Telekom’da ‘B Planı’

Telekom’da ‘B Planı’

DANIŞTAY'IN TELEKOM'UN ÖZELLEŞTİRMESİNE İPTAL ETMESİ DURUMUNDA B PLANI HAZIR.

Telekom’da ‘B Planı’
16px
24px
12.09.2005 00:00
ABONE OLgoogle

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Telekom ihalesinden sonra ilk kez Danıştay’ın özelleştirme ihalesini iptal edeceği yönünde çıkan haberlerden, Oger’in Arap sermayesi olmasına yönelik eleştirilere kadar ihale ile ilgili birçok konuda düşüncelerini açıkladı.

Ulaştırma Bakanlığı Bolu Bölge Müdürlüğü’nün açılışı için Abant’ta bulunan Bakan Yıldırım, Telekom ihalesinin iptal edilmesinin ekonomiye etkilerini değerlendirdi. Memleketin ekonomisinin, geleceğinin, yaşanacak olumsuzlukların sadece kendisinin meselesin olmadığını ifade eden Yıldırım, ‘Her Türk vatandaşının düşünmesi gereken bir mesele. Buna mahkemeler de dahil’ dedi. Bakan Yıldırım, özelleştirme ihalesi ve sonrası ile ilgili gelişmeleri şöyle değerlendirdi:

SPEKÜLASYON GEREKSİZ:

Bunu bir ülke meselesi olarak görelim. Bu karar çıkar o karar çıkmaz gibi bir değerlendirme yapmak hem yersiz hem de gerçeği yansıtmaz. Davalı kurum savunmasını 30 gün içinde hazırlayıp sunacak. Bunun dışında bilinen birşey yok. Kötümser düşünmeye neden olacak birşey yok. Neticede yargı ne karar verirse versin başımızın üstündedir. Memleketin ekonomisi, geleceği, yaşanacak olumsuzluk sadece benim meselem değil. Her Türk vatandaşının düşünmesi gereken bir mesele. Buna mahkemeler de dahil.

SEZER İKNA OLDU:

Sayın Cumhurbaşkanımız, ‘Ben prensip olarak kar eden kuruluşların özelleştirilmesine karşıyım’ dedi. Ancak Telekom’da ‘Devlette devamlılık vardır. Yabancıların güveni, yatırımın devamlılığı açısından bu işin olması gerektiğini düşünüyorum’ dediği yönünde haberler çıktı. Sayın Sezer, Anayasa Mahkemesi üyesi olduğu dönemde Türk Telekom’un özelleştirmesine karşıydı. Satışı öngören Bakanlar Kurulu kararını en son Sayın Cumhurbaşkanı imzaladı. Onaylaması bir anlamda çekincelerinin gittiğini ifade etmez mi? Bu satışı onaylıyor olmak cumhurbaşkanı açısından öyle bir endişenin olmadığı anlamına gelir.

ŞARTLAR DEĞİŞTİ:

Zaten Cumhurbaşkanımızın Anayasa Mahkemesi üyesi olduğu dönemdeki şartlar ile şimdiki şartlar çok farklı. O kararda sözü edilen birkaç konu şimdi gündemde değil. Stratejik özelliğinin korunması; uyduyu ayırdık, kabloyu ayırdık, altın hisseyi koyduk, liberalleşmeyi gerçekleştirdik, Telekomünikasyon Kurumu oluşturuldu, Evrensel Hizmet getirildi. Anayasa Mahkemesi’nin çekincelerinin hepsi ortadan kalktı. Biz Anayasa açısından bir sorun olduğuna inanmıyoruz. Özelleştirme sürecinin başında, ‘Özelleşirse özelleşir, özelleşmezse kıyamet kopmaz. Bundan sonra halka arz gündeme gelir’ demiştik. İşte plan bu. Özelleştirme gerçekleşse de gerçekleşmese de Türk Telekom hisseleri borsaya açılacak ve halka arz yöntemiyle kamu hisseleri satılacak. Şirketin gerçek değerinin görülmesi, alıcının da zarar görmemesi için bir yıl bekleyeceğiz.  

Ümit Çetin/Hürriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde