alarak 4,5 milyar dolarlık değerlemeye ulaştı.

Bu artış, dünya genelinde havacılık ve savunma sektöründe şimdiye kadar gerçekleşen en büyük ikinci özel sermaye artışı. Yatırım, General Atlantic, Coatue ve Moore Strategic Ventures öncülüğünde, BlackRock Private Equity Partners ve AE Industrial Partners tarafından yönetilen fon ve hesapların da katılımıyla gerçekleşti.

Büyüme sermayesi, Sierra Space'in insanlığın uzayda medeniyet kurma vizyonunun hayat bulmasını hızlandırırken, dünya üzerindeki yaşamı da iyileştirecek. Sierra Space, uzay taşımacılığının geleceğini, ticari uzay destinasyonlarını ve altyapısını inşa ederek canlı ve büyüyen bir ticari uzay ekonomisi oluşturmaya yardımcı olacak teknolojiler geliştirmeyi amaçlıyor.

Sierra Space, uzayda ilk ticari iş platformunu inşa ediyor. Alınan yatırım, şirketin devrim niteliğindeki Dream Chaser Uzay Uçağı ve Ticari Uzay İstasyonu'nun geliştirilmesini hızlandıracak. Dream Chaser Uzay Uçağı, önümüzdeki yılın sonlarından itibaren Uluslararası Uzay İstasyonu'na kargo taşıma görevlerine başlamak üzere NASA ile yapılan milyarlarca dolarlık sözleşme kapsamında yer alıyor.

Dream Chaser'ın ileri aşamalara ulaşan geliştirme çalışmaları, Uluslararası Uzay İstasyonu'na kargo ikmali görevi gerçekleştirmek üzere milyarlarca dolarlık NASA sözleşmesi kapsamında yürütülüyor. Dream Chaser; ticari, sivil, devlet ve savunma müşteri segmentlerinde ulusal ve uluslararası düzeyde, kargo ve yolcu taşımak veya ulusal güvenliğin uzay gereksinimlerini karşılamak üzere, esnek tasarım ve performans uyarlanabilirliğinden yararlanan üç modele sahip.

"Sektöre yön verecek stratejiye sahibiz"

Sierra Space Yönetim Kurulu Başkanı ve Sierra Nevada Corporation (SNC) CEO'su Fatih Özmen konuyla ilgili olarak, "Sierra Space şirketini 2008 yılındaki ilk oluşumundan bugünlere getirmek ve hızla büyüyen ticari uzay sektöründe stratejik bir konum elde etmek için çok emek verdik. Sierra Space, çığır açan teknolojileri ve kullanıma hazır yeteneklerinin yanında, aldığı bu önemli yatırımla büyümesini hızlandıracak. Eren ve ben, Sierra Space'in bu dönüm noktasında yeni ortaklarımız olan bu köklü ve deneyimli yatırımcı ekibini aramızda görmekten heyecan duyuyoruz. Sektöre yön verecek stratejiye ve olanaklara sahibiz. Şirketi hep birlikte yeni uzay yarışına liderlik edecek ve yeni uzay ekonomisinin büyüyen pazarında hatırı sayılır bir pay sahibi olacak duruma getireceğiz" dedi.

SEÇİM ÖNCESİ TÜRKİYE’NİN PRESTİJ PROJESİ OLARAK DUYURULMUŞTU

Türkiye’de bölgesel yolcu uçağı üretimi yapılabilmesi amacıyla yapılan girişimler sonucu 2015 yılında; havacılık ve uzay teknolojilerine sahip ABD merkezli sahiplerinin Türk Eren ve Fatih Özmen çiftinin olduğu Sierra Nevada Corporation şirketi öne çıkmıştı.

Türkiye’nin de motivasyonuyla SNC kendini ispatlamış ve çok sayıda ülkede uçuş sertifikası olan ve geçmişte ve o dönemde çok sayıda havayolu şirketi tarafından kullanılan Dornier 328 uçağının bütün haklarını satın almıştı.

SNC ve o dönemki Savunma Sanayii Müsteşarlığı (Savunma Sanayii Başkanlığı) bir protokol imzalayarak Türkiye’de üretim yapılacağını duyurmuş, uçağın adının da TR 328 olacağı bir jet bir de turboprop olmak üzere iki versiyonlu olarak D328’in geliştirilerek üretileceğini açıklamıştı.

Bu uçakların ilk uçuş tarihi olarak da 2019 verilmişti. Aynı zamanda 70-90 yolcu sınıfında bir TRJ628 uçağının da geliştirilerek Türkiye’de üretileceği duyurulmuştu.

TRJ328 ve TRJ628’in çizim ve modelleri bu süreçte çeşitli etkinlik ve fuarlarda da SNC ve SSM tarafından sergilenmişti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde