Trump'a "gizli belgeler" davasında 37 farklı suçlama

Trump'a "gizli belgeler" davasında 37 farklı suçlama

Eski ABD Başkanı Donald Trump hakkında, görevinin bitmesinin ardından bazı gizli belgeleri elinde bulundurduğuna yönelik iddialarla ilgili iddianame hazırlandı. Trump, Salı günü federal mahkemeye ifade vermeye çağrıldı.

Trump'a "gizli belgeler" davasında 37 farklı suçlama
16px
24px
09.06.2023 22:22
ABONE OLgoogle

Florida Bölge Mahkemesinin, Trump'a yönelik "gizli belgeler" ile ilgili kamuya açıklanan 49 sayfalık dava dosyasında, Trump'a karşı aralarında "ulusal savunma bilgilerinin kasıtlı olarak saklanması" dahil 37 suçlama yöneltildi.

Trump'a yönelik iddianamede, ABD Savunma Bakanlığının (Pentagon) bir askeri operasyonla ilgili gizli haritayı da içeren "saldırı planını" ve ABD ile yabancı ülkelerin savunma ve silah kabiliyetlerine ilişkin ayrıntılar içeren belgeleri paylaşmak gibi maddeler yer alıyor.

Dosyada, Trump'ın yardımcısı Walt Nauta'ya da yanlış beyan vermek ve komplo kurmak gibi farklı suçlamalar yöneltildi. Trump’ın Salı günü Florida federal mahkemesinde yargılanması planlanıyor.

Mahkeme boyunca Trump defalarca kendisine yöneltilen suçlamaları reddetti ve Adalet Bakanlığı ile birlikte ABD Başsavcılığını siyasi bir “cadı avı” yürütmekle suçladı.

"HİÇ CEVAP VERMEZSEK NE OLUR?"

49 sayfalık iddianamede, federal savcıların Trump'ın çok gizli belgeleri bilerek sakladığını ve ulusal güvenliği tehlikeye attığını iddia ettiğine dair çeşitli transkriptler, görüntüler ve diğer kanıtlar yer alıyor.

İddianameye göre, Trump'ın elinde tuttuğu iddia edilen bazı gizli belgeler arasında ABD ve müttefiklerinin nükleer gizli bilgileri ve savunma planları yer alıyor.

İddianamede “Trump, gizli belgeler içeren kutuları bir balo salonunda, banyoda, duşta, bir ofis alanında, yatak odasında ve bir depoda sakladı” denildi.

İddianameye göre, Trump'ın belgeleri iade etmesi için mahkeme celbi aldıktan sonra avukatlarına "Kimsenin kutularıma bakmasını istemiyorum, gerçekten istemiyorum" dediği iddia ediliyor.

Öte yandan Trump’ın “Hiç yanıt vermezsek ne olur?” ve “Onlara burada hiçbir şeyimiz olmadığını söylesek daha iyi olmaz mıydı?" diye konuştuğu da öne sürülüyor.

NE OLMUŞTU

Trump'ın Florida'daki evi, 8 Ağustos 2022 sabahında "gizli belgeler" soruşturması için FBI ajanları tarafından basılarak aranmıştı.

Baskını ve hakkında devam eden soruşturmaları "siyasi" olarak niteleyen Trump, özellikle Mar-a-Lago'dan alınan belgelerin "bağımsız bir hakem veya özel bir hakim" tarafından incelenmesi talebinde bulunmuştu.

Trump hakkında yürütülen "gizli belgeler" ve "6 Ocak Kongre baskını" soruşturmalarına, özel yetkili uzman olarak atanan eski başsavcı Jack Smith başkanlık ediyor.

Donald Trump, 4 Nisan'da, 2016 başkanlık seçimleri sırasında bir kadına "sus payı" ödediği yönünde kendine yöneltilen cezai suçlamalar kapsamında Manhattan Ceza Mahkemesinde hakim karşısına çıkmıştı. Trump, hakkındaki suçlamaları reddetmişti.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde