The Economist'tan çarpıcı rapor: İşte TL'nin değeri

The Economist'tan çarpıcı rapor: İşte TL'nin değeri

The Economist, McDonalds'ın dünya genelinde satılan ürünü Big Mac'in farklı ülkelerdeki fiyatlarından yola çıkarak hazırladığı 'Big Mac Endeksi'ni baz alarak para birimlerinin değerlerini ölçtü.

The Economist'tan çarpıcı rapor: İşte TL'nin değeri
16px
24px
27.07.2021 13:35
ABONE OLgoogle

2021 verilerine göre, Türk Lirası yüzde 58,7 oranında değersiz. Bu veri ayrıca Merkez Bankası'nın reel efektif kur verisiyle uyumlu.

The Economist, McDonalds'ın ürünü Big Mac'in farklı ülkelerdeki fiyatlarından yola çıkarak hazırladığı 'Big Mac Endeksi'nin 2021 yılı verileri açıklandı.

Big Mac Endeksi'nin verilerine göre, Türk Lirası yüzde 58,7 oranında değersiz. Bu veri, Merkez Bankası'nın reel efektif kur verisiyle uyumlu. Yine satın alma gücü paritesi teorisine göre, hazırlanan reel efektif kur endeksi de Haziran ayında yüzde 59,7'ye indi.

DOLARA GÖRE DE DEĞERSİZLER

T24'ün haberine göre, Big Mac'in görece en ucuz olduğu ülke bu yıl Lübnan oldu. Ekonomik kriz ile boğuşanLübnan'ın para birimi, Big Mac Endeksi'ne göre dolara göre yüzde 70.2 değersiz durumda.

Big Mac Çin'de Amerika'daki değerinin yüzde 38, 8, Hong Kong'da yüzde 52,2, Hindistan'da yüzde 54,9, Endonezya'da yüzde 58,5 altında. Bu değerler, bu ülke paralarının aynı oranda dolara göre değersiz olduğunu gösteriyor.

VENEZUELA PARA BİRİMİ EN DEĞERLİ

Buna karşılık kişi başına gelire göre dünyanın en zengin ülkelerinden biri olan Norveç'te Big Mac, Amerika'dan yüzde 11,5 pahalı. Diğer bir ifadeyle Norveç Kronu'nun Amerikan dolarına göre yüzde 11,5 daha değerli. Avrupa'nın bir başka zengini İsviçre'de de Big Mac Amerika'dan yüzde 24,7 daha pahalı.

Big Mac'in en pahalı olduğu ülke ise Venezuela. Venezuela'da Big Mac, Amerika'ya göre yüzde 47,7 daha pahalı. Venezuela para birimi dolara göre, daha değerli.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde