Ton balığının ‘yıldız’ı sosyal medyanın dilinde

Ton balığının ‘yıldız’ı sosyal medyanın dilinde

2020 yılında tarihi rekorlara imza atan Dardanel, bu kez de sosyal medyaya düşen kısa bir görüntü ile gündemde…

Ton balığının ‘yıldız’ı sosyal medyanın dilinde
16px
24px
24.02.2021 12:53
ABONE OLgoogle

Şirket, söz konusu görüntüleri bir karalama kampanyası olarak yorumlarken, kullanıcı yorumlarında bir iddia daha öne çıkıyor: Dardanel’in ‘Yıldız Pazar’a geçişle ilgili yaptığı tarihi KAP açıklamasının sadece 3-4 gün sonrasında böyle bir videonun sızdırılması tesadüf mü, yoksa kasıtlı mı?

Türkiye’de ton balığı denildiğinde akla gelen ilk firma Dardanel. 37 yıldır kendilerini “balık uzmanı” olarak adlandırıyorlar ve çok önemli yatırımlara imza atıyorlar. Şirketin İcra Kurulu Başkanı Mehmet Önen ise, 2020’nin Dardanel için tarihi bir yıl olduğunu her fırsatta tekrarlıyor. Rakamlar da bunu doğruluyor; 2020 yılsonu rakamlarına göre Dardanel hem satışlarda hem de bu satışlardan elde ettiği ciroda adeta rekor kırmış durumda. Pazardaki toplam ton balığının yüzde 80’i ise Dardanel fabrikalarında üretiliyor. Bu rakamlarla en yakın rakibinin bile yaklaşık 5,5 katı pazar payına sahip.

Hal böyle olunca, şirket halka açık faaliyetlerini de sürdürünce, tüm gözler de Dardanel’e çevrilmiş durumda. Attıkları her adım, ekranlara gelen her film, yaptıkları tüm açıklamalar da hiç olmadığı kadar kamuoyunun ilgisini çekiyor. Bu hafta sosyal medya gündemine düşen bir kısa görüntü de bunun en yakın kanıtı.

En büyük gücümüz Ar-Ge ve ileri teknoloji

Bu kısa filmde, Dardanel’in kadın çalışanlarının poşet ürünleri elle doldurması tüketicileri ikiye ayırdı. “Plastik eldiven kullanmak sağlıklı mı, sağlıksız mı” sorusuna gelmeden önce Mehmet Önen, bu görüntülerin fabrikada çok küçük bir butik üretim kısmından alındığını ve bu butik üretimin tüm dünyada olduğu gibi Dardanel’de de “el yapımı” gerçekleştirildiğini aktardı. Fabrikanın bunun dışında kalan tüm bölümlerinde üretimin tamamen ileri teknoloji ve otomasyon uygulamalarıyla yürütüldüğünün altını çizen Önen, “Ar-Ge ve teknoloji bizim üretimimizin en önemli gücü. Ürün çeşitliliğini sağlamak ve üretim koşullarını dünya standardına çıkarmak için teknoloji ve Ar-Ge’ye çok önemli bir bütçe ayırıyoruz. Karşılığını da alıyoruz. Bugün Dardanel fabrikalarında ürünler, dünya standartlarında, el değmeden, otomasyon teknolojileriyle üretiliyor” dedi ve ekledi: “Bugün yaklaşık 2000 çalışanımız var. Dakikada 1500 konserve kutu üretimi gerçekleştiriyoruz. Bahsettiğimiz o ileri teknoloji ve otomasyon uygulamaları olmadan bu üretim hacmine ulaşmak elbette mümkün olamaz.”

Dardanel'den 'Eldiven' açıklaması

Dünya gıda otoriteleri plastik eldiven önermiyor

Çok özel ve butik bir üretim görüntüsünün genel uygulama gibi aktarılmasını doğru bulmadığını ekleyen Önen, “Burada hijyen dışı bir üretim algısı yaratılmaya çalıştı. Oysa plastik eldivenlerin konserve üretim süreçlerinde kullanılmaması tüm dünyada gıda otoriteleri tarafından kabul edilen bir uygulama” dedi. Tüm ürünlerin aynı zamanda dolum ve ambalajlamadan sonra mikroorganizma riskini ortadan kaldıran 121 derecede sterilizasyon sürecinden geçirildiğini hatırlatan Önen, “37 yıldır sofralardan sağlığı eksik etmemek için çalışıyoruz. Ve bunu da kadın istihdamını artırarak gerçekleştiriyoruz. Bu ve benzeri karalama kampanyaları bizim yatırıma, istihdam yaratmaya ve bu ülkeye hizmet etme tutkumuza en ufak bir engel yaratmayacak” dedi.

Zamanlaması manidar

Sosyal medyada sağlık üzerine yapılan tartışmaların dışında, Dardanel ile ilgili çok ilginç bazı tespitler de görmek mümkün. Bazı kullanıcılar söz konusu haberlerin zamanlamasının da manidar olduğu görüşünde birleşiyor.

Dardanel’in bundan yaklaşık 6-7 yıl önce ciddi finansal sıkıntılarla boğuştuğu bir sır değil. Bugün gelinen noktada ise Dardanel, hiçbir dış yatırım ya da ortak almadan rekor kâr açıklayan, yurt dışında şirket satın almak için görüşmeler yapan bir şirket haline dönüşmüş durumda. Geçtiğimiz günlerde borsaya yapılan bir açıklama da şirketin geldiği güçlü konumu destekler nitelikteydi.

Dardanel paylarının Borsa İstanbul’da, Yakın İzleme Pazarı’ndan ‘Alt Pazar'a çıkarıldığı belirtilirken, Dardanel’in aslında Yıldız Pazar kriterlerini karşıladığı fakat mevzuat gereğince önce Alt Pazar’da işlem görmesi gerektiği ifade edilmişti. Yine aynı açıklamada kaleme alınan öngörüye göre de Dardanel paylarının 1 Nisan 2021 ya da ilk karar tarihinde Yıldız Pazar’a taşınması bekleniyordu. Bu açıklamadan sadece 3-4 gün sonra, Dardanel tesislerinde çekilen ve prodüksiyon amacı taşıyan bir videonun sızdırılmış olması da yatırımcıların kafasını karıştırmış durumda…

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde