Türkiye gıda enflasyonunda Arjantin'in ardından dünya beşincisi!

Türkiye gıda enflasyonunda Arjantin'in ardından dünya beşincisi!

İktidarın yanlış ekonomi politikaları ülkeyi kalıcı yüksek enflasyona sürüklerken Dünya Bankası'nın yayınladığı gıda raporu kara tabloyu ortaya koydu. Türkiye, gıda enflasyonunda dünya beşincisi olurken ilk sırada Zimbabve yer aldı.

Türkiye gıda enflasyonunda Arjantin'in ardından dünya beşincisi!
16px
24px
05.02.2023 11:35
ABONE OLgoogle

Dünya Bankası, "Gıda Güvenliği" raporunu blog sitesinden yayımladı. 30 Ocak' göre en yüksek gıda enflasyonu yüzde 285 ile Zimbabve'de görüldü. Afrika ülkesini yüzde 158 gıda enflasyonu ile Venezuela ve yüzde 143 ile Lübnan takip etti.

TÜRKİYE BEŞİNCİ SIRADA

Gıda enflasyonun yüzde 95 seviyesine ulaştığı Arjantin, dördüncü sırada yer alırken yüzde 77 gıda enflasyonuyla Türkiye ilk beşi tamamladı. İlk 10'da yer alan diğer ülkeler sırasıyla Gana, Sri Lanka, Ruanda, Surinam ve Haiti oldu.

Raporda, düşük gelirli ülkelerde gıda enflasyonun yüzde 83,5 olarak gerçekleştiği belirtilirken üst-orta gelir grubundaki ülkelerde gıda enflasyonu yüzde 91 olarak kayıtlara geçti.

Ayrıca, Ocak 2021'e göre mısır fiyatlarının yüzde 31, buğday fiyatlarının yüzde 12 ve pirinç fiyatlarının ise yüzde 5 arttığı bilgisine yer verildi.

Raporda, Birleşmiş Milletler Küresel Gıda Fiyatları Endeksi ve gübre fiyatlarındaki düşüşün devam ettiği de bildirildi. Ancak gübre fiyatlarının hâlâ normal seviyelerin üzerinde olduğu uyarısı yapıldı.

Dünya Bankası raporunda, gıda krizinin bazı ülkelerin uygulamaya koyduğu ticareti kısıtlayan kararlarla daha da kötüleştiği vurgusu yapıldı. Aralık ayı itibarıyla 19 ülkenin 23 gıdanın ihracatına engel getirdiği; 8 ülkenin ise ihracatı kısıtlayan 12 önlem karar aldığı belirtildi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde