Ticari kredilerde ücret ve erken ödeme düzenlemesi

Ticari kredilerde ücret ve erken ödeme düzenlemesi

Merkez Bankasının Bankalarca Ticari Müşterilerden Alınabilecek Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğde (Sayı: 2020/4) değişiklik yapılmasına ilişkin tebliği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Ticari kredilerde ücret ve erken ödeme düzenlemesi
16px
24px
01.03.2021 06:43
ABONE OLgoogle

Değişikliğe göre, 1 Mart 2021 tarihinden itibaren kullandırılan kredilerde ticari müşterinin kredinin tamamı için erken ödeme talebinde bulunması halinde banka bu talebi kabul etmek zorunda olacak.

Erken ödeme talebinde bulunan müşteriden Türk Lirası krediler için gerekli faiz ve diğer maliyet unsurlarına ilişkin indirimler yapılarak hesaplanan ve müşteri tarafından bankaya erken ödenen tutarın, kalan vadesi 24 ayı aşmayan kredilerde yüzde 2’sine, kalan vadesi 24 ayı aşan kredilerde ise yüzde 2’nin üzerine kalan vadenin 24 ayı aşan kısmındaki her bir yıl için yüzde 1 eklenerek hesaplanan tutara kadar erken ödeme ücreti alınabilecek.

Söz konusu hesaplamada kalan vadenin 24 ayı aşan kısmındaki süreler yıla tamamlanacak.

Döviz veya dövize endeksli kredilerde erken ödemede tutarlar 1’er puan artırılabilecek

Erken ödeme talebinde bulunan müşteriden döviz cinsi veya dövize endeksli kredilerde ise Türk Lirası krediler için uygulanacak azami ücretin 1 puan artırımlı hali uygulanabilecek.

Erken ödeme talebinde bulunan müşteriden döviz cinsi veya dövize endeksli krediler için gerekli faiz ve diğer maliyet unsurlarına ilişkin indirimler yapılarak hesaplanan ve müşteri tarafından bankaya erken ödenen tutarın, kalan vadesi 24 ayı aşmayan kredilerde yüzde 3’üne, kalan vadesinin 24 ayı aşan kredilerde yüzde 3’ün üzerine kalan vadenin 24 ayı aşan kısmındaki her bir yıl için yüzde 2 eklenerek hesaplanan tutara kadar erken ödeme ücreti alınabilecek.

Kredi kullandırma ücretlerinde, kullandırılan kredinin geçemeyeceği oran yüzde 1’den yüzde 1,10’a çıkarıldı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde