Toplu iş sözleşmesine "şartlı kadro" engeli

Toplu iş sözleşmesine "şartlı kadro" engeli

İktidarın, konfederasyonlar ile imzalanan toplu iş sözleşmesinde "geçici işçiler"in daimi işçi kadrolarına geçirileceği belirtilmişti. Ancak iktidarın Meclis’e sunduğu son “torba” teklifte sözleşmeyi devre dışı bırakmaya çalıştığı görüldü.

Toplu iş sözleşmesine "şartlı kadro" engeli
16px
24px
31.03.2023 08:43
ABONE OLgoogle

İktidar ile Türk-İş ve Hak-İş arasında 2021’de imzalanan kamu toplu iş sözleşmeleri çerçeve protokolünde “geçici işçiler” ayrı bir başlıkta değerlendirildi ve bu kesimin daimi işçi kadrolarına geçirilmesi yönünde gerekli yasal çalışmaların başlatılacağı belirtildi. Ancak iktidarın Meclis’e sunduğu son “torba” teklifte bu işçilere “şartlı kadro” öngörüldü. 

ÇAYKUR’DA 6 AY 

Geçici işçiler, kıdeme göre hizmet süresi en çok olan işçiye öncelik tanınarak işyerinde çeşitli nedenlerle boşalan kadrolara geçirilecek. Bu da yıllar alacak. Sürekli işçi kadroları için aranacak nitelikler ve boş kadro sayısını ise idare belirleyecek. Oysa sözleşmede geçici işçilerin herhangi bir şart olmadan kadroya alınması öngörülüyordu. Yine teklife göre geçici işçilerin çalışma süresi 9 ay 29 günden 11 ay 29 güne uzatılacak. Bunda da yetki bakanlıkta olacak. Oysa sözleşmede geçici işçiliğin tamamen kaldırılması öngörülüyordu. 

Öte yandan ÇAYKUR’daki durum daha da karmaşık halde. Çünkü 9 bin geçici işçinin çalıştığı ÇAYKUR’da çay kampanya dönemi 6 ay. Teklifle getirilen süre uzatımı bu işçiler için yine bir işe yaramıyor. Çünkü işçiler 6 ay sonra işten çıkarılırken işsizlik maaşı alma hakları da olmuyor.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde