Türk Lirası sert dalgalandı: Trump’la yükselen TL, Biden’la düştü.

Türk Lirası sert dalgalandı: Trump’la yükselen TL, Biden’la düştü.

Türk Lirası’nın dolar karşısındaki değeri, ABD’deki seçimlerin sonuçlarıyla ilgili dün yapılan açıklamalara göre sert dalgalandı. Trump’la yükselen TL, Biden’la düştü.

Türk Lirası sert dalgalandı: Trump’la yükselen TL, Biden’la düştü.
16px
24px
05.11.2020 08:29
ABONE OLgoogle

Dolar/TL Merkez Bankası’ndan (TCMB) yeni sıkılaştırma adımlarının periyodik Para Politikası Kurulu toplantısını beklemeden gelecebileceği beklentileriyle önceki akşam 8.40 liraya kadar geriledikten sonra, dün ABD seçim sonuçlarına ilişkin küresel fiyatlamalara paralel sert dalgalandı. Gerçekten de dün Trump’ın seçim sonrası ilk konuşmasında kazandığını vurgulaması sonrası dolar/TL yönünü aşağı çevirirken, Trump’ın rakibi Biden’ın bazı kritik eyaletini almasının açıklanmasıyla yönünü yine yukarı çevirdi.

MERKEZ DE BEKLİYOR

Dolar kuru gün içinde 8.41-8.53 lira arasında dalgalandı. Ayrıca Bloomberg verilerine göre, TL’nin yıl başından bu yana değer kaybı yüzde 30’u aştı ve dünyada ilk sırada yer aldı. Buna karşın AKP’li milletvekillerine sunum yapan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın, çok olağanüstü bir durum olmadıkça döviz kuruna müdahale edilmeyeceği mesajı verdiği öğrenildi. Borsa İstanbul’da (BİST) ise Trump’ın kazanacağı beklentisi hâkim oldu. 

ABD’de yargı sürecinde bulunan Halkbank’ın hisseleri yüzde 7’ye kadar değer kazanırken, BİST 100 Endeksi günü yüzde 1.47 artışla kapattı. InvestAZ Araştırma Müdürü Yusuf Topçu, “Yabancı sermayenin daha fazla reel getiri talep ettiği ortamda” TCMB’nin politika faizini değiştirmemesini ABD seçimlerinin sonucuna göre yol haritası çizmek olarak yorumlarken, şu vurguyu da yaptı: “Olası Biden zaferinde TCMB’nin yapmak durumunda kalacağı faiz artışı konuşulan miktarın çok daha üzerinde olmak durumunda kalır.” Ancak Topçu’ya göre, Trump yeniden kazanırsa TL varlıklar üzerindeki baskı azalacak.

REK TARİHİ DİPTE

Türkiye’nin fiyat düzeyinin ticaret yaptığı ülkelerin fiyat düzeylerine göre değişimini gösteren TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi (REK) ise geçen ay 60.66 ile tarihi düşük seviyeye geriledi.

SPK MANİPÜLATÖR PEŞİNDE

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu, özellikle yerli yatırımcıların borsaya artan ilgisini kendi çıkarları için kullanmaya çalışan manipülatörlerle çok ciddi şekilde mücadele ettiklerini belirterek vatandaşların da bu tuzaklara düşmemek için uyarılara kulak vermesi gerektiğini söyledi.

Denetimler çerçevesinde 104 gerçek ve tüzelkişiye 80.6 milyon TL idari para cezası kesildiğini açıklayan Taşkesenlioğlu, yatırımcılara da şöyle seslendi: “Kapalı gruplardaki yönlendirmelere göre hep birlikte hareket edip bilmeden manipülasyon suçuna ortak olunmamalı.” Öte yandan geçen ay 121 bin 814 kişi artan Borsa İstanbul’daki yerli gerçek yatırımcı sayısı 1 milyon 874 bin 395’e ulaştı. Yabancılardaki azalma ise sürüyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde