‘Ticaret savaşı’nda son durum: ABD, Çin’i ‘döviz manipülatörü’ ilan etti

‘Ticaret savaşı’nda son durum: ABD, Çin’i ‘döviz manipülatörü’ ilan etti

ABD ile Çin arasında ‘ticaret savaşı’ büyürken ABD Hazine Bakanlığı, Çin’i 1994’ten beri ilk kez ‘döviz manipülatörü’ olarak ilan ettiğini açıkladı.

‘Ticaret savaşı’nda son durum: ABD, Çin’i ‘döviz manipülatörü’ ilan etti
16px
24px
06.08.2019 08:28
ABONE OLgoogle

Trump’ın beklenmedik şekilde 300 milyar dolar değerinde Çin ithalatına %10 ek gümrük vergisi salacağını beyan etmesi sonrasında, iki taraf da ağır silahlarını cepheye sürdü. Bu sabah dolar/yuan ilk kez 7.00 düzeyinin üstüne çıkarak, Çin MB PBoC’nin rekabetçi devaluasyonu silah olarak kullanabileceğini anımsattı. AB Hazine Bakanı Mnuichin ise Çin’i “kur manipülatörü devlet” ilan etti.  Asya borsalarında çok sert satışlar var.

Dün Avrupa ve Wall Street’te şiddet kazanan satışlar, bu sabah TSI 06:00’da Asya borsalarını kasıp kavuruyor. Nikkei %2, Şangay %2.5 değer yitiriyor. Yuan dolara karşı 7.1’e kadar geriledi. ABD doları Japon yeni’ne karşı önce değer kaybetti, şimdi ise toparlanıyor.

Bakanlık yazılı açıklamasında, ‘1988 Omnibus Ticaret ve Rekabet Yasası’nın ilgili bölümüne atıfta bulunarak Bakan Steven Mnuchin’in ABD Başkanı Donald Trump’tan aldığı yetkiye dayanarak Çin’in ‘manipülatör’ olarak tanımlandığını belirtti.

Açıklamada Pekin yönetimi, yuanın değerini piyasaya müdahale ederek düşük tutmakla suçlandı.

Buna göre Bakan Mnuchin’in Uluslararası Para Fonu (IMF) ile irtibata geçerek ‘Çin’in son eylemlerinin yarattığı adil olmayan rekabet koşullarının ortadan kaldırılması’ için adım atacağı kaydedildi.

Açıklamada ayrıca, Çin’in G-20’deki ekonomik vaatlerinin aksine adımlar attığı ve bu adımların ilgili anlaşmaları ihlal ettiği savunuldu.

Trump yüzde 10 ilave vergi koymuştu

ABD Başkanı Trump, birkaç gün önce, 1 Eylül’den geçerli olmak üzere 300 milyar dolarlık Çin ürününe yüzde 10 ilave vergi koyduklarını açıklamıştı. Pekin yönetimi de bu adıma misliyle mukabelede bulunacaklarını belirtmişti. ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı ABD borsasını vurdu

İki ülke arasında geçen yıl martta başlayan ve karşılıklı gümrük tarifesi misillemelerine sahne olan ‘ticaret savaşı’nda Çin ve ABD’nin bir yılı aşkın süredir yürüttüğü müzakerelerin 11’incisi mayıs ayının başında ABD’de yapılmıştı. Çin’in başmüzakerecisi Başbakan Yardımcısı Liu Hı, ABD’deki müzakerelerden eli boş dönmüştü.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde