Türkiye Finlandiya'nın NATO üyeliğini onaylama sürecini başlattı

Türkiye Finlandiya'nın NATO üyeliğini onaylama sürecini başlattı

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ile görüşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Finlandiya'nın NATO'ya katılım protokolünün katılım Meclisimizdeki onay sürecini başlatmaya karar verdik." açıklamasında bulundu.

Türkiye Finlandiya'nın NATO üyeliğini onaylama sürecini başlattı
16px
24px
17.03.2023 17:42
ABONE OLgoogle

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye gelen Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö'yü resmi törenle karşıladı.

Baş başa görüşmeye geçen Erdoğan ve Niinistö, görüşmenin ardından ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Toplantıda konuşan Erdoğan'ın açıklamaları şu şekilde:

"Türkiye, binlerce vatandaşını teröre kurban vermiş bir ülkedir. Dünyanın en eli kanlı yapılarıyla eş zamanlı mücadele ediyoruz. Milletimizin canına kasteden örgütlerin kökünü kazımakta kararlıyız.  NATO'nun genişleme sürecini bu gerçekler çerçevesinde değerlendiriyoruz. Finlandiya'nın NATO'ya üyelik başvurusu konusu, elbette görüşmelerimizde önemli yer tuttu. Türkiye, NATO'nun açık kapı politikasının güçlü savunucuları arasında yer alıyor.

"FİNLANDİYA'NIN NATO'YA KATILIMININ ONAY SÜRECİNİ BAŞLATMAYA KARAR VERDİK"

Finlandiya ve İsveç'in katılım müzakerelerinin başlamasına Madrid'de yapılan NATO zirvesinde onay vermiştik. Eş zamanlı olarak 3'lü muhtırayı imzalamak suretiyle, Türkiye'nin haklı güvenlik kaygılarının giderilmesi gerektiğini kayıt altına almıştık. Geride bıraktığımız süre zarfında Finlandiya'nın 3'lü muhtıradaki taahhütlerini yerine getirmek için samimi ve somut adımlar attığını gördük. Ülkemizin güvenlik kaygılarını gidermek yolunda gösterdii hassasiyet ve kaydedilen mesafeye minayen, Finlandiya'nın NATO'ya katılım protokolünün, Meclisimiz'deki onay sürecini başlatmaya karar verdik. 

Bu kararın, ülkelerimiz başta olmak üzere ittifakımız için hayırlı olmasını diliyorum. Finlandiya'nın üyeliğiyle NATO, bu sayede küresel güvenlik istikrarın muhafazasında, etkin rol oynayacaktır. Onay sürecinin tamamlanmasıyla birlikte, Finlandiya ile ilişkilerimiz NATO müttefikliği zemininde tahkim edilmiş olacaktır.

İSVEÇ AÇIKLAMASI

İsveç ile olan görüşmelerimizi ise, ittifakın prensipleri ve bizim terörle mücadeledeki yaklaşımlarımız temelinde sürdüreceğiz. Ülkemizin, sürecin ilerletilmesi hususundaki ilkelerinin ve iyi niyetinin artık daha net görüldüğü kanaatindeyim. Bu noktada, sürecin nasıl ilerleyeceği, İsveç'in atacağı somut adımlarla doğrudan bağlantılı olacaktır.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ise şu ifadeleri kullandı:

Davetiniz için ve aynı zamanda ev sahipliği için teşekkür ederim. Uzun, kapsamlı ve derin görüşmeler için teşekkür etmek istiyorum. Hepimiz burada Türkiye'de son derece devasa bir afetin yaşandığını gördük.

Dün Kahramanmaraş'ı ziyaret etme imkanı buldum. Bu ziyaretimin sonucunda şunu ifade etmek isterim; gerçekten depremin neticeleri şoke edici. Aynı zamanda sizlerin son derece verimli şekilde bölgede çalıştığını gördük.

Uluslararası pekçok insan deprem bölgesine ulaşmış ve yardım götürmüş. Bu da bizler için umut yeşertiyor diye düşünüyorum. Gerçekten çok üzücü afet ve felaket yaşandı. İnsanlar ortak payda için çalışmanın ne derece önemli olduğunu gördüler. Bence bunu örnek olarak uluslararası arenada örneklerini çoğaltabiliriz.

Jeopolitik açıdan son derece tehlikeli zamanlarda yaşıyoruz. Özellikle sayın Cumhurbaşkanı şahsınıza teşekkürlerimi iletmek isterim. Bence siz her yerde herkesle, dünyanın her yerinde görüşebilen, konuşabilen çok az kişiden birisiniz. Belki de sadece siz yapabilen tek kişisiniz."

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde