Tüp bebek fiyatları neye göre belirlenir?

Tüp bebek fiyatları neye göre belirlenir?

Kısırlık, Türkiye ve dünya genelinde milyonlarca çifti etkileyen bir sorundur. Neyse ki, yardımcı üreme teknolojilerinden yardım alınarak tedavi edilebilir.

Tüp bebek fiyatları neye göre belirlenir?
16px
24px
20.04.2021 11:12
ABONE OLgoogle

Tüp bebek tedavisi, en çok tercih edilen ve başarı oranı en yüksek doğurganlık tedavilerinden biridir. Ancak, çiftlerin tüp bebek tedavisini düşünürken en çok merak ettikleri konulardan biri, tedavinin maliyetidir. Tahmin edebileceğiniz gibi, tüp bebek fiyatları birçok faktöre bağlı olarak değişecektir.

Her çiftin benzersiz bir hikayesi vardır. Ve hemen hepsi, bir aile kurma hayaliyle evlenir. Düğün artık geride kaldığında ve gündelik yaşam başladığında, genellikle sırada aileyi büyütme dürtüsü vardır. Ancak bazı durumlarda, doğal yolla çocuk sahibi olma girişimleri kolay olmayabilir. Bu da, evin beklenenden daha uzun süre boş kalmasına neden olur.

Bu durumda, kendinize bazı sorular sorabilirsiniz; “Neden böyle oluyor?”, “Bir uzman yardımı almadan önce ne kadar denemeliyiz?”, “Ve eğer tedavi gerekirse, bana ne kadara mal olur?”.

Ne Zaman Yardım İstemeli?

Kısırlık; “35 yaşın altındaki çiftlerin 1 yıl boyunca ve 35 yaşın üzerindeki çiftlerin 6 ay boyunca korunmasız olarak cinsel ilişkiye girmeyi denedikten sonra gebeliğe ulaşamaması” olarak tanımlanır.

Bir çift, belirtilen süreden daha uzun bir süredir çocuk sahibi olmaya çalışıyorsa, kısırlığa neden olabilecek bir sorunla karşı karşıya olmaları muhtemeldir. Neyse ki, birçok sorun tedavi edilebilir. Bu nedenle, kadının yaşının 35’in üzerinde olduğu durumlarda; yumurta kalitesi ve miktarı yaşa bağlı olarak önemli bir düşüş gösterdiği için, bir doktora danışmak en iyisidir. Çünkü, 35 yaşından sonra yumurta kalitesi ve sayısındaki düşüş hızı çok hızlanır.

Bir tüp bebek merkezindeki ilk muayene sırasında doktor; anne ve baba adayının sağlık geçmişini gözden geçirerek, hamilelik yolunda nelerin olabileceğini belirlemek için çeşitli testler gerçekleştirir. Bazı durumlarda, doktorunuz ilaçlar önerebilir. Bazı teşhisler ise, tüp bebek tedavisi gibi yardımcı tedavilere ihtiyacınız olduğunu gösterebilir.

Tüp bebek tedavisi, yumurta uyarıcı ilaçları gibi ön tedaviler ve aşılama gibi prosedürlerden bu yana, bir aile kurmak isteyen hastaların çocuk sahibi olmaya giden yola götürmede daha ekonomik olsa da; süreç uzun olabilir ve başarı şansı daha düşük olabilir. Ayrıca, bazı hastalıklara sahip olan çiftlerde bir seçenek bile olmayabilir.

Tüp bebek tedavisi ise; daha yaşlı kadınlar, yumurtalık rezervi çok azalmış olan kadınlar, sperm sayısı ve hareketliliği düşük olan erkekler dahil, hemen her çift için iyi bir seçenektir. Bu durumların her biri, doğal yolla gebeliği önemli ölçüde zorlaştırmaktadır.

Tüp Bebek Maliyetini Belirleyen Faktörler

Yukarıda belirtilen durumlar ve aşağıdaki gibi belirli faktörler, tüp bebek tedavisinin fiyatlarını etkileyecektir:

Yaş ve gerekli tedavi sayısı

Sperm elde etme teknikleri

Sperm enjeksiyonu oranı

Embriyo dondurma maliyeti

Kısırlığa neden olan hastalıkların tedavisi

Türkiye’deki ortalama tüp bebek fiyatları, diğer birçok ülkedeki maliyetten daha düşüktür. Fiyatlar, hastaneye, doktora ve şehre bağlı olarak değişiklik gösterecektir. Maliyetler bazı ülkelerden daha düşük olsa da, Türkiye’deki doktorlar bu alanda yetenekli, başarılı ve oldukça deneyimlidir. Türkiye’deki tüp bebek merkezlerinin, doğurganlık tedavisi için en son teknolojilere sahip olduğu da bilinmektedir.

Ortalama tüp bebek tedavisi fiyatları hakkında internette yapılacak bir arama, tedaviyle ilgili tüm maliyet yelpazesini içermeyeceği için, genellikle çelişkili rakamlar ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle, kesin maliyet bilgisine ulaşmak için bir doktora görünmek en iyisidir. Ayrıca, tüm tüp bebek merkezleri aynı bilgi, başarı ve deneyime sahip olmadığında, tüp bebek için standart bir fiyat belirtmek doğru değildir.

Yani, maliyetler değişir. Bir kliniğin kalitesi de fiyatları değiştirir. Son teknoloji bir tüp bebek merkezi; deneyimli doktorları ve yüksek başarı oranları ile daha yüksek maliyetli olacaktır. Ancak, anne ve bebek için mümkün olduğunca en az risk ve mümkün olan en kısa sürede sağlıklı bir bebek düşüncesi, maliyetten çok daha önde olmalıdır.

Yukarıdaki faktörler göz önünde bulundurularak, tüp bebek tedavisini düşünen çiftler bir karar vermeden önce tedavinin her yönünü detaylı olarak araştırmalıdır. Tüp bebek merkezlerinde en yaygın adımlar ise şöyledir:

Doktorla ilk görüşme

İlk kan testleri ve ultrason

Kan testleri takibi

Teşhis prosedürleri

Tüp bebek ilaçları

Yumurta toplama

Sperm enjeksiyonu

Embriyo biyopsisi

Genetik testleri

Embriyo transferi

Genetik Tarama İçin Ek Maliyete Değer Mi?

Tüp bebek tedavisini düşünen çiftlerin maliyet konusunda emin olamadıkları konulardan biri, implantasyon öncesi embriyolara yapılan genetik tarama testidir. Kapsamlı Kromozom Taraması olarak da bilinen genetik taramada; embriyo biyopsisi alınarak kromozomal anormallikler test edilir.

Genetik taramada, hangi embriyoların normal olduğu belirlenerek; anne adayının rahmine en iyi embriyo yerleştirilir. Bunu yapmak, gebeliğin oluşması, sağlıklı bir şekilde devam etmesi ve sağlıklı bir bebeğin dünyaya gelme şansını önemli ölçüde arttırabilir. Genetik tarama, aynı zamanda implantasyon başarısızlığı riskini de önemli ölçüde azaltmaktadır.

Birden fazla embriyoya sahip kadınlar için, genetik tarama, para tasarrufu sağlayabilir. Ayrıca; başarısız transfer ve düşük riskini de azaltır. Aynı zamanda, çoğul gebeliklerle ilgili anne ve çocuk için riskleri de önemli ölçüde azaltmaktadır.

Genetik tarama sonrası yapılan tek embriyo transferi, daha yüksek başarı oranları ile sonuçlanmaktadır. Test, aynı zamanda, doktorun rahmin embriyoyu almak için en uygun durumda olduğu zamanda transferi planlamasına da olanak tanır.

Maliyet En Önemli Faktör Mü?

Tüp bebek tedavisi ile büyük bir adım atmadan önce, maliyetin dışında göz önünde bulundurulması gereken diğer faktörler de vardır. Tedaviye karar veren bir çift, şu soruların cevabını da bilmelidir:

Doktor ne kadar deneyimli?

Laboratuvarları ne kadar gelişmiş?

Tüp bebek merkezinin başarı oranları nedir?

Doktor, ilk muayene dışında hastalara destek oluyor mu?

Esnek iletişim saatleri sağlanıyor mu?

Klinik Türkiye çapında tanınıyor mu?

Doktor ekibi sabırlı, saygılı ve yardımsever davranıyor mu?

Tüp bebek bağlamında, maliyetle ilgili tartışmalar zor olabilir. Bu kadar yüklü bir konuyu üstlenmek konusunda gergin hissetmeniz doğaldır. Ancak, bu sizi durdurmamalıdır. Tüp bebek tedavisi gibi duygusal ve potansiyel olarak yaşamı değiştiren bir şey hakkında karar verirken, yeterli bilgiyi edinmek bir zorunluluktur.

Maliyet dahil olmak üzere, her seviyede neyin dahil olduğuna dair güçlü bir anlayış, sürece net beklentiler ve güçlenme duygusu ile başlamanıza olanak sağlayacaktır.

Kaynak  https://www.bulenttiras.com/tup-bebek-fiyatlari-neye-gore-belirlenir

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde