Topkapı Sarayı'nda dev vurgun! TÜRSAB vurguna ne diyecek?

Topkapı Sarayı'nda dev vurgun! TÜRSAB vurguna ne diyecek?

Topkapı Sarayı gişesi önündeki karaborsa düzeni şöyle işliyor: Devlet 320 liralık bileti acentelere 256 liraya bırakıyor. Bu biletler 1. avluda gişede bekleyen turistlere 'hızlı geçişli tur' adı altında en az 420 liradan başlayan karaborsa fiyatıyla satılıyor

Topkapı Sarayı'nda dev vurgun! TÜRSAB vurguna ne diyecek?
16px
24px
12.05.2022 06:53
ABONE OLgoogle

Topkapı Sarayı gişesi önünde devletin acentelere verdiği teşvik payını aralarında bölüşen bir çıkar grubu olduğu öğrenildi. Aydınlık iddiaları yerinde araştırdı. İşte bilgiler...

Turizm sezonunun açılmasıyla birlikte, sektör içerisinde haksız kazanç peşinde koşanlar harekete geçti. Yürürlükteki uygulamaya göre devlet, turizme katkısı olması için yurt dışından grup getirmelerini teşvik amacıyla 320 liralık bileti acentelere 256 liraya bırakıyor.

Vurgun yapan grup indirimli fiyatı 256 lira olan bu biletleri, 1. avluda gişede 320 liralık bilet almak için kuyrukta bekleyenlere, 'hızlı geçişli tur' adı altında en az 420 liradan başlayan karaborsa fiyatıyla satıyor.

'Tourist İnformation' (Turist danışma) yazılı kıyafetler giyen görevliler, avluda kuyruktaki turistlere bilet satıyor.

Aydınlık’ın edindiği bilgilere göre grup bu şekilde haftada en az 1000 bilet satıyor. Biletlerde kişi başı 64 lira haksız kazanç, sırf bu iş için kurulan acentelerin kasasına giriyor.

Kalan en az 100 lira ise vergisiz kayıt dışı kazanç olarak elde ediliyor. Düşük sezonda her ay ortalama 5000 kişi üzerinden en az 820 bin liralık bir gelir elde edildiği hesaplanıyor.

‘BAKANLIK GENELGESİNİ ÇİĞNİYORLAR’

Adının açıklanmasını istemeyen bir güvenlik yetkilisi, son dönemde birkaç turizm acentesine ‘içeriden destek verildiğini’, 1. avlu gişe önünde çalışmasına müsaade edildiğini belirtiyor.

Resmi görevli imajı veren, üstünde ‘Tourist İnformation’ yazılı mavi renkli kıyafetler giyen kişiler kuyrukta bekleyen turistlere yaklaşarak ‘fast track’ – ‘hızlı geçiş’ denilen usulle bilet satışı yapıyor.

Kuyruktan alınan turistler bilet gişelerinin yanındaki boş alana getiriliyor. Burada, nakit olarak ya da pos cihazıyla satış yapılıyor. Ardından saray çıkış kapısının yanında hazır bekleyen ekibin anlaşmalı rehberleri tarafından, turistlerin giriş kapısından müzeye sokulmasıyla işlem tamamlanıyor.

BAKANLIK GENELGESİ

Görüşüne başvurduğumuz bir yetkili “Kültür ve Turizm Bakanlığı hiçbir acente ofisinin, gişe önünde ve kuyrukta yani ofis dışında bu şekilde bilet satamayacağını ilan etmişti.” dedi.

Öte yandan Aydınlık, Bakanlığın genelgesine ulaştı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmeleri Merkez Müdürü Murat Usta imzasıyla 8 Nisan 2019 tarihinde yayınlanan genelgede acentelere her bilet üzerinden yüzde 20 indirim sağlanacağı belirtiliyor.

MİLLİ SARAYLAR İDARESİ BAŞKANLIĞI SUSKUN

Konunun, Valilik bünyesinde kaçak acente ve kaçak rehberleri saptayarak ceza kesen Turizm Denetleme Komisyonu’nun da önüne geldiğini belirten kaynaklar komisyonun 1. avluya dahi zaman zaman alınmadığını aktarıyor.

İddiaları yazılı olarak sorduğumuz Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı susmayı tercih etti.

2,5 MİLYON KİŞİ ZİYARET EDİYOR

Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan ve 400 sene boyunca Osmanlı İmparatorluğunun idari merkezi olarak kullanılan Topkapı Sarayı, en çok ziyaret edilen müze ve ören yerleri içinde ilk dörtte yer alıyor. Topkapı Sarayı Müzesi, her yıl ortalama 2,5 milyon kişiyi ağırlıyor.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde