Trump'ın Türkiye'deki malları gözetim altında

Trump'ın Türkiye'deki malları gözetim altında

Trump’ın, ticari faaliyetleri ile ilgili yürütülen soruşturma kapsamında vergi beyanını açıklaması için çıkarılan mahkeme emrinin uygulanmasını erteleme talebi kabul edildi.

Trump'ın Türkiye'deki malları gözetim altında
16px
24px
02.09.2020 13:34
ABONE OLgoogle

ABD’de temyiz mahkemesi, Başkan Donald Trump’ın, ticari faaliyetleri ile ilgili yürütülen soruşturma kapsamında vergi beyanını açıklaması için çıkarılan mahkeme emrinin uygulanmasını erteleme talebini, kabul etti. Trump’ın kayıtları ve vergi beyannameleriyle ilgili talepte yurtdışındaki mal varlıkları da bulunuyor. Trump’ın Türkiye’de de mal varlığı var.

Amerika’nın Sesi’nin haberine göre, Trump’ın avukatları, Manhattan bölge savcısı Cyrus Vance’in Başkan’ın sekiz yıllık vergi beyanına erişim için çıkardığı mahkeme emrini uygulamaya koymasına, bir yıldır engel olmaya çalışıyordu.

20 Ağustos’ta ABD New York Federal Bölge Hakimi Victor Marrero, Manhattan Bölge Savcısı Vance’in Başkan’ın muhasebe firması olan Mazars USA’den vergi kayıtlarını talep etmesine izin vermişti.

Bölge savcısı vergi beyanına erişim isteğini Başkan’ın kararı temyize taşıdığı süreçte de sürdürmüştü. Ancak erteleme kararıyla vergi beyanının şimdilik gönderilmeyeceği kesinleşmiş oldu. Mahkeme tarafların sözlü talep ve savunmalarını 25 Eylül’de dinleyecek.

Başkan Trump, daha önce yaptığı açıklamalarda Manhattan Bölge Savcısı Cyrus Vance’in Trump Organizasyonu’na yönelik soruşturmada vergi beyanına erişim için mahkeme celbi çıkartmasının kendisine karşı yürütülen cadı avının bir parçası olduğunu savunmuştu. Trump, “Bu Amerikan tarihinin en kötü cadı avının devamı” demişti.

Vance soruşturmayı, Trump’ın eski avukatı Michael Cohen’ın Stormy Daniels olarak bilinen yetişkin filmlerinin yıldızına 2016 seçimlerinden önce sus payı olarak 130 bin dolar ödediği haberlerinin çıkmasının ardından başlatmıştı.

Anayasa Mahkemesi ise Temmuz ayı başında, Manhattan Bölge Savcısı Cyrus Vance Jr.’ın Trump’ın muhasebecisinden başkanın vergi beyannamesi kayıtlarını talep edebileceği yönünde karar vermişti. Bununla birlikte mahkeme, Başkan Trump’ın celbe, başka itirazlar getirme hakkını saklı tutmuştu.

TRUMP’IN TÜRKİYE’DEKİ MALİ VARLIKLARI DA İNCELEME TALEBİ DAHİLİNDE

Trump’ın mali kayıtları ve vergi beyannameleriyle ilgili talepte başkanın California, Florida, Hawaii, Illinois, New Jersey, North Carolina, Pennsylvania, Virginia ve başkent Washington’daki varlıklarının yanı sıra, yurt dışında Kanada, Dominik Cumhuriyeti, Dubai, Hindistan, Endonezya, İrlanda, Filipinler, İskoçya ve Türkiye’deki faaliyetleriyle ilgili belgelerin de açıklanması talep ediliyor.

Avukatlar böylesi bir talebin, başkanın her bir mali faaliyetinin mercek altına alınması anlamına geldiğini savunarak, bunun “Başkana zarar vermek için tasarlanmış” bir adım olduğunu iddia ediyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde