Termik santrallere hava kirletme izni torba yasada! Bu kudretli şirketler Saray'da kimi ikna etti?

Termik santrallere hava kirletme izni torba yasada! Bu kudretli şirketler Saray'da kimi ikna etti?

Termik santrallere havayı kirletme izni veren düzenlemenin torba yasaya eklenmesine CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel'den tepki geldi. İşte o şirketler.. Çelikler Holding, Ciner Enerji, Konya Şeker Enerji, Limak Enerji, İçtaş Enerji ve Bereket Enerji...

Termik santrallere hava kirletme izni torba yasada! Bu kudretli şirketler Saray'da kimi ikna etti?
16px
24px
13.11.2019 04:54
ABONE OLgoogle

Beş partinin uzlaşmasıyla Şubat 2019’da TBMM gündeminden çıkarılan "termik santral ile havayı kirletme izni" veren düzenleme bu kez torba yasaya eklenerek gündeme geldi. Önceki uzlaşıyı hatırlatan ve tasarıya tepki gösteren CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "Bu kudretli şirketler milletvekillerinden daha mı güçlü?" diye sordu.

Toplam 13 termik santrale 4’üncü kez havayı kirletme izni verilmek istendiğine dikkat çeken CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "Bu kudretli şirketler, sarayda kimleri ikna ettilerse, milletvekillerinden güçlü, grup başkanvekillerinden imzalarından güçlü olacaklar ki 2.5 yıllık uzatma almışlar" ifadelerini kullandı. AKP iktidarının halk sağlığından değil, 13 santrali işleten şirketlerden yana taraf olduğunu ifade eden Özel, "Meclisin namusunu korumak için tüm siyasi partilere, bu düzenlemenin torba yasadan çıkarılması çağrımızı yineliyoruz" dedi.

"YASAMA ORGANINA BASKI VAR" 

Önceki uzlaşıda kendileri ile birlikte AKP’li Bülent Turan ve Doğan Kubat, HDP’li Fatma Kurtulan, MHP’li Erkan Akçay ve İYİ Partili Tuba Vural Çokal’ın imzalarının bulunduğunu hatırlatan Özel, "Önergenin geri çekilmesinden 8 ay sonra getirilen bu düzenlemeye ilişkin, bu imza sahibi milletvekillerinin, özellikle de AKP ve MHP’li milletvekillerinin açıklama dahi yapmamış olmasını kabul edemeyiz. Vatandaşın sağlığını ilgilendiren böylesi önemli bir konuda, kendi iradeleri dışında, yasama organına yeniden bir baskının yapılmasını şaşkınlıkla takip ediyoruz" dedi. Özel, öncekinde olduğu gibi bu düzenlemenin geri çekilmesi için de çevre örgütleriyle birlikte direneceklerini dile getirdi.

"2.5 YIL DAHA KİRLİ HAVA SOLUYACAKLAR"

Getirilen düzenlemeyle Afşin Elbistan, Seyitömer, Tunçbilek, Orhaneli, Çayırhan, Kangal, Soma, Kemerköy, Yeniköy, Çatalağzı ve Yatağan termik santrallarına çevre mevzuatına uyum için tanınan sürenin 2.5 yıl daha erteleneceğini belirten Özel şu değerlendirmede bulundu:

"Burada yaşayan vatandaşlarımız kirli hava solumaya devam edecek, hava kirliliğiyle ilişkili solunum sistemi hastalıkları başta olmak üzere hastalıklarla boğuşmaya devam edecekler. Türkiye’deki solunum sistemi hastalıklarının yüksekliği ve bu termik santralların bulunduğu Bursa, Manisa ve Muğla’dakihava kirliliğinin diğer yerleşim yerlerine göre daha yüksek olduğu dikkate alınmalıdır"

"AKP SAĞLIKTAN DEĞİL ŞİRKETLERDEN YANA" 

Adı geçen santrallerin Çelikler Holding, Ciner Enerji, Konya Şeker Enerji, Limak Enerji, İçtaş Enerji ve Bereket Enerji gibi sermaye gruplarına ait olduğunu ileri süren CHP’li Özel, "AKP bu santralleri mevzuata aykırı oldukları gerekçesiyle kapatmak ya da cezalandırmak yerine vatandaşlarımızı cezalandırmayı tercih etmektedir. Bu santrallere, 2018 yılında 559 milyon, 2019 yılında ise 665 milyon TL tutarında kapasite mekanizması teşvik sistemi kapsamında ödeme yapıldığı da dikkate alındığında, bu kadar teşvik verilen, bu kadar kollanan santralların, temiz hava için temiz çevre için sorumluluklarını yerine getirememiş olmaları, yeni bir uzatmada bu sorumlulukları yerine getirmeyeceklerinin garantisidir" dedi.

Evrensel

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde