Truss'ın en büyük rakibiydi! Sunak başbakanlık için adaylığını açıkladı

Truss'ın en büyük rakibiydi! Sunak başbakanlık için adaylığını açıkladı

Eski İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak Twitter'dan Muhafazakar Parti liderliği ve başbakanlık için aday olduğunu duyurdu.

Truss'ın en büyük rakibiydi! Sunak başbakanlık için adaylığını açıkladı
16px
24px
24.10.2022 04:27
ABONE OLgoogle

Eski İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak Pazar günü yaptığı açıklamada görevinden istifa eden Liz Truss’ın yerine başbakanlığa aday olacağını söyledi.

Twitter’dan yaptığı açıklamada,” İngiltere harika bir ülke ama derin bir ekonomik krizle karşı karşıyayız” ifadelerini kullanan Sunak, “Bu yüzden Muhafazakar Parti liderliği ve bir sonraki başbakan olmak için adaylığımı açıklıyorum” dedi.

Sunak, Eylül ayında yapılan ve ülke genelinde Muhafazakar Parti üyelerinin oy kullandığı seçimde Boris Johnson’un yerine başbakan olma yarışını Truss’a kaybetmişti.

Eski Maliye Bakanı adaylığını açıklamadan önce dahi koltuğu geri almaya çalışan Johnson ve eski Savunma Bakanı Penny Mordaunt’tan daha fazla destek almıştı. Temmuz ayında Johnson hükümetinden istifa eden eski bakan, hükümet içinde Johnson’un istifasıyla sonuçlanan bir başkaldırının tetiklenmesine neden olmuştu.

Sunak adaylığıyla ilgili, “Benim başında olduğum hükümetin her seviyesinde dürüstlük, profosyonellik ve hesap verilebilirlik olacak ve ben işin doğru yapıldığından emin olmak için her gün çalışacağım. Sizden sorunlarımızı düzeltmeye yardım etme fırsatı istiyorum” ifadelerini kullandı.

SUNAK: DERİN BİR EKONOMİK KRİZLE KARŞI KARŞIYAYIZ

Sunak, "Ekonomimizi düzeltmek istiyorum" dediği mesajının devamında şu ifadeleri kullandı: "Birleşik Krallık büyük bir ülke ancak şu anda derin bir ekonomik krizle karşı karşıyayız. Bu yüzden Muhafazakar Parti'nin Lideri ve bir sonraki Başbakanınız olmak istiyorum. Ekonomimizi düzeltmek, Partimizi birleştirmek istiyorum."

İSTİFA EDEN LİZ TRUSS İLE YARIŞMIŞTI

Sunak Eylül ayındaki Muhafazakar Parti Liderliği ve Başbakanlık yarışında Liz Truss'ın en büyük rakibiydi. Johnson'ın istifasının ardından iktidardaki Muhafazakar Parti üyelerinin yaptığı oylama sonucu Liz Truss 81 bin 326 oy alırken, rakibi Rishi Sunak 60 bin 399 oyda kalmıştı.

Liz Truss'ın istifasının ardından başlayan parti içerisindeki liderlik yarışına katılabilmek için bu kez adayların öncelikle en az 100 Muhafazakar Parti milletvekilinin desteğini alması gerekiyor.

Rishi Sunak'ın adaylığını ilan etmeden önce en az 124 milletvekilinin desteğini aldığı, öte yandan, Sunak dışında resmen adaylığını açıklayan bir diğer isim Muhafazakar Partinin Meclis Grup Başkanı Penny Mordaunt'un ise 23 milletvekilinin desteğini aldığı biliniyor.

NE OLMUŞTU?

Boris Johnson'ın istifasının ardından 5 Eylül'de başbakanlık koltuğuna oturan Liz Truss'ın piyasalarda büyük çalkantıya yol açan "mini bütçe" ekonomi politikasından "U dönüşü" yapması ardından istifa beklentisi artmıştı. İstifa baskısının arttığı günlerde kamuoyuna "Savaşçı" olduğunu söyleyen Truss hemen sonraki gün de istifasını duyurmuştu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde