Türkiye'de cezaevi sayısı dudak uçuklattı

Türkiye'de cezaevi sayısı dudak uçuklattı

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün açıklamasına göre, Türkiye'de yaklaşık 300 bin tutuklu ve hükümlü bulunuyor. Gül ayrıca, son 5 yılda 94 adet cezaevi inşa edilerek hizmete açıldığını ve 355 tane cezaevi olduğunu belirtti.

Türkiye'de cezaevi sayısı dudak uçuklattı
16px
24px
18.07.2020 09:39
ABONE OLgoogle

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, ülkemizdeki cezaevleri ile tutuklu ve hükümlülerin istatistiki verilerinin açıklanmasını istedi. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün açıklamasına göre, Türkiye'de yaklaşık 300 bin tutuklu ve hükümlü bulunuyor. Gül ayrıca, son 5 yılda muhtelif tipte 94 adet ceza infaz kurumunun inşa edilerek hizmete açıldığı ve 8 Ekim 2019 tarihi itibariyle 355 ceza infaz kurumunun bulunduğunu da sözlerine ekledi. 

Gürer, “2019 yılı haziran ayı sonu itibariyle cezaevlerinde tutuklu ve mahkûm dağılımı sayısı ne kadardır? 2019 yılı haziran ayı sonu itibariyle cezaevlerinde bulunan mahkûmların cinsiyetlerine ve işledikleri suçlara göre dağılımı nasıldır? Ülkemizde 2019 yılı haziran ayı sonu itibariyle suç gerekçeleri dağılımında ilk on suç içeriği nedir? Ülke genelinde bulunan cezaevi sayısı ne kadardır? Ülkemizde son on beş yılda kaç cezaevi yapılmıştır? Yapılması planlanan cezaevi var mıdır? Ülkemizde bulunan cezaevlerinin doluluk oranları nedir?” şeklinde sorular yöneltti. 

Önergeyi yanıtlayan Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, ceza infaz kuramlarımızın fizikî yapısı ve hükümlü rehabilitasyonu alanında çağdaş standartlar yakalandığını ifade ederek, “Bu çerçevede, ceza infaz kuramlarında meydana gelen kalabalıklaşma sorununu çözmek ve modem ceza infaz kuramlarının sayısını artırmak üzere, Avrupa Konseyi ve Birleşmiş Milletler Minimum Cezaevi Standartlarına uygun yeni ve modern infaz ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikte kurumların inşa edilerek hizmete açılması; çağdaş infaz rejimine uygun olmayan, fiziki olarak ekonomik ömrünü dolduran ve yeterli eğitim ve iyileştirme çalışmalarına elverişli durumda bulunmayan kurumların da kapatılması öngörülmüştür” dedi. 

Bakan Gül, “Bakanlığımız kayıtlarının incelenmesinden; 17/06/2019 tarihi itibarıyla Ülke genelinde ceza infaz kuramlarında barındırılan 232.342 hükümlü ve 48.752 tutuklu bulunmaktadır” açıklamasında bulundu.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ayrıca, son 5 yılda muhtelif tipte 94 adet ceza infaz kurumunun inşa edilerek hizmete açıldığı ve 8 Ekim 2019 tarihi itibariyle 355 ceza infaz kurumunun bulunduğunu da sözlerine ekledi. 

AKP DÖNEMİNDE SUÇLU SAYISI ARTTI

Türkiye’de 2002 yılında başlayan AKP iktidarıyla suç oranlarında bazı alanlarda  önemli oranlarda artığına dikkat çeken CHP Milletvekili Gürer, “Fuhuş, cinayet,  uyuşturucu , kadına karşı şiddet, hırsızlık, gasp, dolandırıcılık gibi asayiş olayları sürekli artış eğilimi sergiliyor.

Buna bağlı olarak da ceza infaz kurumlarında  çıkarılan dolaylı aflara rağmen kapasitelerinin üstünde tutuklu ve hükümlü barındırılıyor. Dolayısıyla cezaevleri yetersiz kalıyor. Bu durumda iktidar ya af yasalarıyla cezaevlerini boşaltıyor ya da yeni yeni cezaevleri yaparak, cezaevlerindeki kapasite artışlarına önlem almaya çalışıyor. Keşke cezaevi yapılan yerlere fabrikalar yapılsa daha çok cezaevi yerine daha çok iş alanı açılsa” diye konuştu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde