Toprak'tan Aslanlı Köşk açıklaması

Toprak'tan Aslanlı Köşk açıklaması

Haftasonu yazılı basında İstinye'de ikamet ettiğim Aslanlı Köşk'ün 150 milyon USD eder ile, satılacağı haberi yer aldı. Bu bilgi doğru olup ancak ifade edilen rakam yanlıştır.

Toprak'tan Aslanlı Köşk açıklaması
16px
24px
11.03.2007 17:35
ABONE OLgoogle

BASIN AÇIKLAMASI

Haftasonu yazılı basında İstinye'de ikamet ettiğim Aslanlı Köşk'ün 150 milyon USD eder ile, satılacağı haberi yer aldı. Bu bilgi doğru olup ancak ifade edilen rakam yanlıştır.

Bahse konu köşkün boğaza nazır 105 metre cephesi vardır. Arsası 10.199m2'dir. İstanbul'da deniz kıyısında ve Emirgan korusu karşısında yer alan böyle kıymetli bir yerin 150 milyon USD'ye verilmesi mümkün değildir. Ayrıca Yeniköy'de Sait Halim Paşa yalısı yanında yer alan Carlton arazisi hemen yolun karşı tarafında yer alan kısım ile birlikte toplam 6.672 m2 alana sahiptir.

Yolun üstünde ve altında iki parçadan oluşan bu arazinin 40.000 m2 yapı alanıolması lazım. Zaten eskiden bu parselde bulunan Carlton oteli 6 kat idi. Bu düşünceden hareketle yapılacak inşaatın metrekaresini 30.000 USD'den hesapedersek, 1.2 milyar USD'lik bir eder oluşur. Halen bu yerde manzarası ve konumu bizim parselimizle eş değer olmayan yerlerin bile metrekare ederi 30.000 USD civarındadır.

Buraya yapılacak olan inşaatın metrekare birim fiyatı 1.000 USD civarında olup, tüm maliyet 40 milyon USD etmektedir. 1.2 milyar USD'lik satış ederinden 40 milyon USD'lik maliyet çıkıldığında 1. 160 milyon USD kar elde edilir. Ancak ekspertiz raporuna bakılarak icradan satılırsa Carlton arazisini de 35 milyon USD'ye ihale edebilirler. Geçmişte 1 milyon USD'ye mal ettiğimiz banka şubelerini, 20 bin USD'den yapılan ekspertiz raporlarına dayanarak sattılar.

Bu nasıl bir ekspertiz raporu? Anlayabilmiş değilim. Zira ederinin %2'ine tekabül eden bir rakamı yansıtıyor. Komisyon ücreti bile bundan fazladır. Bu şubesatışlarının Dünya'da bile örneği yoktur. Satılan mallar milli servet olup, böyle heba edilirse ülkemiz bir müddet daha borçtan kurtulamaz. Bugün iş başında olan gerek hükümet ve gerekse TMSF yöneticilerinin, bu şube satışları ile hiçbir ilgileri yoktur.

Kuşadası'ndaki konut 75.014 m2 arazi üzerinde olup, 220m denize sıfır cephesi olan ve Kuşadası Davutlar yoluna kadar 300 metre derinliğinde uzanan arsa üzerindedir. İyi bir projelendirme ile bu araziye 162 adet villa yapılabilir. İstinye, Yeniköy ve Kuşadası'ndaki bahse konu bu üç gayrimenkul için İngiltere'deki evimi satan aracı kuruma 2 milyar USD tutarındaki satış yetkisi verdik. Ben bu fiyatlara satılacağına inanıyorum.

Çünkü 2010 Avrupa kültür başkenti olarak İstanbul'un seçilmiş olduğunu hatırlatmak isterim. Aracı kuruma bu yetkiyi vermemizin ana sebebi, mecburiyet karşısında (Yüce Rabbim kimseyi mecbur bırakmasın) kabul ettiğimiz TMSF borcu ile diğer bankalara olan toplam500 milyon USD civarındaki tüm borçlarımızı ödeyip, borçlu konumundan kurtulmaktır.

500 milyon USD üç sanayi şirketinin işletme sermayesi kadardır. Şunu ifade etmek isterim ki, 500 milyon USD'lik borca karşılık 172 trilyon TL. tutarında müşteri çek ve senedi tahsildedir. Ayrıca bu borcun büyük bir kısmının vadesi 2017 yılına uzanmaktadır.

Tüm kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Halis TOPRAK
Toprak Holding Yön.Krl.Bşk.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde