Türkiye, Brezilya, İngiltere'de gündem aynı! Faiz kararları bekleniyor…

Türkiye, Brezilya, İngiltere'de gündem aynı! Faiz kararları bekleniyor…

Yeni haftada birçok merkez bankası faiz kararını açıklayacak. ABD ve İngiltere'de faiz oranlarının değişmesi beklenmezken Türkiye ve Brezilya gibi gelişmekte olan ülkelerde artan enflasyon baskısı nedeniyle faiz oranlarının artırılacağı düşünülüyor.

Türkiye, Brezilya, İngiltere'de gündem aynı! Faiz kararları bekleniyor…
16px
24px
15.03.2021 15:53
ABONE OLgoogle

15-19 Mart tarihleri arasında piyasaların gözü merkez bankalarında olacak. Türkiye’nin de aralarında olduğu birçok ülke faiz kararlarını açıklayacak. ABD ve İngiltere’de faiz oranlarının değişmesi beklenmiyor. Gelişmekte olan ülke ekonomileri ise ABD tahvil faizi ve enflasyon baskısı altında.

FED FAİZ ARTIRIM BEKLENTİLERİNİ PÜSKÜRTECEK Mİ?

ABD Hazine tahvil piyasasında yaşanan ani satışların ardından 10 yıllık tahvilin getirisi yüzde 1.6’yı aşarak bir yılın en yüksek seviyesini gördü. Tahvil getirilerindeki sert yükseliş sonrası 16-17 Mart’ta yapılacak ABD Merkez Bankası’nın (Fed) para politikası toplantısı yakından takip edilecek.

Piyasalar merkez bankasının tahvil getirileri, varlık fiyatlarının aşırı yükselmesi ve enflasyon gibi konular üzerine ne düşündüğünü gösteren ipuçlarını izleyecek. Hangi banka Merkez Bankası'ndan ne kadar faiz artışı bekliyor?

Fed 2023’ün sonuna kadar faiz oranlarını var olan sıfıra yakın düzeyde sabit tutmayı planlarken piyasalarda beklenti Fed’in en erken 2022’nin sonuna kadar faiz artışına gideceği yönünde. Yükselen tahvil getirileri karşısında soğukkanlılığını koruyan Fed, para politikası kararında faizlerin artırılacağı beklentisinde olanlar aleyhine ifadeler kullanmayı düşünebilir.

Fed para politikası kararıyla güncel ekonomik büyüme tahminlerini de açıklayacak.

BOJ’DAN KARIŞIK SİNYALLER

Devlet tahvili piyasasındaki faizlerin merkez bankası güdümünde tutulması anlamına gelen getiri eğrisi kontrolünün mimarı olan Japonya Merkez Bankası (BOJ), 18-19 Mart’ta son dönemin en zorlu geçecek para politikası toplantılarından birini yapacak.

Kaynakların verdiği bilgiye göre BOJ, para politikası kararında uzun vadeli faiz oranlarında ne kadar oynaklığa göz yumacağının sınırlarını daha net ifade edecek. Böylece ekonomiye zarar verecek artışları hoş görmeyeceğinin de sinyalini verecek.

BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda ve yardımcısı Masayoshi Amamiya şu ana kadarki açıklamalarında 10 yıllık tahvil getirisi hedef aralığının genişletilmesi hakkında karışık mesajlar verdi. Tahvil getirilerinin yükselmesi dünya genelinde yaşanan yükselişi yansıtıyor olacağı gibi Japonya’da para politikasının sıkılaşacağına dair istenmeyen bir mesaj niteliği taşıyor.

BOJ, yeni başlayan ekonomik toparlanmaya bakarak zaten negatif olan kısa vadeli faiz oranlarının daha da indirilmesi için imkan olduğunun sinyalini verebilir.

İNGİLTERE VE NORVEÇ MERKEZ BANKALARI DA SIRADA

İngiltere ve Norveç merkez bankaları da perşembe günü para politikası toplantısı düzenleyecek.

Ülkede son dönemde borçlanma maliyetlerinde görülen artışa rağmen İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) para politikasına ek gevşeme adımları atması beklenmiyor.

BOE’nin tahvil alım programını artırma gibi adımları bu toplantıda değil yılın ilerleyen aylarında atması bekleniyor. BOE belki ekonomik tahminlerini açıklayacağı Mayıs ayında tahvil alımlarının artırılması gibi ek adımlar atabilir.

İngiltere’de gayri safi yurt içi hasılanın (GSYH) birinci çeyrekte tecrit önlemleri ve Brexit’ten kaynaklanan bozulmalar nedeniyle yaklaşık yüzde 4 daralacağı tahmin edilirken daralmadan sonra başlayacak ekonomik toparlanmanın kademeli olacağı öngörülüyor. Reuters anketine katılan ekonomistlerin çoğu GSYH’nin Covid-19 öncesi seviyelere dönmesinin iki yıl süreceğini tahmin ediyorlar.

Norveç Merkez Bankası da (Norges Bank) faiz oranlarında değişiklik planlamıyor ancak ülkedeki ekonomik toparlanma işaretlerinin ardından özellikle konut sektöründe daha sıkı bir tutum benimseyebilir.

GELİŞMEKTE OLAN PİYASALARDA FAİZ ORANLARI ARTABİLİR

Gelişmekte olan piyasalarda ise faiz oranlarının gidebileceği tek istikamet yükseliş. İlerleyen günlerde bazı merkez bankalarından buna yönelik mesajlar gelebilir.

Gelişmekte olan ülkelerde enflasyon baskısı artarken bunun üzerine ABD tahvil getirilerindeki yükseliş eklenecek. Gelişen ekonomiler corona virüsü salgını kaynaklı daralmadan toparlanmaya çalışsalar da ABD tahvil getirilerindeki yükseliş tüm ülkelerin borçlanma maliyetini yükseltecek.

Petrol ithal eden ülkeler için Brent ham petrol fiyatının 70 doların üstüne çıkması da problem teşkil ediyor. Bu gibi baskıların yanı sıra gelişmekte olan ülke ekonomileri hala corona virüsünün getirdiği yıkımdan toparlanmaya çalışıyor.

TÜRKİYE VE BREZİLYA’DA ARTIŞ BEKLENİYOR

Brezilya ve Türkiye merkez bankaları, sırasıyla çarşamba ve perşembe günü toplanacak. İki merkez bankasının da faiz oranlarını yükseltmesi bekleniyor. Aynı zamanda piyasalar, Endonezya’da faiz indirimi döngüsünün sonuna gelinip gelinmediğini perşembe günü öğrenecek.

Mısır ise yükselen emtia fiyatları ve enflasyon karşısında bile faiz oranlarında değişime gitmiyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde