Türkiye karşıtı açıklamalarıyla bilinen ABD'li senatör Bob Menendez, F-16 konuları üzerinden yine Türkiye'yi hedef aldı

Türkiye karşıtı açıklamalarıyla bilinen ABD'li senatör Bob Menendez, F-16 konuları üzerinden yine Türkiye'yi hedef aldı

Türkiye karşıtı söylemleriyle gündeme gelen ABD'li senatör Bob Menendez, yeniden Türkiye'yi hedef aldı. Menendez, Türkiye’nin Yunanistan ile yaşadığı gerilim, Rusya ile ilişkileri ve DSG’ye yönelik operasyonlarını dile getirerek, bu ülkeye F16 satılmaması gerektiğini söyledi.

Türkiye karşıtı açıklamalarıyla bilinen ABD'li senatör Bob Menendez, F-16 konuları üzerinden yine Türkiye'yi hedef aldı
16px
24px
24.03.2023 04:28
ABONE OLgoogle

ABD Senato Dış İlişkiler Komitesi’nde 2024 mali yılı Dışişleri Bakanlığı bütçesi üzerine yapılan oturuma Türkiye damga vurdu. Türkiye karşıtı açıklamalarıyla dikkat çeken ABD Senatörü Bob Menendez, 90 saniye boyunca yaptığı Türkiye karşıtı açıklamalarında F-16 satışına izin vermeyeceğini yineledi. Menendez, insan hakları, Yunanistan’la ilişkiler, NATO’nun genişlemesi gibi konularda Türkiye’yi eleştirirken “Böyle bir ülkeye ne denir?” sorusunu sordu.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise Türkiye için “zorlu bir müttefik” ifadesini kullandı. Buun üzerine Menendez, “Gerçek şu ki, böyle bir ülkenin F-16’ları hak eden bir ülke olduğunu da düşünmüyorum” dedi.

"TÜRKİYE GÜVENİLİR BİR MÜTTEFİK GİBİ DAVRANMALI"

ABD’li senatör bu yıl başında da, ”Erdoğan hükümetinin demokrasi ve insan hakları değerlerini önemsemeyen davranışları nedeniyle satışa karşı çıkıyorum. Erdoğan tehditlerine son verinceye kadar bu satışı onaylamayacağım. Türkiye güvenilir bir müttefik gibi davranmalı” demişti.

Blinken, oturumun devamında Türkiye’ye yeni F-16 savaş uçağı ve mevcut F-16 filosu için modernizasyon kiti satışını NATO için önemine dikkat çekerek savundu.

Bakan, NATO müttefikleri olarak Yunanistan ve Türkiye’nin ittifak içinde faaliyet gösterebilmesi için gerekli ekipmanı sağlaması gerektiğini söyledi.

Blinken, devamında şunları kaydetti:

“Türkiye’nin geliştirilmiş F-16’ları ve modernizasyon kitlerini alması gerektiğini düşünüyoruz. Bu NATO ve ittifak için önemli. Aynı zamanda müttefikler arasında, yani Türkiye ile Yunanistan arasında var olan gerilimin giderilmesi ve bu iki ülkenin durumu gerginleştirecek eylem ve söylemlerde bulunmamaları için de çalışıyoruz.”

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde