Türkiye 21.3 milyar dolarla en yüksek ekim ayı ihracatını gerçekleştirdi

Türkiye 21.3 milyar dolarla en yüksek ekim ayı ihracatını gerçekleştirdi

İhracat ocak-ekim döneminde yüzde 15,4 artışla 209 milyar doları, son 12 ayda ise 253 milyar doları aştı.

Türkiye 21.3 milyar dolarla en yüksek ekim ayı ihracatını gerçekleştirdi
16px
24px
02.11.2022 14:42
ABONE OLgoogle

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), ekim ayı ihracat verilerini Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un katılımıyla İstanbul’da açıkladı. TİM Başkanı Mustafa Gültepe, küresel ekonomilerdeki daralma sinyallerine rağmen ihracat ailesinin ekim ayında da başarılı bir performans sergilediğini söyledi.

Genel Ticaret Sistemi (GTS) kayıtlarına göre ekim ayı ihracatının yüzde 2,8 artışla 21,3 milyar dolara ulaştığını bildiren Gültepe, şöyle devam etti:

“Bu sonuçla tüm zamanların en yüksek ekim ayı ihracatını gerçekleştirmiş olduk. İhracatımız 10 ayda 209 milyar doları, 12 ayda ise 253 milyar doları aştı. 10 aylık ihracatta geçen yıla göre yüzde 15,4 artıdayız. Son 12 ayın tamamında aylık ihracat rekorları kırdık. Ekimde ilk 5 sektörümüz 2,7 milyar dolarla otomotiv, 2,6 milyar dolarla kimya, 1,7 milyar dolarla hazır giyim, 1,4 milyar dolarla çelik ve 1,3 milyar dolarla elektrik-elektronik şeklinde sıralandı. Savunma ve havacılık ile hububat sektörlerimiz, geçen ay tarihlerinin en yüksek ihracatına imza attılar.”

İHRACATTA ORTALAMA KİLOGRAM BİRİM DEĞERİ 1,64 DOLARA YÜKSELDİ

Mustafa Gültepe, ekim ayında 38 ilin ihracatını artırdığını, en çok ihracat yapan ilk beş ilin ise İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir ve Gaziantep şeklinde sıralandığını bildirdi. Türkiye’nin ekimde 217 ülke ve bölgeye ihracat gerçekleştirdiğini belirten Gültepe, sözlerini şöyle sürdürdü:

“En fazla ihracat yaptığımız ilk üç ülke Almanya, Irak ve ABD oldu. Ekimde ihracat ailemize bin 806 yeni firmamız katıldı. Ortalama kilogram birim ihracat değerimizdeki artış da devam ediyor. Geçen yılın ekim ayına göre kilogram birim değerimiz yüzde 18,7 artışla 1,64 dolara yükseldi. Biz ortalamada en az 2 doların üzerine çıkmalıyız. Bunun için de katma değerli, markalı ihracatımızı artırmalıyız. Markalaşma konusunda her geçen yıl daha iyiye gidiyoruz. Son yıllarda Made in Türkiye algısını yükseltecek markalar çıkarıyoruz. Cumhuriyet Bayramı’nda ilki banttan indirilen yerli otomobilimiz TOGG inşallah dünyada aranan bir marka haline helecek. Biz de TİM olarak otomobil tercihimizi TOGG’dan yana kullanacağız” dedi.

YIL SONUNDA 250 MİLYAR DOLARLIK HEDEFİMİZİ YAKALAYACAĞIZ

Mustafa Gültepe, Türkiye’nin en büyük pazarları konumundaki Avrupa ve ABD başta olmak üzere küresel ekonomilerden daralma sinyalleri gelmeye devam ettiğini hatırlattı. Söz konusu pazarlarda yüksek enerji fiyatları, enflasyonist baskı, faiz politikaları, hane halkı harcamalarının kısılması gibi nedenlerle ithalat talebinin baskılandığını anlatan Gültepe, şunları söyledi: 

“Yılbaşından bu yana Euro/Dolar paritesi de ihracatımıza olumsuz yansıyor. Sadece ekim ayında parite kaynaklı kaybımız 1,5 milyar doları, 10 aylık kaybımız ise 11,5 milyar doları aştı. Biz 2022’ye 250 milyar dolar ihracat hedefi ile başlamıştık. Önümüzde iki ay var. Her şeye rağmen hedefi yakalayıp inşallah ihracatta yüzde 10’luk bir büyüme gerçekleştireceğiz. Küresel ticarette bu yıl yüzde 3,5 büyüme öngörülüyor. Resmin geneline baktığımızda iyi bir grafik çizdiğimizi söyleyebilirim. 2023’te küresel ticaretin daralacağı yönündeki endişeler giderek artıyor. Süreci yakından takip ediyoruz. Bakanlıklarımızla, birliklerimizle sürekli istişare halindeyiz. Geçen hafta TİM Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantımızı yaptık. Sayın Bakanımızın da katıldığı toplantıda birlik başkanlarımızın görüş ve önerilerini dinledik. Önümüzdeki birkaç ay bazı sektörlerimizin ihracatında daralma olabilir. Demir-çelik, çimento, seramik, cam, gübre gibi enerji yoğun sektörlerde ise talep artışı öngörüyoruz.

Özetle tüm olasılıkları değerlendiriyoruz. Devletimizin desteği ile pandemide olduğu gibi bu süreci az hasarla atlatacağımıza inanıyorum.”

THY İLE İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜMÜZÜ YENİLİYORUZ

İhracatta lojistik süreçlerin giderek daha çok önem kazandığını anlatan Mustafa Gültepe, ürünün en düşük maliyetle ve en hızlı şekilde müşteriye ulaştıran firmanın avantaj sağladığını söyledi. Hava kargo taşımacılığı konusunda Türk Hava Yolları (THY) ile iş birliği yaptıklarını bildiren Gültepe, “Süresi dolan protokolümüzü bugün Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat ile atacağımız imzalarla yeniliyoruz. THY protokol kapsamında yurt dışında 40 ayrı nokta için ihracatçılarımıza üç ay boyunca yüzde 30’a varan indirim sağlayacak.  Destekleri için ihracatçılarımız adına Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Adil Karaismailoğlu ile Ahmet Bolat şahsında Türk Hava Yolları’na teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Mustafa Gültepe, ihracatta yeni pazarlar ve iş birlikleri için yurt dışı temaslara da ara vermeden devam ettiklerini bildirdi. Geçen ay geniş katılımla Hindistan ve Filipinler’e ticaret heyeti düzenlediklerini bildiren Gültepe, bu ay da Güney Kore ve Endonezya’ya heyetlerinin olacağını sözlerine ekledi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde