Türkiye konusunda cahiliz, üçüncü dünya ülkesi diye bakıyoruz

Türkiye konusunda cahiliz, üçüncü dünya ülkesi diye bakıyoruz

"Batılılar son yıllarda Türkiye’yi Suriye sınırı ile değerlendiriyor. Türkiye’yi modern dünya ile 3’üncü dünya arasında bir yerlerde görüyorlar. "

Türkiye konusunda cahiliz, üçüncü dünya ülkesi diye bakıyoruz
16px
24px
13.09.2021 08:53
ABONE OLgoogle

Vahap Munyar'ın Dünya Gazetesi'ndeki köşe yazısından alıntı

Bruce Harvey Grant ve Applied Value Group (AVG) Türkiye Genel Müdürü Reyhan Baylan ile grubun dünyanın çeşitli noktalarında satın aldığı-ortak olduğu şirketlerin yöneticilerini İstanbul’da bir araya getirdiklerinde buluştum.

Grant, AVG’nin dünyada satın alma ve çoğunluk ortaklığıyla yönettiği şirket sayısının 50 dolayında olduğunu belirtti. Bunun üzerine söz konusu şirketlerin toplam cirolarını merak ettim, paylaştı:

- Şirketlerimizin toplam cirosu 350 milyon dolar dolayında. EBİTDA (faiz, vergi ve amortisman öncesi kâr) ise 50 milyon dolar.

Sahip oldukları şirketlerin toplam cirosunda ilk hedefl erinin 500 milyon dolara ulaşmak olduğunu vurguladı:

- Ben asla memnun olmam. Bu, beni daha çok çalışmaya sevk eder. Hedefim toplam cironun 1 milyar dolara ulaşması.

Bu noktada Türkiye’ye dönük yorumunu paylaştı:

- Türkiye’ye yatırım için en iyi zaman olduğunu düşünüyorum. Satın almaları Euro ve dolar gibi güçlü para birimleriyle yaptığımız için avantajlıyız.

Bunun üzerine Türkiye’deki şirket değerlerinin çok düştüğünü anımsattım:

- Türkiye’de yabancılar için şirketler çok ucuzladı değil mi?

“Ucuz” tanımını uygun bulmadığını bildirdi:

- “Pahalı değil”, “pahalı olmayan” desek daha iyi olur.

Bruce Harvey Grant ve Reyhan Baylan ile buluştuğumuzda konuşma fırsatı bulduğum İsveç eski Başbakanı Carl Bildt de Türkiye ile ilgili şu mesajı vermişti:

- Türkiye’nin uzun vadeli potansiyeline inanıyorum.

Applied Value Group, 1.5 yılda Türkiye’ye 6-7 milyon dolar getirdi, 3 şirkete yatırım yaptı.

Grant, Reyhan Baylan’ın da yönlendirmesiyle Türkiye’ye daha fazla yatırım yapmaya niyetli görünüyor.

Yabancı yatırımcıların önemli bölümü ülkemize tereddütlü yaklaşırken, Applied Value Group gibi, “Türkiye’ye yatırım için en iyi zaman” diyenlerin önünü açmak gerekiyor.

TÜRKİYE KONUSUNDA CAHİLİZ, 3’ÜNCÜ DÜNYA ÜLKESİ DİYE BAKIYORUZ

APPLIED Value Group (AVG) Yönetim Kurulu Başkanı Bruce Harvey Grant, Reyhan Baylan ile AVG’nin Türkiye ofisini açma kararı almalarından önce ülkemize bir kere geldiğini belirtti:

- İstanbul’daki ofisimizin açma süreci ve sonrasında Türkiye’ye 20 kez geldim. Türkiye’ye seyahatlerim sıklaşınca ülkenizi daha iyi tanıdım ve şunu anladım: Biz, Türkiye konusunda cahiliz ve burayı 3’üncü dünya ülkesi sanıyoruz.

Türkiye’yi görmemiş Batılıların yaklaşımıyla ilgili şu saptamayı yaptı:

- Batılılar son yıllarda Türkiye’yi Suriye sınırı ile değerlendiriyor. Türkiye’yi modern dünya ile 3’üncü dünya arasında bir yerlerde görüyorlar. Türkiye’nin misafirperverliği ve insan kaynağı gücüne işaret etti:

- Türkiye’de iyi eğitimli ve genç insan kaynağı var. Bu önemli bir avantaj. Ayrıca, yabancılar geldiklerinde burada kendilerini evlerinde, ülkelerinde gibi hissedebiliyor. Türk insanı bunun için çaba harcıyor.

Yazının tamamı için tıklayın

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde