Toplu katliamların silahı: AR-15

Toplu katliamların silahı: AR-15

ABD'de meydana gelen kitlesel saldırıların en çok AR-15 ile yapıldığı belirlendi. İlk olarak 1956 yılında tasarlanan bu tüfek, günümüzde yaklaşık 16 milyon Amerikalının elinde bulunuyor.

Toplu katliamların silahı: AR-15
16px
24px
27.03.2023 18:47
ABONE OLgoogle

Dünya genelinde bireysel olarak kitlesel katliam veya saldırı gerçekleştiren şehirlerin ilk sıralarında ABD geliyor. Özellikle okul, ana okulu, kreş, alışveriş merkezi gibi kalabalık ortamların eli silahlı saldırganlar tarafından basılarak katliam yaşatılması bu istatistiki veriyi artırıyor.

Bununla birlikte saldırganların katliam yapmak için kullandıkları silahlar da büyük oranda benzerlik taşıyor. 2012 yılından bu yana ABD’de meydana gelen en ölümcül 17 toplu katliamın 10’unda AR-15 kullanıldığı ortaya çıktı.

Öte yandan Ulusal Tüfek Derneği ve silah üreticisi firmalardan biri olan DPMS’in verilerine göre ülke çapında en çok satılan silahların başında AR-15 geliyor.

16 MİLYON KİŞİNİN AR-15'İ VAR

The Washington post ve Ipsos’un anket verilerine göre de yaklaşık 20 kişiden 1’i, nüfusa oranla ise en az 16 milyon kişi AR-15’e sahip

Peki AR-15 nasıl ortaya çıktı. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’un “Olağanüstü bir ölümcüllüğe sahip” diye nitelendirdiği AR-15 1950’lerin sonunda askeri bir tüfek olarak tasarlandı. Her türlü koşullarda çalışabilirliği ve sağlamlığı sayesinde kısa sürede Vietnam Savaşı’nda ABD birlikleri için standart bir silah haline geldi. Fakat sadece AR-15 değil, yarı otomatik olan AR-15’in modifiye edilerek tam otomatik hale getirilen M16 da Vietnam Savaşı’nda da yerini aldı.

2008 YILLARINDA REKOR SATIŞ

Bununla birlikte 2008 yılındaki ekonomik kriz ve siyasi çalkantı ülkedeki AR-15’e olan talebi artırdı. 2009 yılında başkanlığa ilk siyahi başkan Obama’nın gelmesiyle birlikte silah yanlısı gruplar olası bir “silah yasağı tasarısının” gelmesi korkusuyla AR-15 satın alımlarını tavana çıkardı.

Verilere göre 2008-2009 yılında AR-15 üretimi yüzde 65 arttı. Döneminde silah üreticisi bir fimanın CEO’su olan Michael Fifer ise 2009 yılında binlerce AR-15 satılmasının nedeninin, silahın ucuzluğuna bağladı. Fifer, her bir tabancadan 200 dolar fakat AR-15 tarzı tüfekten ise 1000 dolar kazandığını ifade etti.

Öte yandan bazı uzmanlar ise Call of Duty gibi şiddet ve savaş içeren popüler video oyunlarının, gençler üzerinde etkisi olduğunu belirtiyor. Uzmanlara göre ekran karşısında silahları ile düşmanları öldüren gençler, bunu gerçeğe dökmek istiyor.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde