Türkiye, konut fiyat artışında 58 ülke içerisinde ikinci sırada

Türkiye, konut fiyat artışında 58 ülke içerisinde ikinci sırada

IMF'nin konut fiyat endeksine göre konut fiyatlarında en yüksek artış Lüksemburg'da görülürken, Türkiye ikinci sırada yer aldı

Türkiye, konut fiyat artışında 58 ülke içerisinde ikinci sırada
16px
24px
22.11.2021 12:52
ABONE OLgoogle

Uluslararası Para Fonu (IMF) 58 ülkedeki konut fiyatlarını inceledi. Türkiye, reel kredi büyümesinin en yüksek olduğu ülke olurken, konut fiyat artışında ise ikinci sırada yer aldı.

IMF Küresel Konut İzleme Raporu 2020 yılı dördüncü çeyrek verilerine göre bir önceki yılın aynı dönemine göre konut fiyatlarının en çok yükseldiği ülke yüzde 17.1’lik artışla Lüksemburg olurken, Türkiye yüzde 14,9'luk artışla ikinci sırada yer aldı.

Sözcü'nün aktardığına göre Almanya’da yüzde 8.7 Avusturya’da yüzde 8.8 ve Portekiz’de yüzde 9 artış görülürken, konut fiyatlarının en çok gerilediği ülke yüzde 4.4’lük düşüşle Birleşik Arap Emirlikleri oldu. 3.5’lik gerilemeyle Hindistan BAE’yi takip etti.

Kredi büyümesinde Türkiye ilk sırada

Türkiye’de konut fiyatlarının söz konusu dönemde yükselmesinin nedeni düşük faiz kampanyasıyla kredi büyümesinin artması oldu.

Kamu bankaları önderliğinde tarihi dip seviyelere çekilen konut kredisi faizleri talebi canlandırmış ve fiyatları yükseltmişti.

Bu durum IMF verilerine de yansıdı. 2020 yılında, 55 ülke arasında reel konut kredisi büyümesinde Türkiye yüzde 15.3’lük artışla birinci sırada yer aldı. Rusya yüzde 13 ile ikinci, Sırbistan yüzde 11.1 ile üçüncü oldu. Kredi büyümesinin en çok yavaşladığı ülke ise yüzde 6’lık düşüşle İrlanda oldu.

Ayrıca IMF'nin konut fiyat  endeksi 2020 yılı dördüncü çeyrek itibariyle tarihinin en yüksek seviyesine çıktı. 2000 yılının 100 olarak kabul edildiği endeks, 2020’un dördüncü çeyreğinde 167.2’yi görerek rekor kırdı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde