Trump'ın tehdit mesajlarının ardından dolar yükselişe geçti

Trump'ın tehdit mesajlarının ardından dolar yükselişe geçti

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Türkiye'yi yaptırımlarla tehdit eden sosyal medya mesajlarının ardından dolarda hareketlilik başladı.

Trump'ın tehdit mesajlarının ardından dolar yükselişe geçti
16px
24px
14.10.2019 10:49
ABONE OLgoogle

Türk Lirası, dolar karşısında son dört ayın en düşük seviyesine gerilerken, altın yüzde 1'in üzerinde değerlendi.

Barış Pınarı Harekâtı’nın piyasalarda yankıları sürüyor. Dolar/TL bu sabaha 5.90 civarında başlamıştı. Ardından Dolar/TL ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye’ye ‘büyük yaptırımlar geliyor’ açıklamasıyla yükseldi.

Trump, Kürtler'in IŞİD'li tutukluları ABD'yi olaya dahil etmek için bıraktığını savunarak, Türkiye'ye büyük yaptırımlar geliyor. İnsanlar gerçekten NATO üyesi Türkiye ile savaşacağımızı düşünüyor mu? Bitmeyen savaşlar bitecek” ifadelerini kullandı. Dolar/TL saat 14.22 itibarıyla 5.9343/5.9368’dan işlem görüyor. Kurun söz konusu seviyelerdeki seyri devam ediyor. 

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 2.70 azalışla 96.357,32 puana geriledi. Günün ilk yarısında düşüş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 2.670.50 puan azalırken, toplam işlem hacmi 3.9 milyar lira düzeyinde gerçekleşti.

"TRUMP'TAN TALİMAT ALDIM"

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Cuma günü yaptığı açıklamada Türkiye’ye yönelik “çok kuvvetli” yeni yaptırımlar hazırlanması için Başkan Donald Trump’tan talimat aldığını söylerken, Trump Kongre ile yaptırımlar üzerinde çalıştığını ifade etti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise haftasonu yaptığı açıklamalarında yaptırım söylemlerine ilişkin “sürecin biraz nükteleri olarak görmek istiyorum” dedi.

"SOMUT GELİŞMELERİ GÖRMEK GEREK"

TL’nin operasyon nedeniyle benzer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışmasının devam ettiğini Reuters’a ifade eden bir bankacı, “Dolar/TL’de teknik olarak 5.95-6.00 seviyelerine kadar yükseliş görebiliriz. Ancak yukarı hareketin daha da devam etmesi için yaptırımlar konusunda somut gelişmeleri görmek gerek. Şu an için piyasanın çok daha kötü bir senaryoyu fiyatlamadığını söyleyebiliriz” dedi.

 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde