Trump, ‘Ukraynagate’e koşuyor! Trump, Zelenskiy’den ne istemiş?

Trump, ‘Ukraynagate’e koşuyor! Trump, Zelenskiy’den ne istemiş?

ABD Başkanı Donald Trump’ın, siyasi rakibi, Demokratların başkan adaylarından Joe Biden’ın oğlunun Ukrayna’daki faaliyetlerini araştırmasını, Ukrayna devlet başkanı Volodimir Zelenskiy’den istediği telefon görüşmesinin ‘özet deşifresi’ yayınlandı.

Trump, ‘Ukraynagate’e koşuyor! Trump, Zelenskiy’den ne istemiş?
16px
24px
25.09.2019 19:52
ABONE OLgoogle

Yayınlanan belgeler, Trump’ın, Zelenskiy’den Demokratların başkan aday adayı ve eski Başkan Yardımcısı Joe Biden ile oğlu Hunter’ın Ukrayna’daki faaliyetleri ile ilgili bilgi istediğini açıkça gösteriyor.

Trump, Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy ile BM Genel Kurulu için gittiği New York’ta görüştü. Fotoğraf: Reuters

Amerika’nın Sesi’nin haberine göre Trump’ın Zelenskiy ile 25 Temmuz’da yaptığı telefon görüşmesinin beş sayfalık deşifresindeki en çarpıcı istek, şöyle:

Trump Ukrayna’nın yeni liderinden, Joe Biden ve oğlunun faaliyetlerinin araştırılması için avukatı Rudy Giuliani ve ABD Adalet Bakanı’yla çalışması konusunda istekte bulunmuş.  

Trump’ın bu konudaki isteği, konuşma deşifresine göre şöyle: “Adalet Bakanımızın sizi ya da ekibinizi aramasını ve bu konunun sonuna kadar gitmenizi istiyorum. Dün gördüğünüz gibi, tüm bu saçmalık Robert Mueller adında bir adamın gösterdiği çok kötü bir performansla sona erdi ancak birçok şeyin çıkış noktasının Ukrayna olduğu söyleniyor. Elinizden ne gelirse, mümkün olması halinde yapmanız bizim için çok önemli.”

Deşifre kayıtlarında, Trump’ın Zelenskiy’e şöyle dediği ortaya çıktı: “Biden soruşturmayı sonlandırmakla övünüyor. Bu konuya bakabilirsen iyi olur. Bana korkunç göründü.” Trump burada, Biden’ın, oğlu Hunter’ın iş ilişkilerini soruşturan Ukraynalı savcıyı engellemeye çalıştığı yönündeki kanıtlanmamış iddiaları kastettiği belirtiliyor. Trump, daha sonra “Biden’ın oğlu hakkında, Biden’ın soruşturmayı durdurttuğu konusunda çok laf dolaşıyor. Birçok kişi bu işin iç yüzünü öğrenmek istiyor” diyor.

BBC Türkçe’ye göre Trump, Zeleskiy ile telefon görüşmesinde, hem 2016 seçimlerinden önce Demokrat Parti Ulusal Komitesi’nin sistemine yönelik siber saldırıyı soruşturması için tutulan Crowdstrike şirketini hem de Biden’ın oğlunun şirketiyle ilgili konuyu gündeme getirmiş.  

Trump, Zelenskiy’e, kendisinden bir ricası olduğunu ve Crowdstrike şirketiyle ilgili durumu incelemesini istediğini belirtmiş, ayrıca, Demokrat Parti Ulusal Komitesi’nin Ukrayna’da olduğu söylenen sunucusunun yerinin tespit edilmesi için de yardım istemiş.

Zelenskiy de bu konuların kendisi için de önem taşıdığını ve ABD ile işbirliği alanında yeni bir sayfa açmaya hazır olduklarını belirtiyor. Zelenskiy, şöyle diyor: “Ukrayna Cumhurbaşkanı olarak sizi tüm soruşturmaların açık ve şeffaflık içinde yürütülecek. Size bunun garantisini verebilirim.”

Trump, görüşmeden birkaç gün önce ekibine, Kiev’e yaklaşık 400 milyon dolarlık yardımın dondurulması talimatı verdiğini doğrulamıştı. Ancak deşifrede, Zelenskiy’in Trump’ın bu yardımı dondurduğundan haberinin olup olmadığı anlaşılmıyor.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, dün, Trump’ın Ukrayna Cumhurbaşkanı ile yaptığı telefon görüşmesinin ABD Başkanı’nın anayasal sorumluluklarının ihlali olduğunu söylemiş Trump hakkında resmen azil soruşturması başlatılacağını açıklamıştı.  

Zelenskiy ile Trump’ın telefon konuşması deşifre kayıtları.

Watergate skandalı

17 Haziran 1972’de Demokrat partinin ABD’nin başkenti Washington DC’deki ‘Watergate’ adlı binasına giren beş hırsızın, aslında rakip Cumhuriyetçi Parti’nin iktidardaki Başkanı Richard Nixon tarafından görevlendirilen ajanlar olduğu ortaya çıkmıştı. Söz konusu ‘beş hırsız’, binaya telefon dinleme cihazları yerleştirmeye çalışmıştı. Skandalın ortaya çıkması üzerine soruşturma açılması emrini veren Nixon, skandalın kendisine kadar uzanması üzerine önce soruşturmayı yürüten savcıyı, daha sonra da adalet bakanını görevden almıştı. 

Skandalla ilgili olarak Nixon’ın elinde telefon konuşmalarının kaydedildiği ses bantlarının olduğu ortaya çıkmış, ancak Nixon bunları savcıya vermeyi reddetmişti.

ABD Yüksek Mahkemesi’nin bu bantları teslim etmeye zorlamasından sonra Richard Nixon, 8 Ağustos 1974’te ABD başkanlığından istifa etmişti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde