Türkiye'de uzun süredir ilaç sıkıntısı yaşanıyor.

Türkiye'de uzun süredir ilaç sıkıntısı yaşanıyor.

İlaç fiyatlan euro kuruna göre belirleniyor ancak bu kur cari kurdan daha düşük.

Türkiye'de uzun süredir ilaç sıkıntısı yaşanıyor.
16px
24px
31.03.2023 07:42
ABONE OLgoogle

Gazete Oksijen'den Dr. Ayşegül Çoruhlu'nun yazısında, İstanbul Eczacı Odası Başkanı Şeker Pınar Özcan'a göre ilaç sıkıntısının en büyük nedeni enflasyon ve euro kuru olduğu belirtiliyor çünkü Türkiye'deki ilaçların büyük kısmı yurt dışından ithal ediliyor. İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası verilerine göre ithal ilaçlar pazarın yüzde 47.58'ini oluşturuyor. Özcan "Şu an euro kuru 20.69 TL iken ilaç alım kuru 10.75 TL. Diğer bir sorun da İlaç Fiyat Kararnamesi'nde (IFK) belirlenen eczacı karının enflasyonun çok gerisinde kalması" diyor. Bazı antibi- yotikler, çocuk şurupları (öksürük ve ateş düşürücüler), onkoloji ilaçlanı, tanı amaçlı göz damlaları, diyabet ilaçlanı ile tansiyon, mide rahatsızlıkları, depresyon, migren, karaciğer ve safra rahatsızlıkları, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, mantar enfeksiyonları tedavisinde kullanılan pek çok ilaçta tedarik sorunu devam ediyor. Bulunamayan ilaçlar sürekli değişiyor.

ANTİBİYOTİKLERLE GÖZ VE TANSİYON İLAÇLARI

İstanbul Anadolu Yakası Maltepe Bölge Temsilcisi Öznur Erdem "Şu an en çok antibiyotikler, göz ilaçlanı ve tansiyon ilaçları bulunamıyor. Daha büyük hastanelerin çevresindeki eczanelerde kanser ilaçlarının bulunamadığı da oluyor" diyor ve ekliyor: "Bölge eczaneleri kendi içlerinde kurdukları WhatsApp grupları aracılığıyla hastaların da mağdur olmaması için istenen ilacı bulmaya çalışıyor. Nöbetlerde sıkıntı yaşanmaması için de nöbet sayısını artırdık. Tek eczanenin yeteceği yerde 2 eczane nöbet tutuyor."

REÇETELERİN YÜZDE 30'U KARŞILANAMIYOR

Türkiye'de normal kabul edilen ilaç yokluğu oran yüzde 4. Genellikle lojis- tik kaynaklı olan bu oran 

olere edilebilir sayılıyor ve piyasada önemli bir sorun yaratmıyor. Ancak bugün bu oran yüzde 30'a yakın. Erdem, "10 kutu da 100 kutu da sipariş etseniz tevzi sistemine göre depolar ilaçlanı elinden geldiğince hakkaniyetli şekilde bölüştürür. Bugün standart hastası olan eczaneler reçetelerin ancak yüzde 70'ini karşılayabiliyor. Yüzde 30'a yakını karşılana- miyor" diyor.

Vatandaşlar açısından bir diğer problem de üretici firmalar ile SGK arasında yapılan iskonto an laşmalarında. Erdem "Normalde firmalar 100 TL'lik ilacın 20 TL'sini karşılar ancak bunu eczane ödemesi üzerinden yapardı. Özellikle şeker ölçümünde kullanılan stripler ve insulin igne uçlan gibi malzemelerde firmalar bu iskontoyu artık uygulamıyor. Firmalar bu ödemeleri bize yapmayınca biz de hastaya iskontosuz satmak zorunda kalıyoruz" diyor.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde