Tohumdaki ihracat ancak israil’e yetti!

Tohumdaki ihracat ancak israil’e yetti!

Türkiye’nin tohumda son yıllarda önemli bir mesafe kat ettiği söylense de teknoloji bakımından bulunduğu durum uygulanan politikaların sorgulanmasına neden oluyor.

Tohumdaki ihracat ancak israil’e yetti!
16px
24px
16.02.2021 05:17
ABONE OLgoogle

Türkiye, 2020 yılında yaklaşık 40 ülkeye domates tohumu ihracatı yaparken, bu ülkelerden elde ettiği ihracat geliri ise sadece İsrail’den yapılan domates tohumu ithalatını ancak karşıladı.

Domates tohumunda acı tablo değişmiyor. Türkiye’nin tohumculukta önemli bir mesafe kat ettiği söylenirken, teknolojide İsrail hegemonyasının devam etmesi dikkat çekiyor. Türkiye, 2020 yılında 40’a yakın ülkeye domates tohumu ihracatı yaparken, bu ihracattan elde ettiği gelirin tamamına yakınının sadece İsrail’den ithal edilen domates tohumuna gitmesi tohum teknolojisinde Türkiye’nin durumunu gözler önüne serdi.

Sebze tohumları içinde domates tohumu önemli bir kalemi oluştururken, bu tohumun ithalatında parasal değer bakımından İsrail birinciliği kimseye kaptırmıyor. Türkiye, 2020 yılında İsrail’den 624 kg domates tohumu ithalatı yaparken, bu ithalata 9,8 milyon dolar ödedi.

DÜNYANIN EN PAHALI TOHUMU İSRAİL’DEN İTHAL EDİLİYOR

Domates tohumu ithalatında, dünyanın en pahalı tohumunun İsrail’den ithal edilmesi dikkat çekiyor. İsrail’den ithal edilen domates tohumunun kilosu 15 bin doları geçerken, en fazla domates tohumu ithalatının yapıldığı Çin’e ise kiloda ortalama 2 bin dolar ödendi. Türkiye’nin domates tohumu dış ticaret verileri, tohum teknolojisinin önemini bir kez daha gözler önüne sererken, Türkiye’nin bu konudaki yerini de ortaya koydu. Türkiye’nin tohum teknolojisinde istenilen seviyede olmamasından dolayı yaptığı ihracatın tamamına yakını tek bir ülkeden yapılan ithalatı ancak karşılıyor.

7 KAT DAHA PAHALI

Türkiye, 2020 yılında yaklaşık 40 ülkeye 4 bin 200 kilo domates tohumu ihracatı yaparken, bu ihracattan toplam 11 milyon dolar gelir elde etti. Ancak sadece İsrail’den ithal edilen 624 kg domates tohumuna ise 9,8 milyon dolar ödendi. Yani Türkiye, domates tohumunu kilosunu ortalama 2,6 bin dolardan ihraç ederken, İsrail’den ise kilosunu ortalama 15,6 bin dolardan ithal etti.

DOMATES TOHUMUNDA ACI TABLO DEĞİŞMİYOR

Dünyanın en pahalı domates tohumunun İsrail’den ithal edilmesinden dolayı Türkiye’nin domates tohumu ithalatı sıralamasında birinciliği de kimseye kaptırmıyor. Geçmişte parasal değer bakımından ithalat sıralamasında Peru birkaç yıl birinci olurken, son yıllarda yine İsrail’in ilk sıraya yerleşmesi dikkat çekiyor.

PERU VE KENYA’DAN YAPILAN İTHALATLAR DA SORU İŞARETİ

Diğer yandan domates tohumu ithalatında Peru ve Kenya’dan yapılan ithalatlarda fiyat bakımından İsrail’den ithal edilen tohumlarla benzerlik göstermesi, bu ülkelerde yapılan ithalatın da menşei bakımından sorgulanmasına neden oluyor.

Sadettin İnan/Milli Gazete

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde