Tesla'nın yaptığı elektrik bataryalarını Polatlı'da üretecek!

Tesla'nın yaptığı elektrik bataryalarını Polatlı'da üretecek!

Kontrolmatik, enerji sektörünün en büyük sorunlarından biri olan depolamaya çözüm bulmak için Ankara Polatlı'da 180 milyon dolarlık bir yatırımın temellerini attı.

Tesla'nın yaptığı elektrik bataryalarını Polatlı'da üretecek!
16px
24px
01.02.2022 13:03
ABONE OLgoogle

Türkiye'nin ilk demir fosfat (LFP) pil üretim fabrikası olacak yatırımla 1 yıl içinde vatandaş çatıya kurduğu güneş enerjisi panelinin ürettiği elektriği şebekeye satmadan evdeki duvar tipi pillerde depolayabilecek.

Bu yılın ilk yatırımına Ankara Polatlı’da imza atan Kontrolmatik Teknoloji, batarya teknolojileri ve enerji depolama sistemleri alanındaki AR-GE çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte Türkiye’nin ilk özel sektör yatırımı olan lityum demir fosfat (LiFePO4) batarya hücresi ve enerji depolama sistemleri fabrikasının temel atma törenini Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank’ın katılımı ile 25 Ocak 2022’de gerçekleştirdi.

Enerji depolama sistemleri konusunda faaliyet gösterecek %100 iştiraki Pomega Enerji Depolama Teknolojileri A.Ş.’yi kurduklarını belirten Kontrolmatik Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan, “Şirketimizin 2022 yılındaki ilk yatırımını Ankara Polatlı’da hayata geçirdik. Fabrikada lityum demir fosfat (LiFePO4) hücre, batarya modülü ve enerji depolama sistemleri üreterek sektörün artan yoğun talebine cevap vermeyi hedefliyoruz. Ürettiğimiz ürünler ile yüksek güçte enerji depolama ihtiyacı olan; enerji santralleri, şehir şebekeleri, fabrikalar, ev uygulamaları ve yüksek güç gerektiren iş makinaları, deniz taşıtı ve tren gibi alanlara hitap etmeyi planlıyoruz.” diye konuştu.

Aslanhan, fabrikanın sadece ilk fazında 250 kişinin istihdam edileceğini, tüm fazlar tamamlandığında ise 600 kişinin daha işe alınacağını söyledi.

Ev tipi hücreler ile doğaya saygı hedefleniyor

Ürettikleri hücrelerin sadece şebeke ölçeğindeki enerji depolamada ve enerji santrallerinde kullanılmayacağının altını çizen Aslanhan, “Söz konusu hücreler ev uygulamalarında da kullanılacak. Büyüklük olarak kombi kadar olan ürünler, konutun duvarına takılıyor. Bu ürünleri Tesla, ABD'de üretiyor ve satıyor. Çatıda da güneş panelleri oluyor. Buradan gelen elektrik duvar tipi üniteye bağlanıyor. Gündüz güneş enerjisiyle üretilen elektrik ile evin elektrik ihtiyacı karşılanıyor. Gece ise gündüz fazla üretilen enerji depolanıp gece kullanımı sağlanıyor. Bu sayede karbon salınımını azaltan, yeşil ve sürdürülebilir bir sisteme sahip olunuyor” dedi.

Sistemin maliyeti 6 Bin Dolardan başlıyor

Aslanhan'ın verdiği bilgiye göre 7.5 kilovatsaat (kWh), 10.5 kWh ve 14 kWh depolama kapasitesine sahip 3 ayrı model halinde piyasaya sürülecek duvar tipi pillerin fiyatı 2 bin 500 dolar ila 4 bin dolar arasında değişecek. Güneş paneliyle birlikte tüketici toplam 6 bin dolar maliyetle yeşil enerjiye kavuşmuş olacak.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde