TBMM'de yeni dönem
GÜNDEM / 53 dk. önce
TBMM'de yeni dönem
İYİ Parti binasına saldırı davasında karar
GÜNDEM / 57 dk. önce
İYİ Parti binasına saldırı davasında karar
Gözler Kılıçdaroğlu'nda: MYK'yi açıklayacak
GÜNDEM / 3 saat önce
Gözler Kılıçdaroğlu'nda: MYK'yi açıklayacak
Erdoğan, Barlas'ı bu sözlerle uğurladı
GÜNDEM / 4 saat önce
Erdoğan, Barlas'ı bu sözlerle uğurladı
HABERLER>EKONOMİ
30 Ocak 2021 Cumartesi - 09:20

Turizmcinin krizdeki kaybı 22.4 milyar dolar

Coronavirüs salgınının ağır etkisi altında geçen 2020’de en büyük darbeyi alan sektörlerden biri olan turizm, yüzde 65.1’lik kayıp ile hasılatta tarihi bir düşüş yaşadı. Turist sayısı yüzde 69.5 azaldı.

Turizmcinin krizdeki kaybı 22.4 milyar dolar

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü'nün (UNWTO) uluslararası turizmin en kötü yılı olarak ilan ettiği 2020 yılında Türk turizmcisi gelirlerinin yüzde 65.1'ini  kaybederken turist sayısında ise yüzde 69.5'lik düşüş yaşandı.

2019'u 34.5 milyar dolarlık gelir ve 51.8 milyonluk turist sayısı ile kapatan sektör salgının etkisi altında birçok otelin kepenk açamadan kapattığı 2020 yılını 15.8 milyon turist ve 12 milyar dolarlık turizm geliri ile geride bıraktı. Bu sonuçlarla birlikte sektörün 2020 kaybı 22.4 milyar dolara ulaştı.

PAKET TURLAR BİTTİ

2021'in ikinci yarısından itibaren bir toparlanma bekleyen turizm sektörü, en büyük kaybı yüzde 77'nin üzerinde bir oranla paket turlarda yaşadı.

#reklam#

Uluslararası seyahat sayılarında 1 milyarlık düşüş ile 1.3 trilyon dolarlık gelir kaybının yaşandığını ortaya koyan UNWTO verilerine göre 2020, global krizin yaşandığı 2009'dan daha kötü bir tablo ile bitti. Uluslararası turizmdeki çöküşle birlikte kayıp yüzde 74'e ulaştı. 2021'i, aşı programlarının şekillendirmesi bekleniyor.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan ve ekim, kasım ve aralık aylarından oluşan IV. Çeyrek verilerine göre, bu yılki turizm gelirinin 9 milyar 998 milyon 320 bin dolarını kişisel harcamalar, 2 milyar 60 milyon 999 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu.

YÜZDE 75.4'Ü YABANCIDAN

Bu gelirin yüzde 75.4'ü yabancı turistten, yüzde 24.6'sı ise yerli turistten elde edildi. Çeyrekler bazında bakıldığında ise son çeyrekte gelirler, pandeminin ikinci dalgasına rağmen, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 50.4 azalarak 3 milyar 913 milyon 758 bin dolar oldu.

Harcama ortalamalarında gecelik 61 dolar harcayan turistin kişi başı harcaması ise 762 dolar oldu. Dünya Turizm Örgütü Barometre çalışmasının Ocak ayı anketine göre ise katılımcıların yüzde 45'i 2021'de geçen yıla göre iyileşme beklerken yüzde 30'luk kesim durumun daha da kötüleşeceğini düşünüyor.

Yurtdışına gidenlerin sayısı yüzde 76.8 azaldı

#reklam#

DÖRDÜNCÜ çeyrekte yurtdışını ziyaret eden vatandaş sayısı bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 86.8 azalarak 295 bin 981 kişi oldu.

Türkiye vatandaşlarının seyahatlerindeki kişi başı ortalama harcaması 625 dolar oldu.

Yurt içinde ikamet edip başka ülkeleri ziyaret edenlerin harcamalarından oluşan turizm gideri, önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 81.9 azalarak 184.9 milyon dolar olarak gerçekleşti.

2020'nin tamamında ise yurtdışını ziyaret eden vatandaş sayısı önceki yıla göre yüzde 76.8 azalarak 2 milyon 242 bin 864 kişiye indi.

Yapılan kişi başı ortalama harcama 492 dolar oldu.

Sayime Başçı/Sözcü

AYRICALIKLI ÜYELİK
Patronlarla ilgili güncel, ekonomi, finans konularından haberdar olmak ister misin?
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol
Adınız, Soyadınız:
E-posta adresiniz:

YORUMLAR


Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM

BENZER HABERLER

Son dakika… Hazine ve Maliye Bakan Yardımcıları görevden alındı
Burada filtre kahve 366 TL
Hukuk reformunun detayları ortaya çıktı! Pakette hangi düzenlemeler yer alacak?
Fiyatı 25 liradan 65 liraya çıktı! Ayçiçek yağı zam şampiyonu
AVM esnafının yürek yakan çığlığı: Ödeyemiyorum arkadaş, ödeyemiyorum
Aras Kargo'da 'Toplu İş Sözleşmesi' görüşmelerinde anlaşmaya varıldı; net yüzde 24 zam yapıldı
Milli Savunma Bakanlığı’ndan Fiat ve İveco'ya ihale yasağı
PTT ucuz ayçiçek yağı satışına başlıyor
Turizm geliri 2020 yılında yüzde 65 düştü
Patronlar Dünyası Külliye'den bildiriyor 
GÜNDEM / 2 saat önce
Patronlar Dünyası Külliye'den bildiriyor 
Hafize Gaye Erkan, Merkez Bankası'nın ilk kadın başkanı olacak 
GÜNDEM / 1 saat önce
Hafize Gaye Erkan, Merkez Bankası'nın ilk kadın başkanı olacak 
Mehmet'in Gezegeni
GÜNDEM / 3 saat önce
Mehmet'in Gezegeni
Advertisement
MİT Başkanı Hakan Fidan, Dışişleri Bakanı oluyor
GÜNDEM / 8 saat önce
MİT Başkanı Hakan Fidan, Dışişleri Bakanı oluyor
Twitter'ın güvenlik şefi istifa etti
DÜNYA / 35 dk. önce
Twitter'ın güvenlik şefi istifa etti
Garanti BBVA sendikasyon kredisini ESG kriterleri odağında yeniledi
PATRONLAR / 41 dk. önce
Garanti BBVA sendikasyon kredisini ESG kriterleri odağında yeniledi
TBMM'de yeni dönem
GÜNDEM / 53 dk. önce
TBMM'de yeni dönem
Kalp krizi beyni de vuruyor
AKTÜEL / 54 dk. önce
Kalp krizi beyni de vuruyor
Patronlar Dünyası uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Ana Sayfa Patronlar Ekonomi Finans Gündem Dünya Spor Medya Tekstil İşte Başaranlar Aktüel
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva
X

AYRICALIKLI ÜYELİK

Patronlarla ilgili güncel, ekonomi, finans konularından haberdar olmak ister misin?
E-Mailin ile Ayrıcalıklı Üye Ol, ilk Sen haberdar ol