Tuncay Özilhan'dan şok çıkış: Ekonomi başsız kaldı

Tuncay Özilhan'dan şok çıkış: Ekonomi başsız kaldı

Tuncay Özilhan, “Artık ekonominin siyasetin önüne geçerek, daha fazla gündeme gelmesi ve daha iyi yönetilmesi gerekiyor” dedi.

Tuncay Özilhan'dan şok çıkış: Ekonomi başsız kaldı
16px
24px
31.03.2015 04:19
ABONE OLgoogle
Anadolu Grubu Başkanı Tuncay Özilhan, “Artık ekonominin siyasetin önüne geçerek, daha fazla gündeme gelmesi ve daha iyi yönetilmesi gerekiyor” dedi.Özilhan, herkesin seçime odaklanması yüzünden ekonomi yönetiminde, bakanlar arasında dağınıklık gördüklerini belirtti.

Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, ekonomideki son gelişmeleri değerlendirirken, son yıllarda cari açık krizi yüzünden Türkiye’nin büyüme hızının hükümet tarafından bilerek yavaşlatıldığını hatırlatarak, “Türkiye yüzde 7 ve üstünde büyürse işsizlik sorununu çözebilir. Bunun altında kalırsa çözemez. Nitekim işsizlik yüzde 10’un üzerine çıktı” dedi. Türkiye ekonomisinin cari açık ve tasarruf açığı gibi iki temel sorunu olduğuna dikkat çeken Özilhan, yıllardır bu iki sorunun üzerine gidilmediğini vurguladı. Cari açık yükseldikçe ekonomide frene basılmak zorunda kalındığını belirten Özilhan’a göre, cari açık azaldığında ekonomide denge oluşuyor ama o zaman da işsizlik sorunu ortaya çıkıyor. Türkiye’de artık cari açığı azaltacak yatırımlar teşvik edilmeli. Mevcut teşvik uygulamaları yetersiz kalıyor.

Petrol fiyatlarının yarı yarıya azalmasının Türkiye için bir şans olduğunu ancak bunun sonuçlarının yeteri kadar yansımadığı belirten Özilhan, şunları söyledi:

YÖNETİMDE DAĞINIKLIK VAR

“Artık ekonominin siyasetin önüne geçerek, daha fazla gündeme gelmesi ve daha iyi yönetilmesi gerekiyor. Şu anda ekonomi yönetiminde bir dağınıklık görüyoruz. Bakanlar arası dağınıklık var. Herkes seçime odaklandı. Siyaset öne çıktı, ekonomi başsız kaldı. Seçim sonrası ekonominin şimdiki patronu Ali Babacan da olmayacak. Yapı o zaman nasıl şekillenecek bilmiyoruz, nasıl şekilleneceğini görmemiz gerekiyor.”

Tuncay Özilhan, Anadolu Grubu’nun bünyesinde bulunan ve Türkiye, Orta Doğu, Orta Asya ve Pakistan’da 23 fabrika ve 10 bini aşkın çalışanıyla faaliyet gösteren Coca-Cola İçecek CEO’su Burak Başarır ile birlikte şirketin 2014 sonuçlarının yanısıra ülke ekonomisi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.


Özilhan, faaliyet gösterdikleri 10 ülkede büyümek için hâlâ potansiyel olduğunu belirtirken, Coca-Cola İçecek CEO’su Burak Başarır da, şirketin Birleşmiş Milletler Sürdürülebilirlik 100 Endeksi’nde yeralan ilk ve tek Türk şirketi olduğunu vurguladı. Son 10 yılda Türkiye’yle birlikte büyüdüklerini belirten Başarır, “bu yıl yüzde 5-6 civarında tek haneli büyüme öngördüklerini kaydetti.

KURDA OYNAKLIK SÜRECEK

Tuncay Özilhan, piyasalarda yaşanan son çalkantıyla ilgili olarak ise “Kur meselesi devam eder diye düşünüyorum. Zira Fed’in açıklamaları her ne kadar piyasalar tarafından satın alınsa da volatilite devam edecektir. Seçimden sonra istikrarlı hükümet oluşursa büyüme trendine tekrar girebiliriz” dedi.

1 milyar dolarlık yatırım

Son 10 yılda 10 ülkede 2 milyar dolar yatırdıklarını belirten Tuncay Özilhan, “2015-2017 yılları arasında beklenmedik olumsuz bir gelişme olmazsa 800 milyon-1 milyar dolar yatırım yapmayı hedefliyoruz” dedi. Özilhan, kendilerine 10 ülke dışında 3-4 bölgenin daha verilebileceğini, ama şu anda isim veremeyeceğini söyledi. Coca-Cola İçecek CEO’su Burak Başarır da, bu yıl Kazakistan, Tacikistan ve Pakistan’da 3 fabrika daha açacaklarını ve kapasiteyi yüzde 12 artıracaklarını belirtti.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde